Кандидатски статус БиХ не доноси приступ фондовима

- Кандидатским статусом који ће Босна и Херцеговина вероватно данас добити намећу се питања о конкретним бенефитима, којих ће бити, али се за овај статус не вежу никакви посебни финанијски фондови којима ће БиХ добити приступ.

Босна и Херцеговина 15.12.2022 | 11:15
Кандидатски статус БиХ не доноси приступ фондовима

Сарајевски портал Клиx подсећа да кандидатски статус који БиХ чека годинама са собом доноси бенефите, а пре свега оне индиректне који се односе на имиџ земље, бољи инвестицијски потенцијал и туристички потенцијал и слично.

Међутим, то не, додаје се, подразумева никакве посебне фондове на чија новчана средства БиХ може да аплицира.

То је, кажу, потврдио шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер пре неколико дана у изјави за Радио Слободна Европа.

Ипак, додају, треба нагласити да БиХ већ годинама има приступ фондовима као и друге државе кандидати за чланство у ЕУ, али је проблем што се велика колицина тог новца не користи.

А не користи га због тога што држава није довољно агилна да ради на добијању новца за пројкете и због непостојања државних стратегија на основу којих се могу повлачити средства из ЕУ.

Проблем је, пише Клиx, у децентрализованом систему и непостојању јасне државне контролне тачке. Европска унија даје огроман новац за пољопривреду, а БиХ нема државно министарство пољопривреде и самим тим је пут до ЕУ фондова за ту намену отежан, где највише губе грађани.

А формирање државног министарства пољопривреде или било којег другог је тренутно непремостив проблем због, како наводе, блокирања политичких представника из Републике Српске.

Они, тврди се, такав поступак доживљавају као пренос надлежности, слабљење ентитета, а јачање државе, што резултира да испаштају и губе сви грађани, из оба ентитета.

Суштина је, наводи се, да се свака земља мора борити за пројекте, без обзира на кандидатски статус, а БиХ је до сада пропустила огромне шансе и велики новац због политичких блокада, надмудривања и слично.

(Тањуг Фото: Еуинфо.ба)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Илија цворовиц

15.12.2022 10:33

Туго моја,па је ли то главни циљ,да се приступи фондовима.Угусили се у њима дабогда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

15.12.2022 10:33

Како на мала врата хоће да унитаризују БиХ. Нема од тог ништа, или овако или никако. Све то може функционисати да хоћете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

15.12.2022 10:39

Да још додам, сви ти пројекти су већ доступни и за пољопривреду се додељују годинама само што су страшно компликовани и врло мали број пољопривредника има могућност и знање и жељу да се упусти у те пројекте. Ти пројекти углавном завршавају у великим фирмама и фармама. Ово је једна ноторна лаж и безобразлук,знам о чему дотични прича јер сам радио те пројекте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишко

15.12.2022 12:11

ИПАРД фондови за пољ. и рурални развој су доступни само државама кандидатима, али претходно треба усагласити и акредитовати ИПАРД оперативну управљачку структуру у БиХ. До сада није постојала ниједна децентрализована таква структура код држава кандидата за ЕУ. Ту је главни проблем у БиХ, држ.минист.пољ. није уопште предуслов. Најсличнији смо Белгији, одвојена министарства пољ. и платне агенције у пољ. Фландрије и Валоније, плус Дистрикт Брисел. Сви се баш разумију у ову проблематику, као ономад Младен Иванић на БН ТВ, коме су његови потурили погрешне информације...

Name

Стап+Мрква

15.12.2022 10:55

И даље морамо да пусимо "Ронхил"..

ОДГОВОРИТЕ
Name

грог

15.12.2022 12:17

"Они, тврди се, такав поступак доживљавају као пренос надлежности, слабљење ентитета, а јачање државе, што резултира да испаштају и губе сви грађани, из оба ентитета." То се казе Србуј макар сламу јео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

16.12.2022 10:28

Па ти једи сламу ако не знаш зарадити за хљеб. Мени не треба нечија милостиња.

Name

Зато Додик

15.12.2022 12:33

Зато Додик јуче дао изјаву да није баш одушевљен, хахаха, због тога значи, нема ЕУ фондова

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

15.12.2022 12:56

Али зато ту је НАТО за потребе ЕУ