Чудни неки услови тендера Пореске управе Српске

Тендером, који је расписала још прије пет мјесеци, ПУРС је тражила да стручњаци који ће бити ангажовани на пројекту имају одређене сертификате, те да говоре, пишу и читају један од званичних језика у Босни и Херцеговини.

Република Српска 19.12.2022 | 22:30
Чудни неки услови тендера Пореске управе Српске

 Наиме, Канцеларија за разматрање жалби (КРЖ) БиХ је дјелимично усвојила жалбу компаније “Планетсофт” из Бањалуке која је тврдила да се овај посао штима фирми “Проинтер”.

Тендером, који је расписала још прије пет мјесеци, ПУРС је тражила да стручњаци који ће бити ангажовани на пројекту имају одређене сертификате, те да говоре, пишу и читају један од званичних језика у Босни и Херцеговини.

Тако је на примјер, сарадник “Проинтера” Мирослав Аничин био једина особа на свијету која је испуњавала услове за главног архитекту, јер је једини имао тражене сертификате  “ЦБАП” и “ТОГАФ 9”, успут испуњавајући и услов у вези са познавањем језика.

“Уговорни орган ограничава конкуренцију прописијући да стручне особе морају говорити, читати и писати на једном од службених језика у БиХ. Ако је то потребно, понуђачи могу ангажовати преводиоца”, наводи се у жалби “Планетсофта”.

Из Пореске управе су се бранили тиме да сертификати немају за циљ дискриминацију, већ квалитет пословне реализације пројекта.

“Лице које има сертификат за пословну анализу би требало да има и сертификат за системску архитектуру јер је уобичајено у пракси сложених пројеката да архитекта система претходно изврши сопствену анализу како би што боље пројектовао рјешење.  Пракса је показала да је успјешност пројекта много извјеснија ако иста особа анализира потребе и пројектује рјешење”, навели су они у одговору.

Они су захтјев за стручњацима који познају домаћи језик правдали лакшом комуникацијом и уштедама, као и спречавањем евентуалних грешака.

“Познавањем једног од службених језика у БиХ штеди се и вријеме и новац. Вриједност набавке није конципирана тако да укључује трошкове превођења, што би био додатни непредвидиви трошак за понуђаче. Лође извршен превод могао би да буде узрок неизвршења или неуредног извршења уговора”, правдали су се у ПУРС.

КРЖ: Неаргументовани разлози Пореске управе

Међутим, у Канцеларији за разматрање жалби им и нису баш повјеровали.

“Уговорни орган не пружа довољно увјерљиве и аргументоване разлоге којима би доказао стварну, објективну потребу за дефинисаним условом којим се захтијева да стручне особе говоре, читају и пишу један од језика у БиХ, а  да се комуникација при томе не може водити преко преводиоца”, навели су они у свом образложењу.

Пореској управи су наредили да измјени тендерску документацију у том дијелу.

“Уговорни орган ће предузети све неопходне активности с циљем да се правилно и законито проведу процесне радње поступка како би заинтересовани кандидати на једнак начин, у исто вријеме и под једнаким околностима несметано учествовали у поступку, све у намјери потпуног поштовања начела поступка”, закључили су они.

Иначе, када је ријеч о пројекту, систем за фискализацију укључује успостављење информационог система, испоруку и развој софтвера те прилагођавање потребама корисника.

Укључена је и савјетодавна помоћ Пореској управи и одржавање у гарантном року.

Систем за управљање фискализацијом дефинише нови модел електронске фискализације путем којег Пореска управа у потпуности управља процесом издавања фискалних рачуна.

Она преузима све податке, те путем одговарајућих сервиса омогућава купцима провјеру да ли је рачун издат у складу са Законом.

Главни циљ пројекта је ефикасније кориштење ресурса, сузбијање сиве економије у Српској, а на самом крају и повећање пореских прихода.

Тендер је расписан крајем јула ове године, а план је да се поступак спроводи у двије фазе.

У првој фази би требало да се провјери квалификованост кандидата који су доставили захтјев за учешће, док би у другој квалификовани понуђачи достављали понуде.

(Цапитал Фото: Цапитал) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

раде

19.12.2022 23:33

Ма свима нормалнима је јасно да они из будзета ваде пљацкају новац тајкунима кумовима синовима одкуд толики порсеови и Луксуз и старлете они узивају а ти народе цркни дабогда се све рапсало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко пролази

20.12.2022 00:03

Зависи ко ће више потплатити,тај ће да прође на тендеру.Утабане су стазе до успијеха на тендерима,и то је опште позната пракса наших простора.А овај услов о познавању службеног језика који се користи у БиХ,је трагикомична!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

20.12.2022 06:05

Проинтер узима посао којји жели и ником не даје мито.не смије нико да узме...

Name

Ре

20.12.2022 10:51

Па цим се појави игдје име 'Проинтер' други се повлаце.

Name

Како год

20.12.2022 07:12

Све се своди на софтвер и продавање магле, без обзира ко буде одабрани понуђач

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проинтер писе тендерске

20.12.2022 07:19

Не постоји јавно предузеће или државни орган у коме се услове за тендер нису писали у дотичног фирми...Сведок могу бити а имам и доказе ..они други" ко фол се жале и договор пада јер је уред за жалбе гнијездо корупције..Јавне набавке су спрдња ове земље ...Све је купљено !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

20.12.2022 08:10

Које будале, толико људи с факултетом, а они траже неке цертификате које ћу ево ја научити за 20 дана и положит све и један! Не контам и ове фирме зашто не натјерају раднике да се цертифицирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.12.2022 08:46

Поштење би било да не расписују огласе и тендере него да позову њима подобне и тако ресе проблем.Јадно је ово шта се ради.Годинама се јавност лаже и обмањује.

Name

Ре

20.12.2022 10:52

А ови цертификати цесто немају везе с послом који треба да се одради.