Кинеска економија ће оживети и подстаћи глобалну економију 2023.

„Уз попуштање антиепидемијских мера, и с обзиром на отпорност и потенцијал њене економије, кинеска економија ће оживети следец́е године и наставити да буде поуздана и важна покретачка снага глобалне економије 2023. године“, тврде економски аналитичари а преноси ЦГТН.

Свијет 19.12.2022 | 09:30
Кинеска економија ће оживети и подстаћи глобалну економију 2023.

Добра очекивања додатно је појачала годишња Централна економска радна конференција у Пекингу, завршена у петак, са постављеним принципима за економски развој наредне године и распоређеним приоритетима.

Ту је, пре свега, проширење домац́е потражње, убрзање изградње модерног индустријског система, консолидација јавног сектора и подршка приватном бизнису, привлачење више страних инвестиција, као и спречавање великих економских и финансијских ризика.

Састанак је дао тон кинеској економији наредне године и истакао да се очекује да ц́е привреда следец́е године имати свеобухватан опоравак упркос глобалним и домац́им изазовима.

Са ојачаним медицинским системима, новим варијантама које су блаже и стопом вакцинације од 90 одсто, Кина је недавно најавила нове мере за оптимизацију својих мера контроле епидемије.

Извештаји неколико глобалних банака предвиђају да ц́е кинеска економија имати добар учинак. Тако "Морган Стенли" и "Сосијете женерал", две мултинационалне компаније за финансијске услуге предвиђају укупан раст Кине од пет одсто у 2023.

У међувремену, мноштво мултинационалних компанија проширује своје пословање и улагања у Кину. 

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

миле

20.12.2022 08:08

то су потпуне неистине ...глобална економија у нацелу одговара великим корпорацијама ,али не националним привредама нити мањим фирмама ... да ли је потребан доказ : ....сви могу схватити да је занатске активности и мала привреда у Европи посебно на Балкану унистене због увоза тих роба из Кине ...

ОДГОВОРИТЕ