Ева Каили негирала корупцију, полиција објавила снимак

Грчка европосланица Ева Каили негирала је умешаност у наводни скандал са подмићивањем у који је умешан домаћин Светског првенства Катар, наводи ББЦ.

Свијет 13.12.2022 | 19:35
Ева Каили негирала корупцију, полиција објавила снимак

Она је једна од четворо осумњичених оптужених након што су белгијски истражитељи пронашли 1,5 милиона евра (1,3 милиона фунти) у две куће у коферу.

Каили је гласовима посланика Европског парламента смењена са своје функције, са 625 према један.

„Ева Каили изјављује да је невина и да нема никакве везе са подмићивањем од Катара“, рекао је њен адвокат Михалис Димитракопулос за грчку ТВ у уторак.

Тужиоци су извршили низ претреса током неколико дана и рекли да је новац у вредности од око 600.000 евра пронађен у кући једног осумњиченог, 150.000 евра у стану Евас Каили и 750.000 евра у коферу у хотелској соби у Бриселу.

Белгијска полиција објавила је у уторак фотографију на којој се виде гомиле новчаница у апоенима од 200, 50, 20 и 10 евра.

Извори кажу да је 150.000 евра пронађено у стану госпође Каили. Упитан да ли је то тачно, њен адвокат је рекао: „Немам појма да ли је пронађен новац нити колико је пронађено”.

Осумњичени које је ухапсила белгијска полиција оптужени су за "учешће у криминалној организацији, прање новца и корупцију", саопштили су тужиоци у недељу.

Они ће се појавити пред судом у среду.

Оптужбе су бациле сенку на улогу лобистичких група у Европском парламенту.

Посланици ЕП су требало да гласају о ове недеље, препоруци да се Катарцима омогући путовање без виза у ЕУ, али је гласање одложенпо

Каили је такође суспендована из парламентарне Групе социјалиста и демократа и искључена из грчке партије левог центра Пасок.

Грчке власти замрзле су имовину која припада њој, њеном мужу и члановима уже породице.

Замрзнуте су и активности компаније за некретнине коју су пре око две недеље основали она и њен партнер у Атини.

Председница парламента Роберта Метсола рекла је да неће бити некажњивости или "гурања под тепих"

Дописница Би-Би-Сија из Брисела Џесика Паркер изјавила је да су детаљи које су белгијске власти објавиле у последњих неколико дана угрозиле многе људе у круговима ЕУ.

Посланици Европског парламента су за ББЦ рекли су да су шокирани и обимом и оптужби.

Посланици Европског парламента су рекли да би истрага о подмићивању могла представљати један од највећих корупцијских скандала у историји парламента.

Тужиоци су рекли да сумњају да је заливска држава неколико месеци утицала на економске и политичке одлуке парламента, посебно циљајући на помоћнике.

Иако се у извештајима та држава нашироко назива Катар, катарска влада каже да су све тврдње о недоличном понашању „тешко дезинформисане“.

Европски парламент је једина директно изабрана институција ЕУ. Око 705 чланова парламента, које су бирали бирачи у 27 земаља које чине ЕУ, састају се да размотре предложене законе и гласају на основу европских закона.

Посланици Европског парламента углавном уживају имунитет од кривичног гоњења, али не у случајевима када је „члан затечен у чину извршења кривичног дела“, кажу у парламенту.

(Курир.рс/ББЦ   Фото: Ериц ВИДАЛ / АФП / Профимедиа) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Гркиња

13.12.2022 18:40

...коју је црква науцила да лаже, као уостало И све правлславне сиротињске земље !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православка

14.12.2022 02:20

Дотична господја нема никакве везе са црквом ,а поготово не са православном вјером. Дебело сте дезинформисани.

Name

Борац

14.12.2022 05:15

Лазе да је невина.

Name

???

14.12.2022 05:55

Нисам знао да је Катар сиротињска првославна земља... или си лазов само када узимас мито, а када га дајес онда је то ок и постено? Сваста се мозе процитати на порталима, понајвисе небулоза.

Name

Крле

13.12.2022 19:59

Ти Катарци све купују.Тако су купили и организацију свјетског првенства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

13.12.2022 19:59

Вау, па зар је могуце да се у ЕУ тако несто деси ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

705 особа

13.12.2022 20:08

Могућност огромне корупције јер ко да прати толики број господе. А сви укљуцени у неки од стотину лобија и то као легално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

13.12.2022 22:42

Приватни авиони, дипломатски пасоси, имунитет. Ста је све могуце.

Name

Кика

13.12.2022 20:45

Ма шта ме брига за њу, имамо ми домаће лопове. Ова је мала маца.

ОДГОВОРИТЕ