Какви интереси повезују Додика, Човића и државни врх Хрватске?

Осим добросусједских односа, примјећује се изражена подршка прмијера Мађарске Виктора Орбана, предсједника Хрватске Зорана Милановића упућена ка предсједнику Републике Српске МИлораду Додику. Поставља се питање да ли ова три политичара имају још несто заједнично, да ли се у овим односила крију сви Додикови национални интереси.

Република Српска 13.12.2022 | 19:59
Какви интереси повезују Додика, Човића и државни врх Хрватске?

СНСД неће у структуру власти без ХДЗ-а, истакао је Милорад Додик након састанка у Мостару. Исто је потврдио и сам предсједник те странке Драган Човић.

Тако и Човић спада у дио повезане мреже Додик – Човић – Милановић – Орбан, гдје једни другима чувају леђа ради личне користи, кажу аналитичари.Тврде да Додик не би био у власти да не одговара широј међународној мрежи интересно повезаних особа.

„Орбан је један од оних који су итекако овисници о Москви, поготово о енергетском сектору, а то значи Мађарска која њега бира. Тако да је то та веза, то је та љубав која је и довела Милановића у позицију да испромовише Додика и да му омогућава преко власти Хрватске и Европске уније сарадњу са ХДЗ-ом.

Па не би било Додика да није те шире везе. Дакле то су интереси. Не би га било сада у власти, а видећемо колико ће то трајати, обично ти интереси када ниси јак, када немаш чиме да узвратиш, а то је Додикова позиција у односу на Орбана, трају до прве кризе“, каже политички аналитичар Душан Јањић.

Њихов однос ће бити пријатељски све док имају корист од тога, а корист је у овом случају енергетски сектор, тврде новинари који прате међународну политичку ситуацију. Нафтни путеви су оно што их нераскидиво спаја, а и предсједник СДА Бакир Изетбеговић, како истичу, дио је умрежение структуре, који такође има бенефите од сарадње. 

„Нови национални витални интерес је нафта, која у договору Човић, Додик, Милановић, Пленковић иде кроз Босну и Херцеговину, легализира се у Републици Хрватској и иде онда за Европу и ту су мултимилионске зуараде.

Ово сам наравно поједностављено рекао, али то је прича коју ја годинама истражујем и у овом тренутку ви имате ситуацију да заправо та клика, коју сам вам сад набројао, контролира од нафтних терминала Федерације у Плочама и то у потпуности, на начин да ни полиција не може унутра ући, преко нове компаније коју раде јужне интерконекције за плин и нафту, коју ради Човић у договору с Додиком и онда то завршава горе у Броду, што опет контролира та иста екипа и иде даље Хрватска, Европска унија. Знате које су то милијарде“, каже новинар Домагој Маргетић.

Извлачење интереса је, како кажу, осигурано националном реториком, на основу које ови политички субјекти имају подршку народа. 

„Док људи то допусте, док људи насједају на њихову ретирику националних интереса. Знате ја увијек кажем, Човић и Додик највише машу заставама да би сакрили своје новчанике, па да народ не види новчанике, гледа у заставе којима они машу. Дакле док год та реторика националних интереса пролази, до тад ћемо ми то радити, јер евидентно да пролази, евидентно да ми насједамо 30 година на исту причу, на исте штосеве“, каже Маргетић.

Њихово међусобно подржавање и приватно дружење не доноси подршку ових земаља народу у БиХ, према томе од тог дружења ми немамо ништа, истиче новинар Александар Трифуновић.

Уколико неко има добру међународну сарадњу, очекује се да становници те државе имају добар стандард, што се у БиХ не примјећује, каже Трифуновић. Тврди да је честитање Додику на изборном резултату само је гест осигурања даљње сарадње. 

„То су неки ситни гести са њихове стране, који треба да потврде то пријатељство, да на неки начин дају Додику до знања – ево ми смо уз тебе, али шта то нама значи. То је кључно питање. С ким се Милорад Додик дружи, то уопште није мо проблем.

Милорад Додик као најутицајнији политичар у Републици Српској јесте мој проблем и свих нас који живимо овде. Шта договори које он прави, приватни, а очигледно је да су приватни, доносе нама приватно лично, тако треба да гледамо на те ствари. Ја у овом тренутку не видим никакву подршку Мађарске, не видим никакву велику подршку Хрватске да ми нешто овде боље живимо“, истиче Трифуновић. 

Посљедице њихове међусобно зависне политике настале због личих интереса биће видљиве у наредном периоду, став је наших саговорника. Једно је, кажу, сигурно – овим лидерима грађани нису на првом мјесту.

(БН  Фото:БН/РСЕ)

Коментари / 63

Оставите коментар
Name

Милан

13.12.2022 19:13

Сваки патриотски орјентисан становник Републике Српске треба да каже браво за овакво повезивање Републике Српске са Хрватском и Мађарском да не будемо сами на вјетрометини неофашиста из Њемачког Бундестага, Британског парламента и њима сличним!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.12.2022 22:22

Ма ти си бас секташки затуцани болесник ,сваки дан нешто браниш оправдаваш покушај глупане да схватиш да браниш неодбрањиво фукара до фукаре.

Name

Идеално

13.12.2022 22:37

Па ви се вежите и повезујте са Хрватском, а ми праве патриоте би ипак некако да останемо уз Србију...

Name

Ре Милан

13.12.2022 23:04

Милан се обраца малоумним или бар до те мјере потцјењује аудиторијум. Никакве ми користи немамо ни од Мадјарске, ни од Хрватске, цак ни границни прелаз у Градисци није Милокрад са својим добрим односима могао да убрза, жалосна граница, аутопут заврсава нигдје. Јос нам Хрвати планирају нуклеарни отпад одлагати у комсилику. А Мадјари це испасти као Литванци и остале сектине инвестиције.

Name

А

13.12.2022 23:21

Енглези су једини прузили отпор Хитлеру,и ми Срби, а ови твоји зна се цији сy савезници били!

Name

Муфтија

14.12.2022 04:07

ОВА ЕКИПА ЈЕ ДОБРО ПЛАЦЕНА И ДОБРО ОРГАНИЗОВАНА ДА РУСИ БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ И ЊЕНЕ РЕСУРСЕ ,САМО СТО ТО МУСЛИМАНИ У БОСНИ НЕ СВАТАЈУ ОЛАКО И ПОДРЗАВАЈУ ДОДИКА СВОЈИМ ГЛАСОМ А ОНИМ КОПА ДУБОКУ ПРОВАЛИЈУ.

Name

Ре

14.12.2022 05:13

Бљузго,ко прода Јасеновацку градју? Ко је у Бакунцима славио прогон Срба? Јел то ради патриота или издајник?

Name

ре

14.12.2022 05:34

Није памет скупа нипосто.

Name

Ланми

14.12.2022 06:33

Миланче која је дефиниција за израз “патриотски оријентисан становник Републике Српске”.Да то нису они који краду изборе,примају плате у јавним установама а ништа не раде…..

Name

Ре

14.12.2022 07:07

Повезују се због профита ,они воле РС , зашто Радмановић и Новић у 75 години иду у нови мандат а и остали пензионери, људи кои су одани Додику а учинили су велики пропуст и штету РС само буду склоњени из јавности на неко друго добро мјесто нпр као Шкрбић, Чађо, Ковачевић итд, све уништено и распоређено тајкунима подобним још ел привреда и Алумина и бај бај РС.

Name

Мира за Милана

14.12.2022 07:19

Зар ти не досади глупости писати? Иди цовјеце одмори,дал си ти нормалан?

Name

борик

14.12.2022 07:27

милане , мало историју процитај ,не ботуј за сендвиц ..нису избори . Кад год смо кумовали са хрватима ,резали су нам вратове послије,и растурали нам земљу . Поготово ти је глупа прица око њемацке :)

Name

Ре

14.12.2022 07:53

То са нафтом траје 30 година. Почело је у рату. Сад им ситуација иде на руку Нова прича је електропривреда. То још Додик треба да одради. А улазак у ЕУ заборавите. Шта ће им владавина права, борба против корупције и слободни медији. То властима у БиХ треба као треће око. Ови из ЕУ у страху не знају шта раде. Брзо ће се то распасти.

Name

Најгоре је

14.12.2022 08:14

када Милановић неда Вучићу у Јасеновац а дозволи Додику??? Или када слави у Бакинцима прогон срба и угости Милановића у сред РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, а најгоре је што је предата јасеновачка грађа и што нико не покушава од владајуће структуре да проговори о отпаду нуклеарном на трговској гори. Ма јадни смо ми јер, најгоре када заборавиш оно јуче што се десило и гласаш за њега поново. Баш смо јадни

Name

ПД

14.12.2022 08:34

Договарају се око подјеле Босне и Херцеговине али им то никад неће успјети.

Name

Милан за Мира за Милана

14.12.2022 09:45

Такви аутошовинисти као што си ти и теби слични су ми посластица за коментарисање!

Name

реА

14.12.2022 11:52

Будаласино,укупни губици Енглеза у ИИ св рату су били око 400 000 људи,сто војника,сто цивила.А колики су наси били? Уз то нису хтјели да отворе ИИ фронт до скоро средине 1944,нек гину Руси.

Name

Арса

13.12.2022 20:10

Тај Домагој Маргетиц је цар како он њих провалије то је чудо једно само ови наши слијепи ништа не виде и џаба им отварати очи

ОДГОВОРИТЕ
Name

123 остоја

14.12.2022 00:24

Како си глуп

Name

Данас

14.12.2022 04:16

Сваки полуписмен нарцис постаје пророк. Орбан је настао као реакција Мадјарског народа на колинијалну потцињеност Њемацкој. Њемацка је отворила сиром Мадјарске своје супермаркете циме је потиснула домаце производјаце. Путин нема апсолутно ниста са десавањима у Мадјарској.

Name

Јаффа

14.12.2022 07:19

Они имају буџет, ресурсе, полицију, судство, медије...сви алати су у њиховим рукама.

Name

Можда

13.12.2022 20:11

Лични...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+++

13.12.2022 20:12

Њи везу подјеле и деструкције. Само ниста нису научили из историје. Много силни су покусаили и заврсили на историским сметљустима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

13.12.2022 20:51

Ради се о британским агентима распређеним на кљуцна мјеста у балканским државама који извршавају налоге а за узврат им је омогућено да некажњено пљацкају.Најсвјежији примјер су недавни избори гдје се изборни пораз претвори у побједу по налогу запада!Који им је крајњи циљ још се не види

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2022 04:10

Ради се о томе да овај тројац и ова екипа угуси БиХ и њен народ.. Видно је да све веце функције губе босњаци и постају привјесци сто би рекао овај тројански коњ Несиц.

Name

лила

14.12.2022 05:57

Зашто просјечан балканац увијек вјерује да је неко други крив, а не онај који му пред носом краде? Ми смо чудо свјетско! Све знамо, ал појма немамо!

Name

Принцип

13.12.2022 20:53

Удба пљацка ресурсе Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 крајишка

13.12.2022 20:57

Усташко поријекло шверц нафте ето који багра .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.12.2022 07:51

ето нико из осим Додика није сверцовао нафту и цигаре у рату

Name

људи

13.12.2022 21:04

брину о свом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уб

14.12.2022 07:52

Доста је нама КРИМИНАЛАЦА који би за властито богаћење продали целу Р.Српску,а народ као робове. Врх који влада и уништава народ,не може довека. Народ који је гласао за те СНСД беднике,пресудиће им лично. Доста је било.....

Name

Xx

13.12.2022 21:05

Све их повезује корупција, криминал и лични интерес изнад свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда!

14.12.2022 09:39

Грци пронадјосе лопвкињу у парламенту ЕУ. Свака час . Кад је ЕУ била слијепа и допустила такве са собом и одобравала им кредите и Донације преко таквих.

Name

Можда?

13.12.2022 21:07

Лични

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

13.12.2022 21:07

Да им остане само србин Миле све друге ће уништити економски

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

13.12.2022 21:13

Пуњење бисага и уништење Срба у Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

13.12.2022 21:17

Шта их повезује криминал наравно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yст

13.12.2022 21:26

Повезује их да унисте БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посјетилац

13.12.2022 21:43

И Вучић имаа добре односе са Орбаном, Србија и Мађарска нису никад боље сарађивале

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

14.12.2022 06:01

Има жицу од 3 м на граници и плин који им Мађарска продаје! Објасни само какве користи има Србија или било ко од њих. ЕУ би их најрадије избацила, Орбан јачи фашиста који сања о дијеловима Србије и Хрв. до мора, уваљује РС кредит од 250 мил по 5% камате.... Не видим нигдје доброте!

Name

Сљам Белосветски!

13.12.2022 22:00

Тко високо лети, ниско пада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

13.12.2022 22:26

Не видим ту никакву лицну корист.Миловановиц и Орбан,никаква лицна корист.Уз то,Миловановиц и Орбан нису у никаквој конекцији.Никада није била вијест гдје су они заједно.Да ли неко мозда зна за ту вијест'

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шамац

13.12.2022 23:00

Продао је Хрватима Посавину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.12.2022 07:54

ко прода Градацац у рату и Крајину?

Name

РЕ

14.12.2022 11:56

И ја цуо како прицају да је Тудјман продао Посавину Србима.Ста је ондак истина?

Name

ЛАЖНИ ЦАР

14.12.2022 06:04

Они су баш оно што ти мислиш да нису,патриота сам био кад је требало,никад више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

$

14.12.2022 06:23

Срби ништа не брините вас и ваше интересе штити србин Миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

14.12.2022 06:26

Са Хрватимw мозе само извуци дебљи крај.Видите гдје су они а гдје ми!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

14.12.2022 06:52

Госн.Домагој је одлићно сложијо ову " слагалицу", и на једноставан наћин објаснијо како функционишу Балкански лидери скривени иза " националних" интереса, тако је било и у рату, деведесетих, тако је и данас. Знаћи лићни интереси и који доносе огроман новац, су на првом мјесту, све остало је у другом плану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

14.12.2022 07:07

Е моји Срби, проклињацете ову сподобу али неце бити вајде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

14.12.2022 07:35

То сто сарадјују је за похвалу,али назалост ако има нелегалних радњи које стете интересу РС ради лицних интереса онда је то за осуду

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДелПо

14.12.2022 07:49

Ма браво Милане србуј до нове пензије од 400 КМ (90% пензионера у РС има толику пензију) или плате од 600КМ на црно (барем 60% радника у реалном сектору који зарађују а не добијају плату има дебело испод просјечне плате у РС а многи и нису пријављени па раде на црно)!! Док је таквих ПАТРИОТА, БРИТАНСКИХ ОБАВЈЕШТАЈАЦА, ИЗДАЈНИКА без мозга или са пола мозга неће нам ни бити боље!! Наравно да Срби имају кратко памћење па је данас витални интерес Срба са ове стране Дрине интерес Хрватске која очима не може да видим Србију, а Мађари нас воле тачно онолико колико воле електропривреду РС!! Сваки дан мој Милане показујеш да или немаш мозга или си плаћен да као бот браниш свог бога!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

14.12.2022 08:00

Ови имају времена за пљачку док нас не угуши запад, зато опстају на власти јер то испуњавају, све подјељено подобним и још је остала ел привреда и Алумина и сад се чека погодан тренутак да се то уради и да се народ кои случајем не би побунио али то је немогуће, све исто у СР ,дошле стране компаније ,због субвенција а како дошле тако и отишле ,овим остало да уништавају фирме и да на тим мјестима граде зграде ,тако и у БЛ ,долази народ са стране и остају рубна мјеста празна ,тако и у БГ, овима ништа не значи РС јер су се обогатили и имају некретнине на пар мјеста и могу сутра ово напустити и наставити свој живот без проблема, по мом мишљењу то ће доћи веома брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСАНАЦ

14.12.2022 08:02

Лоповлук их све повезује краде се и саком и капом а сад долазе и нови лопови ко она 8морка и лехитимни лопови на свим странама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан за Ре

14.12.2022 08:16

Оно што је најважније знати је да они који оспоравају подршку Хрватске и Мађарске Републици Српској то раде јер не могу никако да поднесу чињеницу да је Милорад Додик и СНСД придобио савезнике Републици Српској од оних за које је то било незамисливо до прије неколико година. Замислите колико неко мора бити вјешт да придобије предсједника Хрватске државе који сад изађе јавно и каже није то баш тако што се пребацује србима за догађаје у Сребреници, затим на новинарски коментар да је Република Српска настала на геноциду, овај га прекине и каже "хелло хелло, и Америка је настала на злочинима и Француска је настала на злочинима"! Е то је оно што боли опозицију, њихове слијепе следбенике и њима наклоњене медије зато што са једне стране виде какав продор прави Милорад Додик и СНСД у придобијању савезника за Републику Српску и србе и БиХ, а они истовремено иако су скоро клечали пред странкама у Сарајеву и трчали за њима није им узвраћена та љубав, па сад због тога разочарани виде да им је то додатни минус због кога на њих нико више у Републици не може рачунати да ће нешто урадити у очувању идентитета Републике Српске док са друге стране Милорад Додик и СНСД у том дијелу исписују историју и да ће то народ на изборима и даље награђивати! Е то смета опозицији, њиховим слијепим следбеницима и њима наклоњеним медијима и то је разлог њиховог пљувања! Лијеп поздрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2022 10:55

Шта потписа Тонино Пицула.

Name

БАЛВАН КРИМИНАЛАЦ

14.12.2022 08:18

ПОВЕЗУЈЕ КРИМИНАЛЦЕ ЛИЧНИ ИНТЕРЕС НАФТА И РЕСУРСИ Р СРБСКЕ БАЛВАН ДОДИК САМО УНИШТАВА Р СРБСКУ ТО ЈЕ ПОЗНАТО И ПТИЦАМА НА ГРАНИ САМО НИЈЕ НЕЗРЕЛОМ НАРОДУ КОЈИ 20 Г ПОДРЖАВАЈУ ЊЕГОВ КРИМИНАЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

??????

14.12.2022 08:33

Па видите шта уради Грчка парламента.. огромне паре јој нашли у куци али Грчка је није поштедила па нити ЕУ. А ко зна за ког и шта раде велике рибе: Орбан Додик Цовиц Милановић Пленковиц и Руси.??? Јадан уграински народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицни градјанин

14.12.2022 08:41

Пељешки мост и опасни отпад на граници пријератна имовина /некретнине из БиХ фирма на Јадрану национални интерес Републике српске према Додиковим дјеловању ????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејјтан

14.12.2022 09:19

Човјек је друштвено људско биће и потреба је да се дружи са људима..Па кога има на избору а још ако су интереси обострани.М ожда и нису штетни по Србе.. Цура треба изаћи на прело да је макар неби оговарали и сазна можда нешто што јој вриједи о некима и нечему.. Бити обавијештен значи владати ситуацијом..Боље него да сједи крај прозора .Опозиција би радије да гледажа Додика како се дружи са паткама и родама у зоо вту ..Опозиција нема доброг лидера и то је њихов проблем а не Додик..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

14.12.2022 09:54

Додик по договору са Ватиканом планира да републику српску припоји хрватској а после це да иде покатолицавање и протјеривање, све према стогодисњем плану Ватикана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

14.12.2022 14:42

Хрватство и пљачка их повезују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

14.12.2022 15:56

Мафијаски интереси каквиби били други

ОДГОВОРИТЕ