Људи данас рјеђе воде љубав него прије 30 година

Живимо у свијету у коме се јавно прича о сексу више него икада, индустрија забаве се узда у наше сексуалне инстинкте када прави свој садржај, а масовно коришћене апликације за упознавање првенствено служе за проналажење сексуалног партнера.

Свијет 11.12.2022 | 13:02
Људи данас рјеђе воде љубав него прије 30 година

Како је онда могуће да у оваквој атмосфери људи рјеђе вође љубав него прије три деценије?

Ако сте сумњичави према овој тврдњи, рећи ћемо вам да иза ње стоје кредибилна истраживања из многих земаља.

Истраживање из Велике Британије, спроведено током три деценије, показало је да су људи 1991. имали секс пет пута мјесечно, године 2001. тај број је пао на четири, а 2012. су у просјеку три пута водили љубав сваког мјесеца.

"Ако погледате широм свијета, и друге студије показују пад учесталости вођења љубави. Дакле, то је већ прави међународни тренд", рекао је Соазиг Клифтон, један од аутора студије, поводом изненађујућих резултата истраживања.

Њемачки истраживачи забиљежили су сличан пад сексуалне активности од 2005. до 2020. године, а као разлог наводе смањен број људи који живе са партнером, преноси Цитy Магазине.

Према истраживањима урађеним у САД 2009. године, 79 одсто тинејџера старости између 14 и 17 година није имало сексуални однос у претходној години, док је овај проценат порастао на 89 одсто у истом истраживању спроведеном десет година касније.

Многи вјерују да се узрок пада сексуалне активности крије у расту популарности онлајн видео игрица, као и друштвених мрежа, али за то не постоје чврсти докази.

Соазиг Клифтон је истакао да је људима данас лакше да причају о сексу у односу на период 90-их.

"Можда су људи слободнији да кажу да немају сексуалне односе", објаснио је он. То би могло да буде једно од објашњења изненађујућих резултата истраживања.

Ипак, неупитно је да постоји очигледан тренд. Потврдило га је још једно истраживање, у коме су овог пута учествовале средовјечне жене. Показало се да су оне уморније за сексуалне односе јер им се „превише других ствари догађа у животу“, односно, немају времена да размишљају о сексу.

Али, док посао може да буде разлог за мању количину секса, током периода пандемије и карантина, кад је више људи вријеме проводило код куће, резултати и даље нису били значајно другачији.

Студија спроведена током пандемије показала је да је међу људима који су живјели са партнером количина сексуалних односа остала једнака као и прије затварања, а пад количине сексуалних односа и незадовољство су посебно били наглашени међу онима који су живјели одвојено од партнера, а нарочито међу младима.

Клифтон каже да постоје они који би жељели више сексуалних односа, али већина испитаника који нису имали секс у претходној години заправо нису били незадовољни својим сексуалним животима. Испоставило се да је за парове важнији квалитет, а не квантитет сексуалних односа, преноси Н1.

На примјер, чак 25 одсто жена и мушкараца у везама рекло је да немају једнако интересовање за секс као њихов партнер.

Након што се објаве резултати оваквих и сличних истраживања, људи не би требало да падну у очајање. Препоручљивије је да пораде на проналажењу праве љубави, а ако је већ имају, учине заједнички живот љепшим, а када је све на емотивном плану у реду, доћи ће и секс, и не само да ће бити чешћи, већ и бољи за оба партнера.

(Н1/СрпскаИнфо/Фото: Илустрација)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ре

11.12.2022 12:35

Људи су данас полудили, због тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле 1995

11.12.2022 12:38

Не дају све..???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеx Гуру

11.12.2022 12:54

Како ствари стоје, сеx је постао забава за сиротињу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

11.12.2022 12:57

Данас се швалеришу жене мужеве варају остављају дјецу друштвене су мреже чудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2022 16:19

Оставила те а? Срам да је буде

Name

Па

11.12.2022 15:18

Нормално, сад су и старији 30 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

12.12.2022 09:52

Све са годинама, облине су опипљиве ал мудрост и памет није

Name

Хм

11.12.2022 17:03

Немају времена од блејења у мобител.

ОДГОВОРИТЕ