Компанија "Лyкос" пријети тужбом грађанину Језера

Компанија која истражује руде у Језеру је послала опомену пред тужбу за клевету једном становнику овог мјеста због објава на друштвеној мрежи "Фејсбук".

Босна и Херцеговина 13.12.2022 | 18:02
Компанија "Лyкос" пријети тужбом грађанину Језера

Адвокати Друштва са ограниченом одговорношћу "СНК" Метали се позивају на Закон о клевети РС и наводе да опомену шаљу због сумње да је овај мјештанин, како тврде, неколико мјесеци константно јавно изражавао неистине путем средстава јавног информисања, највише путем активности на друштвеним мрежама, урушавајући углед и репутацију "СНК Метала", а самим тим и компаније "Лyкос балкан металс".

Даље наводе да је због коментара проузрокована штета компанији и да ће ако се ове активности наставе, компанија бити принуђена да понесе тужбу надлежном суду у циљу заштите својих права и интереса као и захтјев за накнаду штете и изгубљене добити "која се састоји у цијени палих дионица (на берзи) након негативне кампање".

"Намјерно изношење и ширење дезинформација и сумњи путем друштвених мрежа, стварајући погодно тле за урушавања пословног угледа узрокују објема компанијама проблеме и резултирало је тиме да исте троше ресурсе неутралишући неистине и борећи се са негативним коментарима", пише у опомени.

Мондо је имао увид и спорне објаве оптуженог грађанина. Дијелио је ("шеровао") објаве са "фејсбук" страница грађана који се противе геолошким истраживањима у Језеру. У једној од њих су слике са терена гдје се врше истраживања, уз ироничне описе аутора ("да ли су ово корита за стоку"), затим фотографије и опис једног мјеста на којем је Републичка инспекција утврдила да наводно није било истраживања, а мјештани су прије тога фотографисали грађевинске бушилице. У једној објави је опис рудника и посљедица рударења у једној другој земљи.

Коментаришући оптужбе за клевету због писања или објављивања на друштвеним мрежама, адвокат из Бањалуке Александар Јокић каже да једина разлика у односу на редовне предмете јесте што се треба доказати власништво, односно контрола (виртуелног/дигиталног) профила.

"То значи додатне доказе у случају негирања пасивне легитимације туженог. Имајући у виду да је за постојање клевете неопходно да се износи или проноси нешто неистинито и да се тако трећим лицима јасно указује на идентитет лица о коме се износе наводи, то нема препрека да се клевета изврши и на друштвеним мрежама. Ово је нарочито могуће ако се објаве пишу јавно и не ограничава круг корисника који могу да их виде", каже Јокић за Мондо.

За конкретан случај сматра да је у питању "преношење" да су вјероватно мале шансе да би суд то усвојио.

(Мондо   Фото: Општина Језеро)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бањалучанин

13.12.2022 18:06

Нормално. Само гонити до задње паре. Данас сви о свакоме могу рећи шта год желе, без да ико одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

14.12.2022 00:00

Ми тако,,,,цасни и постени,,,,стета???????

Name

Бањолуцанине

14.12.2022 10:11

Одакле си ти сљего у Бања Луку? Слобода говора је загарнтована уставом!

Name

Миско

14.12.2022 11:16

Свако нормалан је против клевете.Данас свако и сваста писе,и наравно датреба увести реда.Али запитај се дали су сви остали будалале и недозвољавају ископавања,једино су опстине Језеро и Цајнице то дозволиле. Запитас ли се далиње тај неко написаон истину или није.

Name

дотт

14.12.2022 08:28

По томе рудоња Милорад не би излазио из затвора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето вам га

14.12.2022 20:53

Ција је кимпанија ко стоји иза ње ко је довео и дао дојументацију да се бави истразивањем??

ОДГОВОРИТЕ