Ћиро нема посао, не тражи ништа, а зна шта је хуманост

Четрдесетседмогодишњи Цвјетко Ћирић из Богутова Села код Угљевика показао је да хуманост и људског ни у данашње вријеме нису заборављени даривавши бубрег својој вршњакињи Зорици Докић из Милина Села код Лопара, која се годинама борила за своје здравље. Прича о Ћириној несебичности и Зоричиној захвалности обишла је Семберију и подмајевички крај, а пренијела се и много шире.

Република Српска 25.12.2022 | 17:46
Ћиро нема посао, не тражи ништа, а зна шта је хуманост

Зорица Докић се пет година борила са хроничном упалом бубрега. Дијализу је, каже, одбијала тражећи друго рјешење. Одлучила се за трансплантацију. Упркос компликованој процедури проналаска одговарајућег донора, није одустајала. Човјека који је био њен спас, Цвјетка Ћирића званог Ћиро, сам Бог јој је послао.

Цвјетка, каже Зорица, није посебно добро познавала, знала даје само из виђења. Поздрављали су се кад се негдје сретну.

“Једном приликом сам била у Тобуту на даћи на којој је он био конобар. Причала сам женама које су ту биле шта се дешава са мојим здрављем и шта ми је потребно. У неком моменту је он једноставно стао испред мене и рекао ми: ‘Ја ћу ти дати бубрег’”, присјећа се Зорица.

Ћиро јој је, каже она, даровао не само бубрег него нови живот, без икакве накнаде. Није хтио да узме ни новац за пасош како би отпутовао у Инстанбул гдје је обављена трансплантација.

“Он је у лошом материјалној ситуацији, али има огромно срце. Нема посао, а не тражи ништа. Не знам шта да кажем за такве људе. Е, то је громада од човјека”, истиче Докићева.

Скромни човјек великог срца за то има једноставно објашњење: Највеће задовољство је видјети здравог некога кога сте до јуче гледали како се бори за живот. То до тада нисам знао, каже он.

“Драго ми је што сам јој помогао, да дјеца имају мајку поред себе, да брат и сестра имају сестру, да она као мајка буде поред свог дјетета. То ми је била једина жеља у животу”, наглашава Ћиро и додаје:

“Најљепши тренутак био је кад су ме извели из собе, кад сам је угледао насмијану у кревету. У том моменту су се у мени јавиле најјаче емоције”.  

Данас се, каже, осјећа одлично, а послије операције опоравио се за неколико дана. Најтежи моменат му је, каже Ћиро, био да се пред пут поздрави са родитељима и братом.

“Нисам осјећао ни мало страха пред операцију. У глави ми је само била идеја да неком спасим. То ми је било највећа жеља и оно најјаче у мени”, објашњава Ћиро.

Подршку породице је имао.

“Било ми је драго да некоме спаси живот, али сам се бојао за њега. Било ми је тешко кад је пошао”, каже Недељко Ћирић, Ћирин брат.

Зорица се још опоравља у Турској, а себи је поставила циљ да помогне Ћири да нађе посао и кров над главом, јер се и иначе бави хуманитарним радом. Њих двоје ће заувијек остати повезани оним што веже мали број људи. То потврђују и њихове поруке које одјекују подмајевичим крајем.

“Имам брата, али ми је он други брат”, поручује Зорица, док Ћиро додаје:

“Добио сам још једног члана породице. То је Зорица Докић коју никад не могу заборавити, а ни она мене.”

(БН Фото:БН/Уступљене фотографије)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Бијељинац

25.12.2022 18:02

Људино свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далибор

25.12.2022 18:06

Свака част добри човјече.....?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

25.12.2022 18:07

Људи, пишите и подржавајте овакве људе који су поштени, морални, хумани, патриоте и све друге врлине које они имају. Срамота је људска да ми само подржавамо политичаре, криминалце, мафијаше и све друге негативне љде који раде на штету тог истог народа који их подржава. Требамо се ми запитати јесмо ли ми нормалан и болестан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милорад

25.12.2022 19:26

Треба писати о таквим људима.А треба и такав човјек добротвор оставити број рачуна да му људи помогну.Има људи који имају пара у овој Републици бар их је таквих 4%.Не знам да ли читају овај новинарски чланак али ако неко чита нек помогне храбром Ћири.

Name

Бобо

25.12.2022 18:15

Браво мајсторе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА ВЈЕРУЈЕМ

25.12.2022 18:57

Да би то исто урадио сваки наш МИНИСТАР ,А за бајy и Скрбица, Моја Апотека,, Само се није знало да су они за СВОЈ НАРОД.Ако није истина питај те бају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

25.12.2022 19:03

Немам праве ријеци...свака ти цаст делијо...да сам ја власт дао би ти дозивотну пензију, и у сваком граду имао би своју улицу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Лука

25.12.2022 19:07

Браво добри човјече, нека ти бог подари свако добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

25.12.2022 20:15

Ц О В Ј ЕК !ВЕЛИКИ ЦОВЈЕК!НАЈКРАЦЕ РЕЦИ !

Name

Радо

25.12.2022 19:17

Колико је само љезибеговића ухљебљено на Руднику и Електрани? Колико само има породица да 2 и више чланова ради исто горе? А ово је само један пример честите и сиромашне породице где ни један члан нема аман баш никаквог запослења. Под један, да се хитно обрати јавношћу Василије Перић, који је преко 20 година на власти у Угљевику и понуди овој громади посао, па бар онај који сви одбијају па нека и овај одбије, а неће сигурно. Да се хитно обрати јавношћу руководство Електране и Рудника и да такодје они понуде један посао овом господину који је већи од свих тамо краваташа. У случају да немају мјеста, нека једног члана породице своје, и 3.члана из једне породице која ради у истом предузећу посаљу кући а овог хуманисту запосле. То Српски народ очекује. Доста сте замајавали народ, држали гладне на узице. Дајте и сиротињи да једе, да има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.12.2022 22:00

Тако је Радо, слажем се у потпуности. Ово је велики испит за главешине Угљевику. Василије Перић не сме да буде нијем на овог човјека, да се прави луд како није чуо за њега. Под хитно да му надје и уговор без ограничења а не на 2 мјесеца. Пратимо и чекамо

Name

Јелена

25.12.2022 20:04

Бог нека те награди,људска велицино!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

25.12.2022 21:41

Који Бог да га награди. Овај наш Бог награђује само хоштаплере. Наградимо га ми. Дајте неки рачун, нешто, да уплатимо коју марку човјеку да има кад иде на контроле и тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

25.12.2022 21:44

ХАЈМО ГРАДСКИ ОЦИ УГЉЕВИКА...ЕВО ВАМ ПРИЛИКЕ ДА СЕ ПОКАЖЕТЕ...ДАЈТЕ ЧОВЈЕКУ ПОСАО...ИЛИ СТЕ И ДАЉЕ САМО СКУПШТИНСКА ЕРГЕЛА.

ОДГОВОРИТЕ