Један од кључева успјеха у региону је сарадња

- Један од кључева успеха за све нас у региону јесте регионалана сарадња, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

Србија 22.12.2022 | 17:29
Један од кључева успјеха у региону је сарадња

"У мери у којој то успемо, толико ћемо ми сви заједно бити успешнији у будућности", рекла је Брнабић на панел дискусији по завршетку дводневне конференција "Један регион-једно тржиште - Корак ка заједничком тржишту ЕУ".

"Ја бих волела да сви са стране имају још мање времена да се баве са нама, зато што мислим да ми добро знамо једни друге и да прилично добро разумемо каква је била скора прошлост и колико нам је свима мука и проблема донела и да све боље разумемо какави су потенцијали у једном другачијем приступу нашој будућности", казала је Брнабић,

"У мери у којој ми успевамо да сарађујемо у области пре свега економије али и у инфраструктурним пројектима, боље повезаности путева, желизницама, речним транспортом... Затим у областима образовања, иновација, науке, размени искустава посебно младих људи. У мери у којој то успемо, толико ћемо ми сви заједно бити успешнији у будућности", рекла је премијерка.

О иницијативи "Отворени Балкан" Брнабић каже да је то последња у низу регионалних иницијатива која је аутохтоно покренута из ових крајева.

"Ми смо мали регион, свака земља је оперативно мала са малим бројем становника, Уколико не научимо да се међусобно поштујемо и радимо заједно, повезујемо се и наступамо заједно, да наш развој и раст неће бити онолико брз и квалитетан, одржив, колико је нама свима потребно да надокандимо пропуштено време", истакла је Брнабић.

Премијерка је заједно са Алексадром Симурдићем, директором фонда Европски послови Аутономне покрајине Војводине, разговарала на тему "Отвореног Балкана" и о економској сарадњи држава у региону.

Конференција "Један регион-једно тржиште, Корак ка заједничком тржишту ЕУ" одржана је данас и јуче у Конгресном центру Мастер, Новосадског сајма. 

Ово је седми пут да је ова значајна конференција одржана у Новом Саду, а разговарано је о локалном, регионалном и европском заједништву. 

Конференцији су организовали Фонд „Европски послови“ АП Војводине у партнерству са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД), Регионалним форумом младих лидера региона, Фондацијом Конрад Аденауер (КАС), Привредном комором Србије (ПКС) и Привредном комором Војводине (ПКВ), а уз подршку Града Новог Сада.

(Тањуг Фото: Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Милорад

22.12.2022 16:56

Ниста од тога васега Отворени Балкан сто га спомињете једини спас је ЕУ за све нас на Балкану

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нино

22.12.2022 16:57

Народ мозе заједно и зивјети и сарадјивати, политицари одани странцима завадјају народ, најлаксе завадити на националној страни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

22.12.2022 17:15

Спас за БАЛКАН је само ЕУ..све друго је шупља прича..моје лично мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вито

22.12.2022 17:56

Слазем се са Вама, али цисто сумњам да це Србија и БиХ скоро уци у ЕУ. Проци це јос најмање 20 год док се ЕУ не одлуци за пријем нових цланица. Видите ста раде са Турском, којој су давно обецали пријем. Вуку их за нос много година.

Name

Ма

22.12.2022 18:19

Тако је Раде делијо,само нам неку демагогију просипају,ко ми будале,а никад прије политике нису ама бас ниста радили,а сад ето паметни

Name

Ре

22.12.2022 18:57

Тако је

Name

Балкане мој

23.12.2022 09:29

Цудно, "отворени Балкан" а присиљава се граница измедју КиМ и Србије. Изадју тако неки у јавност и прицају,прицају,прицају... мислеци да их неко слуса и да им верује.

Name

Раде

22.12.2022 17:58

сарадња да ви продајете васе продукте оно од марке сокове кексове да нас трујете а ста ви од нас узимате само оно сто ваља алси паметан вуциц би да цијели балкан купује његово да би њему бијо веци Бдп мисли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

23.12.2022 07:09

Ајде као да је наш кромпир и остало природно без пестицида и разних хормона и додатака као да ти и из других земаља стиже роба 100% природно

Name

радету

23.12.2022 10:47

Знас ли "раде" да је у прици "отворени" и "западни" Балкан управо Србија та која це најмање профитирати? Не знас. Не цуди ме уопсте.

Name

Гјдод

23.12.2022 06:10

Ма је ли? Јесу ли оне барикаде на Косову један вид сарадње?

ОДГОВОРИТЕ