Данас формална одлука: Лидери ЕУ о кандидатури БиХ

- Лидери ЕУ данас би требало да расправљају о препоруци Савјета Европе да БиХ формално постане кандидат за придруживање европском блоку.

Босна и Херцеговина 15.12.2022 | 09:00
Данас формална одлука: Лидери ЕУ о кандидатури БиХ

Уколико лидери Уније одобре статус кандидата, БиХ ће се придружити осталим земљама кандидатима - Албанији, Молдавији, Сјеверној Македонији, Црној Гори, Србији, Турској и Украјини - у просецу придруживања, који може да траје годинама и обухвата комплексне преговоре о усклађивању локалних закона са законодавством ЕУ.

БиХ ће тако постати прва држава која добија кандидатски статус иако у њој још постоје Канцеларија ОХР-а и стране судије у Уставном суду БиХ.

Званичан захтјев за чланство БиХ је предала у фебруару 2016. године.

Министри из Савјета ЕУ за опште послове су у уторак, 13. децембра, постигли договор да БиХ треба формално да постане кандидат за придруживање европском блоку.

Лидери ЕУ ће на данашњем самиту дискутовати о плану за заштиту индустрија својих земаља, које су се нашле на удару усљед великог поскупљења енергената од почетка рата у Украјини, а сада и због најављених субвенција за домаћу индустрију у САД.

Слабије развијене земље ЕУ желе координисан одговор на амерички Акт о смањењу инфлације, који предвиђа пореске олакшице од 430 милијарди долара за зелену енергију, пошто нису у стању да саме издвоје средства за сопствене мјере, као што могу да учине богатије чланице, попут Њамачке.

Дипломате не очекују да ће на данашњем самиту бити донесене коначне одлуке о овој теми.

У нацрту закључака са самита наводи се да лидери позивају на хитно склапање додатних споразума о набавци гаса ради замјене горива из Русије, укључујући заједничку куповину међу земљама Уније.

Састанак у Бриселу биће обиљежен и корупцијским скандалом у Европском парламенту који потреса ову институцију у посљедњих неколико дана. 

(Срна Фото: АА)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ре

15.12.2022 10:07

Вама одговара да подржавате свих ових година криминалце на власти БиХ, нисмо ми као народ који једва преживљава овај режим у свему још спрени ради исти ваши и наши корумпирани политичара да уђемо са оваком својом биједом у вашу богату ЕУ заједницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овулација

15.12.2022 14:59

Ста казу лидери ЕУ, није ли БиХ јака мустерија за увоз Нутеле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вазно је

15.12.2022 20:51

Да је да је мустерија за увоз смеца итд....