Суд одобрава да Додик људе може називати шпијунима

Прочитајте дијелове пресуде...

Република Српска 13.12.2022 | 12:15
Суд одобрава да Додик људе може називати шпијунима

Милорад Додик, тадашњи српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је да је Тања Топић, аналитичарка из Бањалуке, "доказани агент њемачког БНД, који дјелује преко њене невладине организације".

Додик је рекао да познаје Топић јер је "из његовог краја", те да јој је помогао да се запосли у организацији у којој ради, али да "нико није рачунао да ће постати сервилна само тим причама и странцима који овдје долазе".

"Народ у мом крају зна да је у функцији њемачких обавјештајних структура, а зна се шта су Нијемци овдје радили и како су пролазили они који су били квислинзи. Она је доказани квислинг", изјавио је Додик. Такође је рекао да Топић "стално протура исту причу, не пропушта прилику да изнесе одређене лажи и да стално тако говори", те да је он одлучио да изнесе "свој став".

"Дођете у позицију да се стално и упорно појављује и ако не реагујете, онда ће умислити да је у праву. Није у праву, она је исфрустрирана особа која нема никаквог знања о томе шта прича. Када узмете њене интервју у посљедњих десет година све су исте реченице", навео је Додик.

Додикове изјаве објавила је новинска агенција Срна, потом су објављене и на порталима РТРС и Српскаинфо, да би касније биле повучене са портала, иако и даље стоје на агенцији Срна, а постоји и аудио запис.

Након ових изјава, Тања Топић тужила је Милорада Додика за клевету, уз образложење да је "више него јасно да је спорном изјавом на крајње безобразан и бруталан начин извршен атак на углед и част тужитеља, да је поред тога спорном изјавом доведен у озбиљну опасност тужитељ и чланови његове породице, с обзиром да је тужиоца најистакнутија политичка фигура етикетирала као шпијуна, сарадника страних обавјештајних служби, страног плаћеника и квислинга, што подразумијева рад у корист друге државе на штету властите и, када јавна новинска агенција објави наслов у којем вас именом и презименом етикетира као шпијуна, тужилац сматра да се не ради само о нарушавању угледа, већ је тиме доведен у опасност и његов физички интегритет, да је спорном изјавом тужитељу стављена мета на чело, а разним 'патриотама' дат алиби да атакују на тужитеља као државног непријатеља, да су га непознати људи у више наврата на улици провоцирали на начин да су га ословљавали шпијуном и слично, да је спорна изјава дата и пренесена потпуно свјесно како би се тужитељ као уважени новинар и политички аналитичар, а истовремено и чест критичар првооптуженог покушао екскомуницирати из јавног живота, а тужитељ и његова породица генерално из друштва, да носиоци власти у демократским системима морау бити спремни да се њихов рад анализира и кириткује, да је према ставовима Европског суда за људска права слобода изражавања најмање ограничена управо у сфери изношења мишљења, ставова, критика о јавној власти и да то никако не смије, нити може бити повод и алиби да носиоци јавних функција користећи своју функцију моћи врше атак на појединце, клевећући их, вријеђајући их и слично, а да се то у конкретном случају управо десило".

Према пресуди коју је Основни суд у Бањалуци донио 2.12.2022. године, тужба Тање Топић је одбијена, а пресуда је у посједу портала БУКА.

"У одговору на тужбу, првотужени тужбу сматра у цијелости неоснованом, те наводи да је изношење вриједносног суда/мишљења туженог о тужитељу засновано на суштинској истинитости што је изван домашаја закона о заштити од клевете, да се из спорне изјаве закључује да је првотужени у основи изнио своје мишљње о раду и активности тужитеља, да нема услова за одговорност туженог, јер је спорно изражавање у суштини истинито, а и да није истинито, спорно саопштење ни на који начин не криминализује тужитеља, да наводи првотуженог не могу произвести штетне грађанско-правне посљедице по туженог, да је неоспорно да је тужитељ ангажован у невладином сектору и да често иступа у јавности као 'политички аналитичар', углавном критикујући рад првотуженог", стоји у образложењу и додаје се да је "БНД очигледна персонификација СР Њемачке, која јесте европска, па и свјетска велесила, али није никаква илегална организација да би тужитељки на тај начин био урушен углед".

"...да је тужитељ јавна личност као активиста у невладином сектору и 'политички аналитичар', да је неоспорно да се првотужени, негова политичка дјелатност и програми, стално критикују од стране 'политичких аналитичара', укључујући и јавно дјеловање самог тужитеља, па то значи да тужитељ очигледно не поштује првотуженог као личност, те се онда поставља питање зашто би првотужени поштовао тужитеља..."

У даљем току поступка првотужени у цијелости остаје код одговора на тужбу, а у завршном излагању истиче да спорно изражавање у основи представља мишљење првотуженог о тужитељу, да истинитост мишљења није могуће доказивати, те да у том смислу има више пресуда Уставног суда БиХ који слиједи праксу Европског суда, да тужитељ клеветничко изражавање квалификује кроз изразе "сервилно", "изолована структура", "изопштења", "да нема карактер", "Исфрустрирана особа", "да нема знања", а да сви ти изрази представљају мишљења и да такво мишљење некога о другом лицу не може бити предмет доказивања како то погрешно сматра тужитељ, да израз "квислинг" уобичајено означава издајника и да тај израз свакодневно чујемо од једног политичара о другом, да израз "агент" према великом лексикону страних ријечи и израза аутора Радомира Јовановића означава ријеч латинског поријекла са значањем: пословођа, посредник, представник фирме, заступник, представник неке особе или групе из свијета спорта, компјутерски програм који на интернету извршава специфичне функције, а да је тужитељ вјероватно и сам свјестан да је ријеч о вриједносним судовима, сам проширује садржину спорног изражавања и говори о шпијуну и шпијунажи...".

Адвокат Тање Топић потврдио је за портал БУКА да ће бити уложена жалба против ове пресуде.

(<стронг>Бука)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

ре

13.12.2022 11:32

Бурле не воли никога осим своји жестоки криминалаца којим даје народни новац стално у РС од задужени кредита, да га заштите и поидрже у његовом хаос криминалу против народа РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

13.12.2022 13:41

Бурле је требао одавно да сједи у затвору, али нема ко да му суди: најприје је имао свог Тегелтију-Поткиваца, па онда Кајмаковицку-Наркопоткивацицу..итд. итд. Лазни предсједник је тако и побједио на изборима, али након свега народ цути..

Name

Хана Липовиц

13.12.2022 14:13

Замислите мандат у дузини 4 године са преварантом на целу владе! Није ли то заиста свенародна трагедија? Али такве Смит сматра као најбоље војнике европског новог поредка. Тако несто се на Западу назива "демократија"!?

Name

Питање

13.12.2022 14:24

Ко је био поступајуци судија?

Name

Ха ха

14.12.2022 05:02

Па додик све своје негативне карактеристике лијепи другима. А има их за позавидјети

Name

Како

13.12.2022 11:37

знаш кад га ниси тужила. Стисни па га тужи госпођо велика аналитичарка?!! Уз тебе сам али ти то сама мораш урадити!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.12.2022 13:41

Хоће неко да ком а није ни прочитао текст, а онда се питамо што нам је овако, свак се у све петља и све зна, исто кад су општински избори па иде анкета по граду а госпођа пензионерка, само да повећају пензију, а као ти њу подржаваш а велика аналитичарко, а ти обични дунђер.

Name

Нисам прочитао

13.12.2022 20:24

признајем, али нисам ни дунђер. Једноставно знам суштину кад прочитам наслов. Осим књига које прочитм од корица до корица. Колико си ти, ко си да си, књига прочитао!!??

Name

Ко је судија

13.12.2022 11:39

Објавите јавно, ко је сервилни судија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

13.12.2022 12:05

Додик рекао само истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.12.2022 15:38

А ти, паметнице, знас ста је истина? ???? Ево да ти ја казем: истина је да је Тања превисе блага у критикама упуценим највецем криминалцу на Балкану, а вјероватно и сире ?

Name

Ре Гога

13.12.2022 16:34

Гого, цисто сумњам да је Додик у последњој деценији бар једном рекао истину

Name

Боже драги,

13.12.2022 12:07

У снсд и сви они који бране и величају лик и дјело милорада додика,неђа нико ни издајник и страни плаћеник.А они који се усуде да критикују,они су одмах издајници и шпијуми.Тешко овом народу у оваквој РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пун назив

13.12.2022 12:08

Основни Суд Милорад Додик/Бања Лука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

13.12.2022 12:12

Па БНД тј. СЦХМИДТ су га одржали на Власти, Додикова тактика је напад је нај боља одрана, у БиХ се само осуђују они за два Метра Дрва И пола киле Паризера!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

13.12.2022 12:24

Правна држава, у функцији власти, беспријекорно функционише! а судови су олићење правде, и независног правосудног система! Права приватна држава! Кадија те тужи, кадија ти суди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

13.12.2022 12:29

Знаци, ако продје Додиков закон о клевети, само он мозе да клевеце, а остали це бити казњени?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо

13.12.2022 12:58

Па да ста је ту цудно кад је он главни баја ови остали су бајици мали.

Name

СТАТИСТИЦАР

13.12.2022 12:36

СУДИЈЕ И ТУЗИЛАСТВО СУ ДАВНО ПОСТАЛИ КОНТЕЈНЕРИ ЗА СМЕЦЕ.ОНИ СУ ГКАВНИ КРИВЦИ СТО СЕ НЕ ПРОЦЕСУИРАЈУ УБИЦЕ ПО БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ,АЛИ КАКО СИЈЕС ТАКО ЦЕС И ЗЊЕТИ.МОЗДА ДИДЈУ И ОНИ И ЊИХОВИ НАЈБЛИЗИ ЈЕДАН ДАН ИЛИ ПРЕД НАРОДНИ ИЛИ ОРЕД БОЗЈИ СУД.БОГ НЕ ПРАСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

13.12.2022 12:47

Госпођо Топић шта ви очекујете од једног конвертита који опстаје лажима о патриоризму, Србству и наводном отцјепљењу. Причати о особи или коментарисати особу полуобразовану који има фонд ријечи 100,са уличарским ријечником, доведеним од стране највећих мрзитеља Срба са запада, освједоченог ратног профитера и највећег криминналца ранга миле ђукановића је увреда за просјечно интелигентне. Видиш ли да је он поробио РС и присвојио је уз помоћ странаца, судство је обесмишљено као и све институције. Понашање по принципу, РС то сам ја, институције РС то сам ја, су доказ једне заробљене у понижене Републике

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

13.12.2022 12:50

Главни Дудуков судија је Обрен из Врховног суда Републике Српске олош као и бурле

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

13.12.2022 13:05

Супер, сад масовно цитирати увреде које суд сматра дозвољеним али против Додика. И ништа се неће слагати или карикирати. Баш је он швапски агент (плаћа га другар Шмит и Хрвати као експоненети њемачког утицаја на Балкану). Само удрите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

13.12.2022 13:06

И многи Додика називају да је хрватски шпијун. Па шта? Ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.12.2022 14:01

Распитај се на суду јели ништа и кога је његов адвокат тужио и како предмети иду убрзано.

Name

опс

13.12.2022 13:53

Топићка колика је твоја финансијска картица и шта ти суштински радиш кад те толико плаћају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ту

13.12.2022 13:55

То је његов суд, он је над дрзавом мозе да суди како оце, ви сте стока а он у хеликоптеру вас и убија, прица вам бајке док сте ви под стресом од насиља на раду, а мисицка масира ноге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.12.2022 14:11

Можда је прикладнији израз баба трачара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.12.2022 14:27

Ма јебес наше судове то треба под хитно разтерати само праве неред и контузију.

Name

Ре

13.12.2022 15:56

Милане,нема веце трацаре и лазовцине од тебе.

Name

Милан за Ре

13.12.2022 19:27

Ти си обични пајац!

Name

Мира за Милана

14.12.2022 09:57

Стварно требас посјетити доктора. Мозда ти мозе помоци,ако није касно.

Name

Мирослав

13.12.2022 14:24

Па ста сто је агент, пуно их је, лепо их плате, па они анализирају како онај сто плаца захтева. Осим тога, и агент мозе бити ко хоце,сто правити проблем, посао као посао, мало олајес свој народ, дрзаву, они ти дају неки динар и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

13.12.2022 15:03

А шта си очекивала колико је дуго на власти па не знаш да је он једини србин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доротеа

15.12.2022 05:42

Што се тиче невладиних организација,опшепознато је да раде за онога ко их плаћа. Ако припадају другој држави ви радите за другу државу,а против своје.Није то нормално. Треба радити за своју државу у складу са моралним и правним нормама. Држава није власт,они су пролазни. Ако сте плаћени да рушите некога лично или страначки,гдје је ту независност. Тања се промијенила. Код нас више и нема правих аналитичара. Или су за власт или опозицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

15.12.2022 14:42

Ста она јада да анализира, ко то јос слуса? Али ето зиви од анализа, добро и заради, зна ста треба реци, кад и коме.