Кина позива САД да следе одлуку СТО-а о обележавању производа из Хонгконга

Кина је у четвртак поздравила одлуку Светске трговинске организације (СТО) о захтеву за означавање порекла у Сједињеним Државама за производе из Специјалног административног региона Кине Хонгконга (ХКСАР).

Свијет 23.12.2022 | 10:13
Кина позива САД да следе одлуку СТО-а о обележавању производа из Хонгконга

СТО је у среду донела одлуку да су САД прекршиле законе о међународној трговини захтевајући да производи из Хонгконга буду означени са „Маде ин Цхина“, одбацивши аргумент Вашингтона да су његови национални безбедносни интереси дозвољавали такво означавање.

''Кина поздравља праведну одлуку одбора за спорове СТО'', рекла је Мао Нинг, портпаролка Министарства спољних послова Кине, на редовном брифингу за медије у Пекингу.

Тренутно се порекло извозних производа из Хонгконга означава са „Хонгконг“, пошто је тај кинески регион засебан члан СТО-а и ужива посебан статус као посебна царинска територија, у складу са политиком „једна земља, два система“.

''Статус Хонгконга као посебне царинске територије одобрава кинеска влада, а потврђен је Основним законом Специјалног административног региона Хонгконга и утврђен мултилатералним правилима СТО-а'', рекла је Мао.

Раније у четвртак, портпарол Министарства трговине Кине позвао је САД да поштују пресуду.

''Кина се нада да ц́е САД предузети конкретне мере како би исправиле своје грешке и подржале мултилатерални трговински систем заснован на правилима и нормалан трговински поредак'', навео је портпарол у саопштењу.

Вашингтон од 11. августа 2020. захтева да производи из Хонгконга, који се извозе у Сједињене Државе буду означени са „Маде ин Цхина“.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар