Бањалука: Радници Центра за социјални рад траже плату

Запослени у Центру за социјални рад траже исплату новембарске плате, али и већа примања од фебруара идуће године, а осим тога, касне и исплате корисницима ове установе. Због свега тога у Синдикату управе Републике Српске кажу да су радници спремни да иду и пред Градску управу.

Република Српска 21.12.2022 | 12:43
Бањалука: Радници Центра за социјални рад траже плату

Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић каже за “Глас Српске” да радници ове установе раде на радним мјестима са повећаним ризиком.

- Стога захтијевамо повећање плате од најмање 15 одсто на основну плату. Одговорност за исплату плата радницима је на послодавцу и оснивачу ове установе, а брига о социјалној заштити грађана је на свима нама - каже Марић. Нагласио је да је у изборној години запослено близу 30 нових људи.

- Можда и због тога недостаје средстава у буџету Центра за социјални рад кад је ријеч о платама - рекао је Марић. Истакао је да имају око 4.800 корисника социјалне помоћи којима такође није дозначен новац.

- Не би смјело да се деси да се због политичких обрачуна доводи у питање исплата плата и помоћи корисницима. Бојим се, ако не усвоје ребаланс буџета, да би проблем могао да ескалира - рекао је Марић додајући да то никоме не може ићи у прилог.

Директорица Центра за социјални рад Ирена Јолџић потврдила је за “Глас Српске” да радници нису примили плату за новембар. Истакла је да су приликом планирања буџета тражили средства за исплату плата.

- Међутим, град нам је одобрио мање новца за 500.000 КМ, уз образложење да разлику можемо да тражимо ребалансом буџета. Сједница, на којој ће се разматрати ребаланс буџета, још није заказана, тако да недостају средства за плате за новембар и децембар - казала је Јолџићева.

Објаснила је да због ребаланса буџета и корисницима права на туђу његу и помоћ касне исплате за овај мјесец, због чега их људи данима зову.

- Радници желе да одрже састанак синдиката и предлажу да ступе у штрајк зато што нису добили плату, а ми још не знамо да ли ће ребаланс бити усвојен - рекла је Јолџићева. Нагласила је да није тачно да је било прекомјерног запошљавања те објаснила да им је инспекција наложила да запосле 15 радника, јер су установили да тај број недостаје.

- Са тим смо упознали Управни одбор установе и градоначелника, који је и сам у неколико наврата рекао да су ти радници морали бити примљени у радни однос - казала је Јолџићева. Објаснила је да, осим тога, имају и 12 приправника те десет радника на боловању.

Градски менаџер Бојан Кресојевић каже да у градској каси нема новца за повећање плата радницима Центра за социјални рад.

- Треба сагледати реалне могућности и у складу с тим поступати. Већина буџета са приходовне стране се повећава усљед инфлације, а 80 одсто буџета на расходовној страни расте. То значи да смо по основу инфлације на великом удару - рекао је Кресојевић.

(Глас Српске)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

.

21.12.2022 11:46

Имали би да Ирена Јолџић није ишла у Египат да лови ајкулу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

21.12.2022 14:25

Пошаљите упит колико кривичних пријава има у Тужилаштву за те исте раднике? Све се гура у ладицу јер власт стији иза њих. Монструми.

Name

само да..

21.12.2022 15:31

..и социјалци не постану социјални проблем

Name

реалност

21.12.2022 20:31

Па ко је видио у Републици Српској радити за плату?

Name

Ај.

21.12.2022 11:46

Ђе ајкула наша?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.12.2022 12:13

Гања лукаца.

Name

8

21.12.2022 15:27

Гдје јој Кума.Куљанска Северина?Кума није дугме...

Name

ПЉУНИ И

21.12.2022 12:06

ОД ЗЛА ОЦА.. И ОД ГОРЕ МАЈКЕ.. СВЕ ЈЕ ТО ПЉУНИ И ЗАПЈЕВАЈ.. БОСНА ГЛУПА И НЕПИСМЕНА И У 21 ВЈЕКУ.. ? ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

2

21.12.2022 12:10

Шта ће им....? Шта су то паметно учинили??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

21.12.2022 12:24

Хајте немојте се спрадити сами са собом. Па сви су у центру гласали за ову власт, шта сад хоћете, и против кога протестујете. Јбг како сте посијали тако зањете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

21.12.2022 12:25

Да није ајкула појела плате за новембар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже,

21.12.2022 12:27

Па колико вас ради, ако је 30 нових примљено,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

21.12.2022 12:29

Нека ти дјајић преко баје заврши то, ста од станивуковица тразиш! Црвени блокирају ребаланс, зато зора видовиц кад казе иде ребаланс будзета рс одма мозе, а овамо за град недате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

21.12.2022 12:34

Како их није срамота.Кад неко од глади и хладноће умре у Бањој Луци то се заташка. Погледајте само колики је ред испред јавне кухиње на мејдану Мозаик пријатељства.Какав центар за социјални рад? То укинути треба и дати паре сиротињи, а не паразитима који гледају само своју корист преко туђих леђа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тре

21.12.2022 12:51

Нека један краде и сви цуте

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

21.12.2022 12:59

чуј, немају плату, зато нема додатка за помоћ и његу другог лица јер су забога социјалне раднице угрожене, мукице гладне и жедне , не могу се спремити за нову годину, па су ток новца за социјалну заштиту преусмјерили на своју плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.12.2022 13:32

А ста би ти,да социјални радници постану социјални слуцајеви,па ако цовјек ради,свагдје је у свијету нормално да за то добије и плату

Name

Децко

21.12.2022 13:03

Они би да раде, и јос плату да примају?! Срам их и стид било!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Социјални радник

21.12.2022 13:07

За вријеме пандемије вируса корона, али и након тога Влада је у више наврата исплаћивала једнократне новчане помоћи запосленим радницима у областу здравства. Међутим радници запослени у области социјалне заштите, односно радници запослени у Центрима за социјални рад, који су за вријеме пандемије такође били изложени и у контакту са корисницима јер им је у склопу посла и рад са странкама и теренски рад обилазак породица/домаћинстава никада нису добили ни једну једнократну новчану помоћ, што је чиста маргинализација запосленика у области социјалне заштите, а да парадокс буде још већи ради се о истом Министарству здравља и социјалне заштите, гдје Влада односно надлежно министарство фаворизују једне, а слободно можемо рећи дискриминишу друге, потпуно неоправдано. Зашто замјеник министра Шеранића господин Владимир Макарић који је и задужен за ресор социјалне заштите ћути о томе и не оглашава се?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре социјални радник

21.12.2022 15:40

Влада рс-а дискриминише раднике и из других области. Нпр. из заједничких институција ( Сипа, Дгс, Оба...) Уопште их не занима статус радника из рс у институцијама бих по питању стажа, плата, застите радника јер људи трпе неке ствари, чак се људи називају издајницима... Док руководиоци из странака млате масне плате и бенефите уопште се не залазу за свој кадар, већ само за лични интерес!

Name

Кацхавенда

21.12.2022 16:29

Само под сатор и србујте, све це се брзо заборавити

Name

Татар

21.12.2022 13:54

Треба је тражити на правом месту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвала јавности на подршци

21.12.2022 16:56

Није ми жао што сам социјални радник. Жао ми је што читам овај говор мржње. И једва чекам да за своју породицу нађем хљеб негдје друго. Знамо ми да свугдје има нерадника, али зашто, побогу зашто увијек, свугдје генерализујете. Дај лијепите како треба те људе. Због оних честитих поштених социјалних радника и других стручних радника, који раде али и чувају пословну тајну о сексуално злостављаној дјеци, о напуштеним и извараним родитељима које су дјеца опустошила узела им имовину, о дјеци која немају шта да једу јер разведени родитељ не плаћа алиментацију, о љутим мајкама или очевима који емоционално злостављају дјецу бранивши им контакт са другим родитељем, о дјеци жртвама вршњачког насиља...па ми не причамо о томе у јавности то нам је посао, многима на срамоту! Листа је дуга. Зна јавност колико злостављача, ментално обољелих, насилника који туку своје супружнике дјецу или родитеље ходају градовима Српске а и шире а наши су корисници.. и зашто је друштво-Влада-Град одлучило да нас школује и остави на пљување од стране свих горе побројаних чијим жртвама помажемо. Знате ли да достојанство оног којем смо помогли брани да јавно свједочи о томе јер је био нпр жртва трговине људима? Људи ми немамо зарађене плате, а наши најрањивији корисници немају накнаду за његу и помоћ другог лица. То је, на жалост, једина истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

21.12.2022 18:26

Само ви пред градску управу код Драска и тражи плату. Нагрували сте свакаквог шљама да ради са тако осетљивим категоријама ,а раде воћари, трговци, педагози и ини. Уништили сте јавну управу уваљујуци сваког живог ко је имао везу код Радојичића. Ма мрс. Искрених, праведних, вриједних, дивних социјалних радника има и на њиховим леђима је све. Остало је за насликавања којекуда и на сталној плати. Судбина као и сваке друге институције. Од Директорице Срамоте па даље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

22.12.2022 11:02

Гласали сте па ето вам плате од снсд

ОДГОВОРИТЕ