У гатачком селу Луковице на славу уз помоћ чамаца

- Никољдан је у Гацку најчешћа слава, а у селу Луковице, киша која је непрестано падала посљедња два дана, зачепила је све поноре и пресјекла прилазе селу. Формирало се право језеро па ће гости уз помоћ чамаца увеличати празник домаћинима.

Република Српска 18.12.2022 | 17:49
У гатачком селу Луковице на славу уз помоћ чамаца

Није ово први пут причају мјештани Луковица за “Глас Српске”, па је сада најједноставније чамцем доћи до људи који славе Светог Николу.

У Херцеговини је пракса да се слави и уочи славе, па ће екипе бити оперативне већ од данас.

Мјештанин Марко Милошевић присјећа се за “Глас” да је нешто слично било 2013. године, а најтеже 2010. године. На то су навикли, па кући су увијек чамци спремни, посебно у јесен и прољеће.

- Велика количина киша загушила је поноре, па не могу да приме воду и само расте ниво. Једноставно, формира се језеро и пресјече пут. Онда крене вода из пећине и настаје ситуација као сада - додаје Милошевић.

Каже нам, да није први пут да “званице” уочи овог празнике иду искључимо чамцем.

- Тако је било у посљедњих десетак година, два пута, па се на рачун тога и причају шале. Хвала Богу све је безбједно, а људи су спремни. Уз то, постоји и један алтернативни пут, али се мора ићи преко крша - додао је Милошевић.

И док већини села гатачке површи сметови и ниске температуре нанесу велике проблеме, мјештани Луковица не радује се претјерано киши.

Ипак и за то су нашли рјешење - чамац, који у шали кажу да је подједнако важан као и ауто.

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ветеран ВРС Чајниче

19.12.2022 12:15

Лијепо село, добри домаћини. Срећна вам слава и пуно година да славите!!!

ОДГОВОРИТЕ