Нема промјена, чим се формира Савјет министара сви ће се вратити на старе приче!

„Чим се формира Савјет министара сви ће се вратити на почетне позиције Осморка ће почети да прича о грађанској БиХ, Додик о независности, а ХДЗ БиХ о изборном закону. Они промовишу то, ја не очекујем да ће ту доћи до склада, дај Боже да гријешим.“ 

Република Српска 15.12.2022 | 22:53
Нема промјена, чим се формира Савјет министара сви ће се вратити на старе приче!

Кандидатски статус Босни и Херцеговини за чланство у ЕУ је посљедица геополитичких односа, а не залагања домаћих власти, оцјењује бивши члан бх. Предсједништва Младен Иванић гостујући у емисији Мат БН телевизије.

Кандидатски статус за Бону и Херцеговину посљедица је геополитичких односа и жеље ЕУ и Запада да покажу да је ово простор њиховог утицаја, наводи бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

„Давањем кандидатског статуса они обиљежавају на неки начин као териоторију доминантно под својим утицајем. Мислим да је у питању значајан догађај, али не и нешто што ће произвести спектакулане промјене у наредном периоду. Нпр. Сјеверна Македонија је добила статус кандидата 2005. године, то је више од 17 година уназад, а ништа посебно од тога није имала. Ништа више ни новца, ни фондова у односу на оно шта је имала БиХ.“, оцјењује Иванић.

Бивши члан Предсјеништва БиХ подсјећа и да је БиХ задња која тај статус добија, прије ње су га добиле С. Македонија, Србија, Албанија и Црна Гора.

„Ништа ми нећемо имати бољи економску и правну ситуацију у односу на период који је иза нас. Ово је само врста политичке одлуке, јер шта су власти урадиле? Ништа посебно.“

Користи од кандидатског статуса за обичне грађане могу се наћи уз вољу политичара, наглаша Иванић и наводи примјер укидања роминга за земље Западног Балакана у ЕУ.

„Ја мислим да је сљедећи захтјев који бисмо морали поднијети да наши универзитети добију статус као да су у другим земљама ЕУ. То би нашим студентима помогло, а Еворпи не би био проблем, јер не одлучујемо.“, сматра  Иванић.

На питање да ли очекује промјене у понашању политичара у БиХ, Иванић одговара: 

„Не мислим да ће се мијењати. Уз то један дио њих је о Европи говорио форме ради, него што је у њу истински вјеровао, јер ЕУ тражи озбиљнију врсту понашања од оне коју ми имамо. Тамо и сама сумња на кривично дјело значи оставке, а не привођење људи, да прође без оставки. Наши политичари више воле да манипулишу с људима него да примјењују ЕУ критерије.“

О формирању нове власти у БиХ, каже:

„Чим се формира Савјет министара сви ће се вратити на почетне позиције Осморка ће почети да прича о грађанској БиХ, Додик о независности, а ХДЗ БиХ о изборном закону. Они промовишу то, ја не очекујем да ће ту доћи до склада, дај Боже да гријешим.“ 

Први значајан корак нове власти, могао би бити промјена Закона о платама у јавним институцијама, јер се по важећем Закону за који је својевремено  зелено свјетло дао СНСД-ов функционер Никола Шпирић, плате по истом кључу повећавају и административним радницима и функционерима.

Само што једном повећане плате функцонерима уставно не могу бити смањене. Једини начин да се то промијени да се финкционери искључе из тог Закона и да се за њих спреми ново законско рјешење, истиче Иванић. 

На крају, Иванић је става да се никакве значајније промјене у Босни и Херцеговини неће ускоро догодити, али да убрзано постајемо земља стараца, па ће према трендовима просјечна старост бх. становника у наредне двије деценије бити 50 година, што је поражћавјуће. 

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Хахахха

15.12.2022 22:45

Ти си прослост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши

15.12.2022 22:56

Ма, ћао, профа! Доста шупље. Грабио си само за себе, тако и Бореновић и остали "фаворити"! Отјерали сте све што ваља из ПДП-а... Да имаш образа, не би се више нигдје појављивао, али су ти уста далеко већа од образа па и та твоја глад за тим да се нешто питаш. Вози, стари! За тебе је Додик онакав какав јесте измислио памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.12.2022 08:06

Зависи шта је за неког памет. Једини прави политичари и дипломате су Иванић, Босић, Давидовић и Аћимовић.

Name

бошњак

15.12.2022 22:57

Ја сам бошњак из Сарајева ал поштујем г Иванича Тачно је рекоа све се врача на почетне поставке Додик независност Бошњаци НАТО ЕУ хрвати тречи ентитет и тако док сви не оду из ове вукојебине.Ко је добар на крају Зна се Додик има виле станове по Србији Човић има хацијенднну процијењену на 5 мил км Бакир заузео Пољине да не смјеш ни причи а народ???који народ овце на испашу.И нека вам је цркли дабогда Сва среча па сам зарадио пензију у "мрској" њемчкој од 1800 еврича а нисам имао никога да брани моја прва па ме ово пуно и не погађа ал свим овим народима желим да уживају у свом избору.Заслужили су то својим гласовима.Сретна нова година ко слави и Божић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.12.2022 07:21

Хвала

Name

За промјене

16.12.2022 05:59

Са ПДП-ом, СДС-ом и СДА би сигурно било промјена. За вријеме те коалиције формиран је Суд БиХ, укинута ВРС, успостављена Управа за индиректно опорезивање БуХ, мало недостајало да се укине Полиција Републике Српске (срећа па истицао мандар, а и то би отишло)..... Заиста не може се рећи да није било примјена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

16.12.2022 06:36

Стета сто додик унисти благостање које су имали градани РС и БИХ које је владало док је иваниц био у преседниству а сдс и пдп у дрзавној власти 2014-2019 и прекиде масовну борбу против криминала и корупције коју су спроводили пдп и сдс за време своје власти.Да је иваниц остао у преседниству одавно би бих била у ЕУ а народ би боље зивио вец становници Данске. Све паметни док су у опозицији а кад се доцепају власти народ и не примијети да је се власт промјенила посто кад засједну у фотеље забораве и на народ и на оно сто су обецавали и прицали

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

16.12.2022 06:40

Ама дзаба све, папакланд је ударио дубоко своје темеље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весо

16.12.2022 06:54

Ништа не ваља, чим нисам ја на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

16.12.2022 09:00

Класична љубомора! Кад неко други врши власт онда не ваља ништа а да он врши власт све би било добро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.12.2022 14:12

Каква власт? Ово је пљацка народа и расељавање.

Name

Нострадамус

16.12.2022 09:06

Неце се вратити сатаре прице Додик увелико прица о сарадњи са Натом тј.својим менторима.Све до сада сто је замањавао нас глупи народ о самосталности пада у воду,наравно сада нема ни Бакира,а ова осморка из Федерације неце никада реаговати на Додикове празне прице.Опасност за нас постоји,а то је да осморка из федерације успостави добре односе са ХДЗ-ом као и 1991.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па тих промена неће бит

16.12.2022 10:11

јер нису потребне, већ је поента да се не ради на штету било ког народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

16.12.2022 11:15

Велики проблем Додика јесте сто НЕМА квалитетне И искрене људе око себе. Све су то били прво велики комунисти па велики срби у СДС-у па сад се лазно заклињу у Додика а сутра це га први издати. Никад српски народ није имао у Власти улизице И љиге, које мјењају И своју вјероисповјест. Правосавна црква је постал све а не несто сто би требали сваком србину светиња,све такве људе прихвата И пљује предходне Који су били у Власти. Нека нам Бог помогне Али смо се давно огријесили. Додик је једино брањен као отац од своје кцери сто је сасвим нормалном.Тата... . Ми као народ бас ниста не заслузујемо него да нестанемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цујем

16.12.2022 12:06

Цујем да је Додик објавио сабрана дјела у девет књига. Тито је за њега аматеур. Дајте га предлозите за Нобелову награду

ОДГОВОРИТЕ