Изборна корупција легализована на прошлим изборима

Предсједник Партије демократског прогреса, Бранислав Бореновић, састао се данас у Бањалуци са шефом Мисије ОЕБС-а у БиХ Брајаном Агелером. 

Република Српска 14.12.2022 | 22:30
Изборна корупција легализована на прошлим изборима

- Упознао сам амбасадора Агалера са свим изазовима са којима се у овој земљи суочавамо годинама, па и деценијама. Истакао сам да је највећи пробем у БиХ што немамо пуну владавину права и што је корупција преузела апсолутну доминацију у функционисању институција – навео је Бореновић и додао да се то показало и на посљедњим изборима. 

- Тада је, нажалост, легализована изборна корупција, прешло се преко очигледних и бројних изборних нерегуларности и превара, иако је јасно утврђено контролним бројањем за ниво предсједника Републике Српске да је преко 10% укупних гласова на одређени начин контаминирано, нестало, отуђено и невежеће по разним основима.

Доказано је да је 70.012 гласова на различите начине уништено и то је показатељ у колико озбиљним проблемима се налазимо када је у питању корупција, која своје исходиште има у изборима и затим улази у све поре друштва – рекао је Бореновић. 

Навео је да је током разговора са амбасадором Агелером истакао да су највећи изазови успостављање владавине права, слободних, независних и демократских институција, борба против корупције, те оно најважније: независно и одговорно правосуђе које ће радити у складу са законима и Уставом, а не у складу са захтјевима политичких моћника и људи који су приватизовали све институције. 

- Очекујем да ће ОЕБС имати значајну улогу у настојањима да коначно дођемо до суштинских измјена Изборног закона, које подразумијевају скенирање гласачких листића, нове начине идентификације бирача, али и професионалан и демократски однос свих учесника према изборном процесу.

Ако су то могле урадити друге земље у региону, зашто не би могла и БиХ? Македонија је увела нови начин регистрације бирача, односно идентификације отиском прста и тако су смањили за 15% број „фантомских“ гласача преко којих је вјероватно злоупотребљавана бирачка воља.

Надам се да ће брзо доћи вријеме да се и код нас усвоје нова изборна правила која би омогућила фер и поштене изборе – рекао је Бореновић. 

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Медо

14.12.2022 22:26

Постено и фер је једно ко оде из ове пропасти од земље и сацува свој зивот и здравље. Никад овде неце бити постено и нормално јер смо се продали и пропали ко народ. Умјесто да бојкотујете те свијетске олосе ви им дајете легитимитет тако сто се састајете са њима, а све да би извукли неки ћар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рената Кресојевиц

15.12.2022 06:07

Касно за све, Папакланд вец обавио "покривање куце"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.12.2022 09:28

Не може је папакланд покрити никад јер је ?Јелена Тривић?прави наш Предсједник изабрана гласовима преко 250.000 нас гласача. Крађа се покушава заташкати али није Суд још рекао своје.

Name

Ре Ре

15.12.2022 12:13

Шта вас је у ентитету РС само 250000 гласача? Ја мислио да вас има више, нешто сте се проредили.

Name

Србо

15.12.2022 06:33

Синоћ сам на УТ гледао емисију на којој је гост Никола Шаиновић, каже он да Америка и Њемачка недају нормалну Босну и зато гурају Додика и Човића јер и један и други могу сад блокирати сваку одлуку и онда се ми чудимо што их држе на власти и што је била она блокада у изборној ноћи од пар сати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

15.12.2022 07:09

Е Бореновићу у институцијама раде људи, какви људи такве и институције

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

15.12.2022 07:15

бореновицу прво морас поцистити своју странку па онда размисљати како поцистити снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

15.12.2022 07:45

Коме си ти Бореновић нашао да се жалиш? ТО су ТРЕЋЕРАЗЕРЕДНИ политичари у својим земљама и њима све ово одговара!! Снађу се они јако добро у овој нашој недођији!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

15.12.2022 08:05

Добро то је било за прошле изборе а шта је са овим.Пропали генерал буквално схватио да сваки избори морају на тај фази да се одраде а ЦИК још буквалнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сом

15.12.2022 13:39

Знају они све, како коло , коловодја води, код нас у РС се зна малтене, ко ста једе