Колико ће прваци свијета зарадити на СП у Катару

Прваци Свјетског првенства у фудбалу, које завршава вечерас у Катару, зарадит ће 42 милиона долара.

Фудбал 18.12.2022 | 17:12
Колико ће прваци свијета зарадити на СП у Катару

Тим који изгуби у финалу између Француске и Аргентине добит ће 30 милиона долара. Новац се издваја из ФИФА наградног фонда од 440 милиона долара.

Када су Французи били прваци 2018. године, савез ове земље добио је 38 милиона долара. Тада је и ФИФА-ин наградни фонд био 400 милиона долара.

Не иде сав новац играчима, али се од њих очекује да добију добар дио. Француски играчи као што је Кyлиан Мбаппе су у реду да њихова федерација исплати бонус од 554.000 еура (586.000 долара) за побједу у финалу, објавио је француски спортски дневник Л'Еqуипе.

Свака национална фудбалска федерација добија најмање девет милиона долара у новчаном наградном фонду за играње на овогодишњем Светском првенству, плус по 1,5 милиона долара за трошкове припреме за турнир.

Трећепласирана репрезентација Хрватске зарадила је 27 милиона долара новчане награде. Мароку, који је завршио на четвртом мјесту, добит ће 25 милиона долара.

Укупни приход ФИФА-е у протекле четири године износио је 7,5 милијарди долара, од чега је већина од преноса и спонзорских уговора, плус продаја карата и гостопримства.

(Рапорт.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар