Политичке групације користе правосуђе за обрачуне

Бранко Перић, судија Суда БиХ, каже да иИма утисак да постоје политичке групације које користе правосуђе као средство за међусобне обрачуне и да дио предмета високе осјетљивости долази од туд.

Република Српска 19.12.2022 | 19:31
Политичке групације користе правосуђе за обрачуне

Бранко Перић, судија Суда БиХ, каже да иИма утисак да постоје политичке групације које користе правосуђе као средство за међусобне обрачуне и да дио предмета високе осјетљивости долази од туд.

"То се ради у друштвима која нису демократска. Неке обавјештајне службе имају интерес да се провлаче такви предмети кроз правосуђе. Такви утицаји су све јачи", казао је Перић у емисији Дан уживо Н1.

На питање да се стиче дојам да оптужени унапријед знају исход својих поступака, он каже да је могуће да странке знају више о предмету него судије.

"Судија добија голу оптужницу. Докази су у рукама странака – тужилаца и одбране. Проблем је што им медији дају простор за коментарисање прије него што суд донесе своју одлуку. Нимало ми се не допада ситуација у којој се налази правосуђе – кривицом политика, медија, али и међународне заједнице. Већу заштиту уживају новинари непрофесионалних медија од судија и тужилаца", наводи он.

Упитан има ли довољно доказа да се поново покрене предмет Мемић, он одговара да не зна шта тужиоци раде у том предмету.

"Имамо истрагу у истрази, а шта је са главним предметом? Имамо врло занимљиву ситуацију. Имамо два случаја убистава младих људи (Мемић и Драгичевић) у врло малом временском интервалу, у Сарајеву и Бањалуци", каже Перић.

Према његовим ријечима, у оба предмета се са главне ствари скретало на споредне.

"У Бањалуци су оптужена два полицајца за неке грешке у истрази, у Сарајеву такође два полицајца и један рецепционар, Алиса Мутап и њен отац. Потпуно исти модус операнди", казао је.

У оба случаја, како наводи, се појављује исти адовкат као неко ко про боно заступа и једне и друге.

"И постоји идентичан медијски центар гдје се та прича подржава и јавно експлоатише. Чини ми се да је у оба случаја било покушаја да се оштећени искористе у политичке сврхе. Овдје у Сарајеву је то јасно, у Бањалуци је остале нејасно. Све ме то подсјећа да се ради о случајевима неке операције која је имала за циљ да се подрива правосуђе и да се скрене пажња са политичких проблема и тешке економске ситуације. Можда је ово моја параноична перцепција тих случајева, али ми је потпуно нелогично да се не ради на главним стварима него се иде на споредне, мишљења је Перић.

Што се тиче оптужби и кртика на његов рад након ослобађајуће пресуде у случају Мемић, он каже да је то схватио као озбиљно подривање ауторитета правосуђа и повјерења јавности у правосуђе.

"Нигдје се у свијету не догађа да медији на тај начин говоре о судским поступцима који још нису правоснажно окончани и да одржавају комуникацију са странкама у поступку које говоре ствари које нису примјерене, да вријеђају судије. То је једна врста притиска на судије и људе који обављају правосудне функције. Неки медији су изгубили професионалну етику и дозволи су да се суђење преноси на паркингу испред Суда. Таква пракса не води нигдје", каже он.

(БН) 

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Јојјјј

19.12.2022 19:20

Перићу не дипр и ти једно причаш а друго радиш. Што би неко вршио на вас притисак да радите по закону. Ви сте зло овог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.12.2022 20:49

Највећи промашај БХ правосуђа...без имало карактера и морала... продаје приче о поштењу и правди али ко у народној: "ко о чему, курва о поштењу"

Name

Нострадамус

20.12.2022 06:22

Па које су то групације и појединци све док их не именујес ти си дио њих.

Name

Коста

20.12.2022 06:57

Перићу пао си на испиту часности,поштења и правичности и не покушавај да се вадиш.Имао си јединствену прилику да се прославиш као СУДИЈА а ти си је пропустио из само теби знаних разлога.Изгубио си кредибилитет и не оглашавај се више него у пензију.Не мораш да чекаш да навршиш 70 година.Услове за обичне смртнике си испунио па тај бенефит не мораш користити

Name

Xxx

20.12.2022 12:31

Господине перицу нема непогресиве особе.Али свјесно гријесити ту сте пали на свим испитима

Name

Политичке групације

19.12.2022 19:21

Боље реци,,политички предатори и лешинари,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОЊА

19.12.2022 20:07

РЕЦИ ИМЕНА СТРАНКЕ И ИМЕНА ЉУДИ. НЕМОЈ ДА СВИ МИСЛЕ ДА СИ И ТИ УМЈЕСАН. И КОРУНПИРАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

19.12.2022 20:54

Перићу, рецимо да сте једним дијелом и у праву. Ајде да кажемо да већина судија ради рутинске комуналне, оставинске, извршне и сл. предмете који нису ни њима занимљиви, а тек неком са стране. Али шта да радимо се јако интересантним, милионским предметима, предметима високе корупције(фокус на тужилаштвима), шта ћемо са оптуженим и ухапшени судијама, и тужиоцима. Бранко, мало причајте и о тим НПФ, почистите прво своје двориште. Шта ћемо с именовањима новоизабраних НПФ, а шта са руководиоци а право. институција? Да ли се именују њаквалитернији или они који имају најбољу 'везу'? Што унутар самог правосуђа(непотизам, противуслуге), или путем политичког и др. лобирања? Ако сте часни НПФ почните и о томе говорити, отворите пандорину кутију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

О томе

20.12.2022 11:10

И прица. Само не знате или не зелите да цитате измедју редова " системски проблем"....

Name

Бб

19.12.2022 21:39

Па губару један олосу,скоте,идиоте ти си судио у предмету Мемиц а не медије и политицари знаци ти си под нецијим притиском или корупцијом прљаво пресудио постави се смраде хедан на породицу Мемиц па како би теби било фуј гаде Бог те казио и твоје најмилије никад се твоји од првог до деветог колена не веселили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

19.12.2022 22:29

Требамо сад да вјерујемо у неку теорију завјере???Ма фуј, гони се и ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нецко

20.12.2022 05:46

Па ста ако је он судио и није тацно да је он судио било је троцлано вијеце ста су требали осудити ове без доказа увјек су криви тузиоци никада судије у то буди сигуран немогу они некога осудити због пијединих медија сто напуцају народ са лазима и рекла казала битни су докази а у овом слуцају доказа није било толико

Name

Бл

20.12.2022 07:44

Ти си класична и громогласна незналица и класичан продукт оних који манипулишу људима... И гори си од њих јер се бориш за неправду коју они фабрикују...

Name

Пустите Правнике

20.12.2022 06:39

На миру, јер није у реду кад би он и њему слични имена Оних који врше Притисак отворено објавили. Судска неутралност и тајна се чува. Али је у реду кад он и њему слични то отворено кажу да је притисак на Судске органе присутан. Сад је на страни Пилуције, СИПЕ, Жандармерије, Тужилаштва да ЛОВИ све оне који Судске Органе БиХ и Ентитета покушавају да Манипулишу. Затвор, Забрана Политичког и Пословног Дјеловања у свим нивоима за Државне, Ентитетке и Кнатоналне односно Општинске Потребе. Одузимање Двојног Држављанства и Дипломатских Пасоша те Заврана Политичког дјеловања у Иностранству на било који начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

20.12.2022 07:32

Сви ти које си набројао да треба да реагују, они су под утицајем мафије и у њиховим редовима су инфилтрирани људи који праве проблеме.

Name

&

20.12.2022 07:29

То се у многим земљама ради и код нас је тако правосуђе зависи од политике коју моћници воде ништа ти Перићу ниси ново рекао само си констатовао и потврдио стање у ком се налазимо десетинама година уназад ни тада није ништа било боље него сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

20.12.2022 07:41

Људина, громада од човјека и карактера и он и они који га савјетују. Када су сви паразити сјатили у 'институције' и од истих направили куплерај свега и свачега те урушили сваку људску вриједност и величину огласио се овај људина као искра у тамном вилајету са трачком наде свијетлу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

20.12.2022 08:11

Папак који није у стању кравату свезати а судија је. Више изгледа као припити чајо на свадби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

20.12.2022 09:37

Срам те било назови судијо,правис се невјест као да си сад слетио не знам одкуд.Јесу ли будале оне десетине хиљада људи на протестима за убиства Давида и Дзенана;несто сто је оцигледно ви релативизујете и разводњавате;бруко!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он не

20.12.2022 11:24

Али оцито неко то и ради....

Name

БЛ

20.12.2022 10:54

Ово испаде као онај Екрем из фарме кад 5и дан казе 'ја мислим да нас овде неко снима'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста има ту

20.12.2022 11:18

Да се прица. Системски је све апсолутно труло....

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је такав зацарани круг

20.12.2022 11:23

Тако инсконструисан из којега теско ико и као појединац мозе да искоци свијетлог образа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

20.12.2022 11:35

Прочитан си!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За овога

20.12.2022 16:33

Часног???Перића Потковани Тегелтија је Мали ПОНИ,Толико је показао да је ПОДКОВАНИ,носио мању подковицу од Перића, Перићу Перићу, Проклет био шта уради НЕсрећо. Проклињати ће те иГробови.Иди у пензију док још имаш времена,топи чварке прави РАКИЈУ,а тај посао није за Тебе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАЛТЕР

20.12.2022 22:01

КАКО ВАС НИЈЕ СТИД ДА СЕ ЈАВЉАТЕ? ЧОВЈЕЧЕ, ДА ЛИ СТЕ ВИ СВЈЕСНИ ОНОГА ШТО РАДИТЕ И ПИШЕТЕ? ПОСЈЕТИТЕ ОБАВЕТНО. ДОКТОРА!

ОДГОВОРИТЕ