Додику држава БиХ много треба, ево и због чега

Након што је одбио прихватити услове ММФ-а за добивање новог кредита, актуелни предсједник Републике Српске Милорад Додик одлучио се на ризичан потез због којег му сада пријети велики економски проблем. Према неким процјенама дефецит у буџету Републике Српске, а 2023. ће бити 1,2 милијарде КМ.

Република Српска 20.12.2022 | 16:27
Додику држава БиХ много треба, ево и због чега

На Бечкој, а касније и Лондонској берзи, без икакве најаве продате су обвезнице Владе Републике Српске. Сада та дуговања долазе на наплату, али Додик нема новца да исплати текуће обавезе, те на сваки могући начин покушава пронаћи рјешење, тј. ново задужење.

Тако ће нови кредит за старе дугове, тачније 110 милиона евра за који се задужује код Мађарске, Република Српска бити намијењен за отплату старих дугова. Новац се узима од Извозно-увозне банке Мађарске (ЕXИМ).

Ову проблематику за Клиx.ба коментирала је Светлана Ценић, докторица економских наука и некадашња министрица финансија у Влади Републике Српске.

"Обећања су дата, па нек виде како ће их испунити. Сада Милораду Додику држава Босна и Херцеговина много треба, јер само се преко ње може сигурно задужити. Чак и када је Мађарска дала тај кредит, а сматрам да Мађарска првенствено узме од Европске уније тај кредит, па га даје Републици Српској, ко зна шта ће још стајати иза тога", сматра Ценић.

Због великог задужења Република Српска није успјела продати своје обвезнице, како би могла измирити тренутна дуговања. Зашто је то тако објашњава Ценић.

"Сви смо видјели како смо рангирани као држава, што се тиче ризика, а замислите онда како је ентитет рангиран. Замислите како неко извана гледа на то да му ентитет гарантује отплату. Банке имају онај степен изложености, па наравно морају поштовати и принцип рочности и не могу баш сваки пут куповати обвезнице", прокоментарисала је Светлана Ценић.

Ситуације у Републици Српској је забрињавајућа, те се економски стучњаци брину шта ће се догађати идуће године. Како каже Ценић, непрестана задуживања не могу и не смију бити рјешење.

"Додик сада на све начине покушава да се задужи и онда да упорно прича причу како Република Српска није пуно задужена. Зна се да је граница за земље у развоју 40% ГДП-а што се тиче задужења, јер не можемо се ми поредити са развијеним замљама. Земље у развоју се више задужују него што је раст ГДП-а, што у преводу значи да једемо властиту супстанцу", поучена искуством говори нам Светлана Ценић.

Проблем без рјешења

Траживши рјешење за економски проблем у којем се налази Република Српска, Светлана Ценић сматра да је једини начин да Милорад Додик, како зна и умије, покуша пронаћи рјешење преко Босне и Херцеговине и ММФ-а.

"Додик хоће паре од ММФ-а, али да му они не постављају никакве услове. Може се десити оно што и раније, да се потпише и обећа да ће се услови извршити, а онда се то неће поштовати. Зато се Додик и нада неким парама из ЕУ и биће у стању све да обећа. Он данас намјерно прича да ће се Европска унија распасти, јер то су 'финте', јер ће на тај начин да уцјењује, дакле ако му они дају паре, он ће промијенити реторику. Осим тога, ускоро ћемо доживјети да ће се поново почети пријетити ратом ако не буде новца. То слушамо стално и то су испричане приче", упозорава Ценић.

Осим економског, ова ситуација има и политички проблем.

"Проблем је што је Осморка склопила пакт, односно партнерство или коалицију са њима, а Милорад Додик још увијек не зна разлику између партнерства и коалиције, тако да ће Осморки бити врло тешко балансирати између Додика и Човића, који све те 'финте' знају. Ипак они су дуго на власти и врло добро знају како да исфолирају ММФ и кредиторе и да ништа не ураде, а да успију накратко угасити пожар", сматра Светлана Ценић.

Улога Мађарске

Када је у питању задужење код Мађарске, позадина тога остаје неразјашњена. Поставља се питање зашто Мађарска пристаје да да ново задужење Милораду Додику и Републици Српској.

"Нешто ће стајати иза тога. Нешто је тражио, нешто му је обећано. Када смо ми то задњи пут дизали кредит од Мађарске? Никад. На крају крајева и Мађарска је сама тражила кредит од ЕУ, али га нису могли добили док се не испуне одређени услови. Лако је узимати паре, па онда пљувати по тој Европској унији. Ако ништа, треба се поштовати да су то паре нечијих порезних обвезника. То што Додик узима паре од Мађарске мора имати неку позадину и своју цијену, а ми ћемо је, нажалост, врло брзо осјетитит", забринута је Ценић.

У сваком случају, ово је само привремено куповање социјалног мира, каже наша саговорница. И сама влада је потврдила да дижу нови кредит како би измирили старе обавезе.

"Они онда упорно причају како је ситуација у Републици Српској сјајна. Дижу се кредити како би се покрили стари, инустријска производња пада, а они говоре како је све дивно, е сад гдје је ту логика, питам се“, казала је Светлана Ценић порталу Клиx.

(БН) 

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Ццц

20.12.2022 15:55

То њему није проблем, продаће Републику и ет, а одавно и иде у том смјеру ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2022 16:33

Коме да прода ову републику када овака и у оваком стању није потребна ником осим мафији као Дидик

Name

Трново

20.12.2022 16:51

Цеца дизел

Name

Ре

20.12.2022 16:55

А ста то јос има за продати?

Name

Сс

20.12.2022 17:27

Његова је, може да ради са њом шта хоће.

Name

реалност

20.12.2022 22:12

Папакланд це остати и без пара и без људи!

Name

Дзони

20.12.2022 16:04

Ако мозете неке компетентне људе интервјуисати а не ове које не врацају кредите банкама и не знају водити лицне финансије а коментарису економију..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2022 16:56

Тако и Рачић, уништио Стирокарт ,остао 4,5 милиона дужан ИРБ али одан Додику и води привредну комору регије БЛ.

Name

БОY

20.12.2022 17:13

Па копетентна је Зора па је упитај слагаће те а ти ћеш мислити да је то истина. Пробудисе, дуго спаваш.

Name

Безбради

20.12.2022 17:18

Шта има код Лемија?

Name

Ре

20.12.2022 17:25

Немој тако, она је најпаметнији економиста, како је народ у Републици Српској живио у изобиљу када је она била министар финанција. Нове фабрике су отварање, а плате су биле европске.

Name

Никоништа

20.12.2022 17:38

Милету кућа отишла јер није враћао кредит а постао главни баја.

Name

Видоја

20.12.2022 19:10

То ти је пријатељу као да дигнес пар кредита са великим каматама.. Онда додјес у ситуацију да ти је теско платити мјесецне рате. Онда Баја додје за премијера, изгласа себи огроман будзет, хоце гламуран 9. јануар, и хоце да је Баја. Медјутим, прикупљени порези су премали а обавезе. Онда генијалац дизе нове кредите да би покрио рате осталих кредита и мозда му несто остане. Нови кредити су по јос вецој каматној стопи. Као велики србин он је одбио услове ммф, и узео кредит од Орбана, по само њему знаним условима. Американци за ово казу .. једног дана срање це ударити у фан и онда це фрцати на све стране.. до тада .. узивајте у овом реалитy схоw.. заврсетак овог циркуса це бити узасан.

Name

Бг

21.12.2022 12:14

Доласком насе омиљене партије на власт, Господја Цениц је згазена финансијски, социјално и како год вам падне на памет, али је презивјела и стала на ноге. Њене анализе су тацне, сто се мозе провјетити, а никад није давала лазне оцјене да би се додворила моцницима на власти. Зени се не опраста професионализам и принципијелност.

Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

20.12.2022 16:05

То да ће ћемо ускоро доживјети да ће се поново почети пријетити ратом ако не буде новца,то ниси у праву.ЕУ одлично зна да се РС због дужине границе може бранити до подне.Толико треба , до подне, да заузму Брчко из Хрватске.То је крај.Дакле такве уцјене не пију воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

20.12.2022 16:11

Докле год постоје ентитети, сви у БиХ це бити или гладни или дузни или нецији робови. Оставили смо властитој дјеци много разлога да нас преклињу док су зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаран

20.12.2022 16:56

Само се треба задузиват то је пут до самостаности..

Name

Милан за Едо

20.12.2022 17:00

У Југославији су били и републике и покрајине па нико није био гладан и жедан тако да пада у воду тај твој став да док год постоје ентитети да ћемо бити гладни и жедни. Значи садашњи систем државног уређења по коме је БиХ држава са федеративним а дијелом и елементима конфедералног уређења због кантона у Федерацији БиХ је сасвим нормалан оквир за рад и функционисање сва три народа и све друге народе у БиХ.

Name

Татар

20.12.2022 17:30

Њему држава и овај народ треба да их немилосрдно пљачка и крађе без икакве моралне и материјалне одговорности

Name

$ за Милан

20.12.2022 18:11

Југославију смо изгубили ратним сукобима а ову губимо кредитима

Name

Милан за $ за Милан

20.12.2022 19:44

Јел то и по теби значи да ће се распасти и БиХ?!

Name

Није него

20.12.2022 16:25

А камате расту, тиме пара више нема а тиме је речено да их неће ни бити. Што си трошио, трошио си. Неко је паре трошио паметно а неко као овај наш, на кафану и курве, наравно пола украо. Народ је наравно ћутао, продао се за сићу, е сад ћеш видјети народе кад дођу извршитељи. Ма једном ријечју, пропаст, народе то си и заслужио, не жалим те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТС

20.12.2022 16:25

Сујета је чудо, наиме, почела је после избора Ценићка стару причу, а кад је требало подржати промјене и правог доктора еконоских наука Јелену Тривић, ћутала је читаву 2022 годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

20.12.2022 18:14

Кога је Ценицка јос подрзала??? Никад никога!!! Она ради свој посао који зна нај боље, а то је економија… Ста није тацно у овоме сто је изјавила???

Name

Мирослав

20.12.2022 17:53

Само је питас, и она све коментарисе, у све се разуме "аналитицарка" у сарму и свемирске бродове. Ево једно питање, ста ради паметан цовек, мудро цути или лупета?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ

20.12.2022 18:15

А ста није тацно, кад си тимпаметан тако???

Name

Далабу

20.12.2022 18:21

Па шта ако се задужује код Еxима Да је ова на власти не би се могла задужити ни код Ескима Да си наркоман у селу па се задужујеш знала би да док ти дају поштују те и вјерују ти без обзира што само на иглу мислиш

Name

Ре

20.12.2022 18:41

Па не знам ста је погресно рекла?

Name

РЕ

20.12.2022 19:42

А ти рачунаш да си паметан!

Name

ре Мирослав

20.12.2022 19:55

Ми сви знамо да се криминална сељачина Дудук у све разумије зато немој да му излазиш из чмара.

Name

Опет,

20.12.2022 21:40

Ова што је била предсједник надзорног одбора БХтелекома, и школовала се по Енглеској, а прије тога радила у Тешњу, не овом данашњем, него оном прије рата говори о ситуацији у нашем ентитету. Симтоматично из Тешњу отићи на школовање у Енглеску. Сада радити за неки уфол невладиних сектор, мало сутра. Све су то плаћеници.

Name

Рт

20.12.2022 18:53

Даце електропривреду, суме и ту нам је крај. Радицемо за мадјаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2022 19:02

Бар да дођу Мађарице биле су некад добре душе.

Name

Милан за Рт

20.12.2022 20:32

Која си ти будалетина!!! Да доктори знају да тебе био би истог момента хеликоптером пребачен у душевну болницу!

Name

Милан

20.12.2022 19:45

Највише личи на ону мајку што сједи поред прозора у филму Психо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл коментар "опет"

21.12.2022 04:55

Госпођа Цениц кад је била министар оставила је позитивноо стање на рачунима Владе. Пусти ту празну причу о страним плаценицима и размисли шта није тачно у њеном излагању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

21.12.2022 06:48

Нема коме овај Милорад Додик. Да он прода ту РСку. Па ко ће ово њу купити? Коме ће он њу продати? Неће нико. Јер никоме она тада и не треба. Осим ових грађана. Који они ово ту и живе. Тако да он нема шта. Нити да ово прода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

21.12.2022 07:19

Ниста без БиХ тако треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

21.12.2022 10:04

Оде електро привреда Мађарској.Орбан капарисао...

Name

Марко БЛ

21.12.2022 09:51

Ко вас је.е,гласали сте за секту сад узивајте а тек вам слиједи хаос за 2 до 3 год ,кад се све распадне.Среца запалио сам вани и немислим се врацати висе у црну рупу звану РС и БиХ..

ОДГОВОРИТЕ