КиМ: Осми дан на барикадама, страх од одлуке суда

Срби на северу Косова и Метохије осми дан су на барикадама. Полиција је демантовала да је јуче у Косовској Митровици ухапсила бившег полицајца Зорана Михаиловића. Потврдила је да је у четвртак у Бошњачкој махали у том граду ухапсила Слађана Трајковића, такође припадника косовске полиције који је напустио ту службу. За ученике основних школа непосредна настава почеће вероватно од понедељка, а за ученике средњих школа онлајн настава.

Вијести 17.12.2022 | 10:28
КиМ: Осми дан на барикадама, страх од одлуке суда

Супруга ухапшеног полицајца Трајковића: Плашимо се одлуке суда

Супруга ухапшеног бившег припадника косовске полиције Слађана Трајковића, Сузана изјавила је јутрос да њен супруг у 10 часова излази пред судију и истиче да се цела породица плаши коначне одлуке.

"Плашимо се коначне одлуке јер сви знамо какав ће бити исход. Кадија те тужи, кадија ти суди", рекла је Трајковићева за Тањуг.

Додала је да нема нових информација о супругу, те да је од његовог адвоката сазнала да се осећао лоше и да су му јуче уручени лекови.

Трајковићева је навела да јој је полицајац који ради у полицијској станици у јужном делу Митровице, када је ишла да се распита, рекао да се њен супруг налази у Приштини и да ће му се судити за ратне злочине.

Подсећа да је њен супруг од 2013. године радио у косовској полицији и да је прошао безбедносне провере.

"Ја сам бурно реаговала, какви ратни злочини?! Он је био припадник косовске полиције од 2013. и рађене су провере. Сада када су скинули унформе, сада су сви ратни злочинци", прокоментарисала је Трајковићева и истакла да Срби трпе терор премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

"Нема правде за Србе на Косову, апеловала сам на међународну заједницу. Овде се не поштују људска права поготово права Срба", закључила је Трајковићева.

Трајковићева је јуче рекла да је њеном супругу одређен притвор од 48 сати и да је он дијабетичар, а да код себе нема потребне лекове.

КФОР: Пратимо ситуацију

КФОР је на Твитеру објавио да пажљиво прати ситуацију. КФОР има способност и особља да омогући безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице, на основу резолуције 1244 из 1999. године, навела је мисија на Твитеру.

Дирекција полиције у Приштини негирала је да је ухапсила бившег полицајца Зорана Михајловића у Северној Митровици, као и да су њени припадници на северу спречили раднике електродистрибуције да изврше поправку квара на електричној мрежи.

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља негирао је да косовска полиција има спискове по којима хапси бивше полицајце.

Професор Факултета политичких наука Милан Крстић рекао је да је Србија имала право да поднесе захтев Кфору за српских снага на Косово и Метохију, али да је одговор извесно негативан.

"То је саопштено од стране нашег председника када је проблематизовано због чега се у овом тренутку подноси такав захтев, али мислим да је логика заправо тактичке природе, да се подсети међународна јавност на то да оваква одредба постоји и да оваква одредба није испуњена од 1999. године до данас", навео је професор Крстић.

Додао је да делује да је јасно да Кфор неће одлучити тако нешто, нарочито након изјава Габријела Ескобара да САД не подржавају милитаризацију проблема, односно да дају чврсте безбедносне гаранције да неће доћи до промене војне ситуације на терену.

Крстић је истакао да сада преостаје дипломатија.

(РТС)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Хфодв

17.12.2022 08:37

Реприза РСК барикада. Сви знамо како је заврсило - Срби у Хрватској су прихватили регуларну власт у Загребу. Тако це да буде и са косовском регуларном власцу у Пристини, само питање је колико Срба це на крају остати на Косову. Еее моје усијане главе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ускоро!

17.12.2022 12:20

Рујо це охлади европске усијане главе, само тако!

Name

ре Ускоро

17.12.2022 13:27

Рује??? Ахахахахаха ајд ти мало посјети психијатра!Од 24.02. Рује стално нешто заврћу,ал колико видим само посрћу као и ти што си посрнуо ал дебело!

Name

ВРС-РВИ

18.12.2022 06:30

Поредити Србе у ХР и Косовске Србе мозе само дебил који нема грам мозга!!! Дрзава СРБИЈА , и цијели Српски род стоји уз Србе на КиМ, а Хр Србе је обезбједјивала ЕУ и њихови савезници!!! Али кад тад запамти те, РСК и грунтовна земља Запдне Славоније , Кордуна , Баније , Лике бице Српска … јер сто је отето то је проклето!!! То је вјековима била и остат це Српска земља!!! Па сто сиптарија неуклони барикаде кад су тако “моцни”??? нека се захвале проклетој америци!!! Нека јој Бог да ста јој ми мислимо, а даце …

Name

АР

17.12.2022 08:52

Свакако је зима нико ниста не ради право вријеме за балван револуцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.

17.12.2022 10:51

А ови нису свесни ста доноси балван револуција,мозда це и сазнати да небуде касно.

Name

Бозија је задња

17.12.2022 09:18

Има ли гдје патријарха србског, Синода СПЦ, било кога од црквених великодостојника, да застите голоруки народ, да буду уз њих, у овим одсудним данима, да застите насе цркве, манастире, бар црквену имовину,...да стану у заститу насег проданог идентитета, изманипулисаног народа, обмана, пропасти насе??? Одакле право Црквеним оцима да овако ГЛАСНО суте, да игнорису "свој народ", да змире на ову продају насе Свете земље, колијевке Србства, КиМ, срца и дусе Србије? Да ли су ТИ свјесни да се одавде писе даља историја Срба и Србске дрзаве, да је ово задњи испит? Ако ово продје дусманима, ми смо као народ понистени, прекризили смо на овакав нацин сами себе, погазили цасне, храбре и достојне ПРЕТКЕ, који су нам оставили земље, излазе на 3 мора, историју, традицију, ИМЕ, вјеру и нацију, цојство и храброст у аманет... Ако заиста присиле Србе да напусте КиМ, или направе погром по вец видјеним сценаријима, ниста висе неце бити исто, јер Бог има задњу ријец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гибралтар

17.12.2022 09:28

Смањи дрогу

Name

Божја задња!?

17.12.2022 09:44

Није него америчка, британскq Турска, израелска! А што се попова тиче, видиш да је и код њих вјера у тог бога мањкава. Храбри су били када су тенкови били испред њих и иза њих... Када је наша страна имала све у својим рукама, није марила за резолуције, декларације и др -ције, већ само силом рјешавала све! Ех, сада се позивају како Вучић и компанија тако и српски народ који их је здушно подржавао - на све оно што су некада одбацивали и газили!

Name

Богови су пали на теме

17.12.2022 12:53

О каквом Богу причаш стари. И Путин је мислио да је бог и да господари људским животима и то уз помоћ исте православне цркве да побију Украјинску дјецу. И гле чуда други богови Американци се појавише.

Name

Нострадамус

17.12.2022 09:23

Ко манипулисе овим људима.Нису то прве барикаде на Сјеверу Косова,вец се то понавља 10 пута,а на крају се ниста не ријеси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

17.12.2022 09:28

Свакако немају паметнијег посла нек мало озебу боље це спавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

17.12.2022 10:04

Најбоље је за српски народ на Косову да се укљуци сам у разговоре са Пристином и Медјународном заједницом који це бит гарант у свим њиховим разговорима о судбини и правима тог Народа , Косово је њихово као сто је и свих других народа који тамо зиве и зато треба да се изборе ради своје будуцност ,посље 99 год.Србија је изгубила власт на косову а они који су се окористили у том времену не престају да хускају и гурају народ у пропаст , помоц Србије је вазна али не и да својим безвезним савјетима унистава сопствени народ или будите дио рјесења са пристинским властима или нас оставите да рјесимо сами са њима јер ми друге земље немамо и требамо своја прав тразит у пристини а не у београду или Бриселу ,Народе не насједај на провокацију или глупе савјете него се окрени себи своја права тразите у пристини и на Косову као и Гаранције које це обезбједити сава једнака градјанска права од Медјународне , Свјетске заједнице ,УНа и Америке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ја

17.12.2022 10:48

А богами право говорис, и слобо је правио барикаде по крајини и знамо каконарод заврси

Name

Објективно

17.12.2022 21:05

Фино речено. Фин контакт са комсијом је добро имати исто као и са родбином. Срби у Хрватској су ријесили своје медјусобне односе Сами ту Гдје зиве и раде и ту тразе своја права, свој језик и културу и постују тудје исто.

Name

Ниx из биx

17.12.2022 10:17

Треба страховати само од Божијег Суда. Али то ћемо ЊИМА оставити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

17.12.2022 12:19

битно да су политицари задовољни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда за

17.12.2022 12:21

ИЛИЈУ ЈУРИСИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.12.2022 13:37

Свако онај ко не ради право завршнице онако како ради