Марија Захарова о статусу кандидата БиХ за ЕУ

Ријеч је о одузимању права становницима Босне и Херцеговине да самостално граде свој унутрашњи живот те да бирају партнере по властитом нахођењу и жељи, овако је Марија Захарова званични представник Министарства иностраних послова Русије коментарисала давање Босни и Херцеговини статуса кандидата за чланство у Европској унији.

Босна и Херцеговина 23.12.2022 | 12:17
Марија Захарова о статусу кандидата БиХ за ЕУ

"У контексту тренутне ситуације у свијету и експанзионистичке линије Запада, очигледно је да је приликом доношења ове одлуке у први план стављен задатак потпуног геополитичког освајања региона, институционализације неоколонијалне политике која се овдје води годинама. Ово није претеривање. ЕУ је одавно претворила претприступне и приступне преговоре у инструмент економске и политичке присиле. Исто видимо и у другим земљама овог региона", додала је она.

Према њеним ријечима "фокусне" државе не учествују у изради бриселских одлука.

"Они су грубо и категорично присиљени да се "аутоматски" придруже свим вањскополитичким изјавама ЕУ и одлукама о санкцијама", сматра Захарова и додаје:

"Истичемо наш принципијелни интерес за јачањем разноврсних партнерстава са пријатељском Босном и Херцеговином, њеним ентитетима и народима. Намјеравамо наставити с радом у циљу ослобађања суверене и независне Босне и Херцеговине од застарјелог режима вањског протектората, о чему редовно дајемо одговарајућа објашњења".