Њемачка и Босна и Херцеговина – доказани партнери у хуманитарном деминирању и помагању жртвама мина 

 Уклањање мина као остатка оружаних сукоба у многим дијеловима свијета за Њемачку има посебан приоритет. Због тога у 2023. години преузимамо и предсједавање Отавском конвенцијом (Конвенција о забрани употребе, складиштења, производње и транспорту протупјешачких мина и њиховом уништавању).

Босна и Херцеговина 15.12.2022 | 17:04
Њемачка и Босна и Херцеговина – доказани партнери у хуманитарном деминирању и помагању жртвама мина 

Пише: Амбасадор др. Тхомас Фитсцхен

Њемачка већ 25 година активно учествује у хуманитарном деминирању у БиХ. У овом периоду утрошено је око 43 милиона еура у различите пројекте како би се очистиле миниране површине широм земље. На тај начин те површине постају поново употребљиве за локално становништво, било да се ради о пољопривреди, скупљању дрва за огријев, туризму - или чак само да би се дјеца могла поново играти без опасности или планинари кретати без ризика. 

Уклањање мина је једна ствар- али ко се брине о онима који и данас, годинама касније, задобију повреде од минских експлозија? Њемачка и овдје помаже, пружањем подршке за рехабилитацију жртава од мина. Људи који су изгубили руке или ноге због минских несрећа током рата – али често и дуго времена након тога – у великој мјери су ограничени у свом свакодневном животу, а посебно у учешћу у процесу рада.

Тек онда када добију модерне и савремене протезе – у комбинацији с индивидуалним медицинским третманом – могуће је да, упркос својим физичким недостацима, поново воде задовољнији живот, чак и да поново могу да раде. Њемачка је у те сврхе у протекле двије године обезбиједила око пола милиона еура.

У сарадњи с локалним партнерским организацијама као што је НВО МДДЦ (Центар за обуку паса за откривање мина у Босни и Херцеговини), страдалима од мина из свих дијелова земље и из свих етничких група у БиХ дониране су протезе. Оне се индивидуално прилагођавају потребама сваког појединца према најновијим и најсавременијим међународним стандардима.

Ове седмице сам угостио 16 изузетних људи који су управо добили нове протезе и имао сам прилику да чујем њихове судбоносне приче. Међу њима су били и: репрезентативац БиХ у сједећој одбојци Мирза Дуран и бивши тренер Мирсад Миројевић, који су управо у новембру ове године постали вицепрваци свијета. Увјеравали су ме да никада не би стигли тако далеко без помоћи Њемачке.  

Оваква искуства мотивирају моје сараднице и сараднике у Њемачкој амбасади овдје у Сарајеву да се унаточ многобројним бирократским потешкоћама које понекад доживе од стране власти у БиХ, из дана у дан и даље ангажују како би помогли жртвама од мина. 

Подршка међународних партнера у деминирању ће и у предстојећим годинама бити кључна за Босну и Херцеговину. Њемачка је спремна да се и даље овдје ангажује. Али поред разних међународних донатора, важно је да се и Влада БиХ јаче укључи у ову област. И при томе не мислим само на буџетска издвајања за деминирање. Има још много тога што би се могло у организацијском смислу побољшати.

Тако би нпр. законски прописи, који прописују обвезујућа правила за запошљавање и цивилних жртава од мина након њихове успјешне рехабилитације, могли примјера ради у јавном сектору помоћи многима да се лакше интегришу на тржишту рада. 

Али постоји и хитна потреба за обезбјеђивањем кадрова, на примјер у државној институцији за уклањање мина у Босни и Херцеговини БХ МАЦ, гдје годинама број новозапослених није довољан да би замијенио оне који одлазе у пензију. 

У многим дијеловима Босне и Херцеговине још увијек не може доћи до економског развоја заједница и општина пошто су многа подручја још увијек загађена минама.  

Навео бих као примјер Мајевичку регију. Пет општина, три из Федерације и двије из РС, окупиле су се, не обазирући се на етничке границе, како би промовирале регионални туризам у овом импресивном крајолику. Већ има заинтересованих инвеститора који желе да се укључе. Али још увијек 26 минско сумњивих површина у тим општинама није дозволило да дође до улагања.

Овдје се и Њемачка хвата посла: до краја 2024. године обезбиједит ћемо укупно округло 9,7 милиона еура како би се сва ова подручја очистила. Након тога, биће могуће да се реализују разни туристички пројекти- попут стазе за брдски бициклизам дуге око 40 км или разних скијашких стаза.  

Деминирање за мене 27 година након завршетка рата поприма још једну, сасвим нову димензију:  оно не само да доприноси већој сигурности становништва, већ постаје такође и инструмент помирења. Ово је још један разлог зашто ће Њемачка наставити пратити БиХ на путу ка будућности без мина. 

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бранислав

16.12.2022 05:25

Види се какви смо партнери! Швабоња блиста у скупом одијелу, а наши одрпанци у џемперима што им баба плела!!! Да није било Швабоња ми неби ни имали потребе да чистимо минска поља, него би сада живели као цареви!!!

ОДГОВОРИТЕ