Вријеме је за нову Пандору која је требала "уздрмати" СДА, ХДЗ и СНСД

- Јер оно што је рађено за вријеме Пандоре, скупљено је и то још стоји. Знам ко је Јелена Мајсторовић и какав је њен однос са Миром Џакулом, директором УИОБиХ. Сад је, чак, вријеме да се покрене нова Пандора, јер толико елемента има и то се зна...

Босна и Херцеговина 23.12.2022 | 15:35
Вријеме је за нову Пандору која је требала "уздрмати" СДА, ХДЗ и СНСД

Годинама се указује на криминал и корупцију у Управи за индиректно опорезивање и око ње, осуђујућих пресуда нема, али су службеници УИО честа мета тужилаца.

Дуго Мехмедалија Осмић, некадашњи предсједник Синдиката УИОБиХ и шеф Одсјека за проведбу прописа, те инспектор за ревизију и контролу, води битку с домаћим правосуђем. Низ његових пријава, писама и упозорења на криминал и корупцију у Управи за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине (УИОБиХ) и око ње остало је без одговора.

Наглашавао је да је истрага у афери Пандора каналисана и да је био циљ да се заштити лоповска банда која влада државом.

ИМА ДОКАЗА

Подсјећамо да је Пандора са двије милијарде марака сведена на нешто више од милион КМ штете, иако је најављивана као један од најважнијих случајева корупције у послијератној БиХ “који ће уздрмати врхове СДА, ХДЗ-а и СНСД-а”. На крају је уздрман само Кемал Чаушевић, бивши директор УИОБиХ, уз два увозника текстила

У сриједу је ухапшено шест службеника Управе за индиректно опорезивање БиХ, запослених у Групи за спречавање прекршаја и кријумчарења Регионалног уреда у Бањој Луци. Ухапшени су шефица Групе Јелена Мајсторовић, Стево Савић, Раденко Поповић, Владимир Пузић, Владимир Ђурђевић и Елвис Џаферагић, а предати су тужиоцу Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију.

- Осумњичени су под истрагом због сумње да су починили кривична дјела – удруживање ради чињења кривичних дјела из члана 249. у вези са злоупотребом положаја или овлаштења из члана 220. Кривичног закона Босне и Херцеговине, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ослобођење је у више наврата детаљно писало о уходаном начину рада Мајсторовићке и њеног колеге Поповића. Јавности је постала позната по томе што је у задњих пет година најмање десет пута искористила позицију и уцјењивала трговце тражећи мито. Досадашња истрага показала је да су у најмање четири случаја трговцима незаконито одузели накит вриједан више од 200.000 КМ. Тражили су новац како не би контролисали пословање трговаца, а онима који одбију, незаконито су одузимали робу

Медији су писали и о Мајсторовићкином импозантном имовинском картону. Мајсторовић у УИОБиХ ради од фебруара 2013, а десет година раније отказ је добила у НЛБ банци у Прњавору, која ју је тужила због кривичног дјела за које је 2005. осуђена условном казном затвора.

- Не вјерујем у прави правосудни исход. Пуно тужилаца знам, са пуно њих сам радио, они немају довољно добар залет. Пандора је заустављена, а ово што се ради је практично доказ да у УИО постоји огроман криминал, ја то добро знам, каже нам је Осмић, истичући да је Тужилаштво пуно доказа о криминалу у Управи.

- Јер оно што је рађено за вријеме Пандоре, скупљено је и то још стоји. Знам ко је Јелена Мајсторовић и какав је њен однос са Миром Џакулом, директором УИОБиХ. Сад је, чак, вријеме да се покрене нова Пандора, јер толико елемента има и то се зна. Толико криминала има и то грађани осјећају на својим леђима. Како су се обогатили људи који воде ову државу?! Па и преко леђа УИО, говори Осмић.

Ово што се ради је практично доказ да у УИОБиХ постоји огроман криминал, ја то добро знам, тврди Осмић

Није Осмић једини који дуго указује на то да је Управа за индиректно опорезивање за многе златна кока, па су из ове институције, поводом објављивања вијести о привођењу њихових службеника, указали на на потребу “суздржавања од прераног доношења и пласирања у јавности закључака и инсинуација којима се наноси штета угледу ове институције и запослених у њој”.

- Свака пласирана информација, посебно ако је непотпуна или нетачна, наноси непоправљиву штету како за особе за које се везује, тако и за УИО, и на тај начин се ствара лоша слика у јавности и минимизира досадашњи успјешан рад Управе, као и рад њезиних упослених, пише Ратко Ковачевић, портпарол УИОБиХ.

О угледу би се дало расправљати, а Срђан Траљић из Транспаренцy Интернатионала БиХ нам прича како је Удружење послодаваца Републике Српске недавно радило истраживање које је показало да се више од 60 одсто испитаника суочило с тим да су им инспектори тражили мито.

- То је заиста озбиљан проблем и очигледно је да Управа нема адекватне интерне механизме да препозна те случајеве и да их санкционише, каже Траљић.

Говори и да смо се протеклих година нагледали некаквих спектакуларних хапшења, међутим, они су остајали без правог епилога.

ПРИЈАВА, ПА ОТКАЗ

- Случај Пандора је показао да нема воље да се прича шири даље до одговорних, до налогодаваца, знамо на шта се све на крају свело. Нема оптужница за високу корупцију, а ни воље да се крене у озбиљну борбу против криминала и корупције у БиХ, закључује Траљић.

Ипак, како каже, систем је врло ефикасан кад треба прогонити оне који проговоре о тој корупцији, па подсјећа на случај Емира Мешића, бившег радника УИО, који је прије четири године одлучио пријавити сумњу у корупцију. Добио је и званични статус заштићеног пријавитеља корупције, а потом и отказ.

- Пријавио сам злоупотребе на царинским терминалима. Тужилаштво је покретало неке истраге и сада исто покреће и зауставља. Углавном се не ради о квалитетном приступу. Буквално се систем институција окоми на вас као пријавитеља и онда ви будете препуштени у немилост директору, у овом случају УИО, који је мене отпустио након три дисциплинске, једне суспензије и два интерна премјештаја, прича нам Мешић, напомињући да је пракса таква и да није једини који је тако прошао у УИО.

- На све пријавитеље корупције и оне који желе да честито раде свој посао врши се мобинг, притисак, па људи или дају или добију отказ, тврди Мешић и констатује систем се окоми на вас као пријавитеља корупције и онда будете препуштени у немилост директора.

(Ослобођење Фото: Тужилаштво)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Лупа

23.12.2022 15:02

У Каракају су цариници највећи лопови у уио на челу са Јовом брком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реееее

23.12.2022 19:58

Нено је највеци лопов милионе има

Name

Ветеран

23.12.2022 15:10

Посебну тезину је то што су лица чиниле оно што су требали спречавати...кана пута 3...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаруга

23.12.2022 15:47

Овај криминал у УиО је врх леденог брега и показатељ стања у држави.Ништа није боље стање ни у ентитетском пореским службама и тамо инспектори рада као и ови,па полиција па правосуђе све сама мафија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

23.12.2022 16:26

Стара прица, прво их ухапсе, предају тузиластву, кад додју на суд као нема довољно доказа, и на крају ујео вук магарца, окрени обрни

Name

Татар

23.12.2022 16:01

Ко има смелости покренути је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

23.12.2022 16:15

Кад за оно свједочење Чаушевића није било ништа онда неће ни за шта. Судство = послушници Мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истинито

23.12.2022 17:18

где су деца непослушна злочеста и крадљива сви кажу све потиче из куће какви родитељи таква и деца имали су од кога научити

Name

Борис

23.12.2022 16:43

Од свих пандора до сада, ТРЕСЛА СЕ ГОРА, РОДИО СЕ МИШ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срећко Шојић

23.12.2022 16:52

У свим земљама када бирају владе објаве аутобиографије свих министара. Једино у Републици Српској треба да објаве Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

%

23.12.2022 16:56

Каква власт такве и све остале институције то је мало за народ ето као власт се бори против корупције и криминала благо народу хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бороо

23.12.2022 17:02

И то изјави препоштени Ратко К.... Шта је са његовим предметом хттпс://брцко.тв/2020/09/ратко-ковацевиц-осумњицен-за-проневјеру-и-прање-новца/

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Бороо

24.12.2022 06:27

Треба човјеку за естетске захвате! Још која година и може промијенити име у Ратка! Вјероватно је и он један од играча ГАY лобија!

Name

W

23.12.2022 17:40

Јесте се опоганили незнате одакле кренути. Од главе. До цистацице. Све тито комплети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

23.12.2022 19:48

Провјерите и оне сто увозе текстилну робу из Турске а уз то и понесто злата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

23.12.2022 21:57

Ово би требало за СИПУ и Тужилаштво да буде приоритет и посластица.на посо...

Name

Сос

23.12.2022 22:04

Пандора је занемарљива у односу на криминално-мафијаске радње у УИО након Кеме који је за ове криминалцем на целу са великим љубавником био господин.За његово вријеме све је било устројено и УИО није била организовано криминално-корупцијаска институција.Овај данас нелегални директор је проводио и проводи прогон људи који неце да буду дио овог система.Ако је Кемо добио пет година затвора колико би онда требао добити мали комплесаш и швалер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВИ СИСТЕМ РАДА

24.12.2022 03:02

УИО је добра институција, препуна куповних диплома, дописних скола, и странацких (или ... ебацких стела). НАРОД не ваља, ма народ треба мјењати! Дзакула краљ

ОДГОВОРИТЕ