Ево како изгледа живот у најхладнијем граду на свијету

Иако се налази на скоро 500 км јужно од Арктичког круга, град Јаукутск у Русији представља једно од најекстремнијих мјеста за живот. Ипак, противно свим очекивањима - он има доста тога да понуди.

Занимљивости 13.12.2022 | 18:05
Ево како изгледа живот у најхладнијем граду на свијету
 

Уколико сте љубитељ екстремних временских прилика, ледени сибирски град Јакутск у Русији ће вам се сигурно свидјети. Он не само да је један од најхладнијих градова на свијету - са средњом температуром од - 43,2 степена Целзијусових у јануару - вец́ и мјесто где су љета толико топла да је цијели регион испуњен ројевима комараца.

Смјештен на удаљеној плочи непрекидног пермафроста, Јакутск броји популацију од 269.486 људи према попису из 2010. године и просечну годишњу температуру од само - 7 степени Целзијусових. Куц́е и зграде у њему изграђене су на стубовима закопаним дубоко у земљу како би издржале притиске које на њих врши залеђена земља, а из истог разлога су изнад земље постављене цијеви за гас и канализацију.

Ипак, овај ледени град има да понуди много више од своје јединствене климе. Филмска индустрија, позоришта, фестивали и успјешна панк сцена окупирају локално становништво током цијеле године.

Како изгледа живети у Јакутску?

Данас је Јакутск познат као административни, политички, културни и научни центар за читав руски Далекоисточни федерални регион. Али није све тако почело. Основан је од стране Пјотра Бекетова 1632. године, када је служио као мјесто у ком су боравили непријатељи царства. Другачије речно, због негостољубивих услова које овде владају, власти су сматрале да је читаво подручје својеврстан "затвор без решетки".

Економска прекретница се десила током индустријског развоја региона у 19. и 20. веку, а чак и данас највећи дио привреде се заснива на рударству. Ископавање угља је овдје уобичајено, али су рудници дијаманата и злата далеко профитабилнији.

Ипак и поред богатства природним ресурсима који на тржишту достижу вртоглаве цијене, многи од становника овог града се суочавају са тешким сиромаштвом. Због ког често морају да подигну кредит у локалној банци како би купили дугачку бунду - преко потребну у најхладнијим мјесецима.

Што се тиче типичне кухиње, исхрана локалног становништва се базира на млијечним производима, месу, риби и бобичастом воћу. Најпопуларније месо је оно од ирваса, а мјештани често служе јело индигирка - направљеног од мариниране рибе исјечене на коцкице.

Природне љепоте

Поред леденица и снијега, у граду се често може видети и тзв. "стамбена" магла која настаје када је ваздух толико хладан да топлота из куц́а и аутомобила не може да се подигне. Све ово му на неки начин даје мистичан изглед, који употпуњује једна од три ријеке које се уливају у Сјеверни ледени океан, Лена. На њој се налазе кречњачки стубови који представљају једну од главних атракција и дио парка природе који се простире на површини од 3 милиона хектара.

Иако у Јакутску постоје два аеродрома, стићи до њега током најхладнијих зимских мјесеци представља немогућу мисију јер гориво у авиону на тако ниским температурама мрзне. С друге стране, копнени путеви су углавном непроходни све до касног прољећа.

Али, ко год се нађе у њему може да обиђе Музеј мамута у ком се налазе сачувани читави лешеви ове изумрле животиње, као и Краљевство пермафроста, подземни музеј са десетинама ледених скулптура које због климатских услова не могу да се отопе.

(<спан стyле="цолор: #236фа1;">Натионал Геограпхиц Фото: СХУТТЕРСТОЦК)

Коментари / 0

Оставите коментар