"Највећа опасност корумпирана и неспособна власт"

Устав, закони, међународни документи, конвенције – на папиру уредно побројана сва људска права. У пракси суморна слика. На сваком коралу кршење људских права.

Република Српска 10.12.2022 | 17:20
"Највећа опасност корумпирана и неспособна власт"

"У држави гдје се велика већина људи бори са егзистенцијом тешко је причати о људским правима. Да знају о људским правима изборили би се за њих па не би били у овако лошој економској ситуацији. Мислим да људи и не знају која су њихова права и како се изборити за њих. Не знају да  одлучују и на изборима о томе, а и да након избора имају право да се побуне. Код нас се то јако мало дешава, људи су навикли да трпе", каже политички аналитичар Ивана Марић.

Глас грађана цијени се само на дан избора. Након гласања слиједи политичка трговина и подјела плијена, а бољи живот грађана може да сачека.

"Како ми да очекујемо да Република Српска има економски развој, да се граде нове школе, болнице, да имамо технолошки напредак, ако имамо у власти неспособне људе који се нису доказали ни у струци, који немају компетенција ни за шта, изузев за крађу државног новца", каже Бранко Тодоровић из Хелсиншког одбора за људска права.

Одавно је јасно да није битна стручност, него подобност. У земљи окованој корупцијом, не чуди ни вијест да се приводи па пушта министар за људска права. Чему онда народ да се нада.

"Највећа опасност за грађане Републике Српске долази од једне корумпиране и неспособне власти у Српској. Кривица грађана је у томе што прихватају ту позицију. Слободно можемо рећи да се понашамо као робови, да прихватамо да не можемо да оставаримо нека своја основна права, а видимо да неки други имају привилегије које им ни по којем закону, ни по чему, не припадају", каже Тодоровић.

"Ја мислим да ми још немамо ту политичку културу грађанског учешћа и мислим да грађани препуштају да се неким битним стварима у њиховом животу баве други људи. Док не стекнемо ту културу тешко да можемо говорити о озбиљнијем учешћу грађана", сматра социолог Станислав Томић.

С друге стране, каже Томић, проблем представља вишевјековни образац – не можеш се бости са рогатим, кадија те тужи, кадија ти суди и слично. У перцепцији нашег народа је да је држава свемоћна и тамо гдје грађани могу нешто да ураде, они су обесхрабрени, додаје Томић.

(БН/ фото: БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

СелманКРИМИ

10.12.2022 16:40

"Не може нам нико ништа"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.12.2022 17:54

Народ се не буни јер је дезинформисан државним медијима, јер су радници и чиновници уцјењени од власти и тајкуна, јер их не штити полиција и судови, јер је једноставније и котисније отићи у Њемачку итд...

Name

??

10.12.2022 16:49

Док је додик и пфјова унука,нема наде да ће бити правде за обичног човјека,а ни довољно хљеба за хладне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коколо

10.12.2022 17:15

Нема везе ција је она унука, вец каква је она особа. Мозес ти да будес лос цовјек, али твоје дијете не мора да буде као ти. Пустите те изразе и фразе из каменог доба. Цвијановицка је способан политицар, само сто је у погресној лоповској странци у којој само једна особа ведри и облаци.

Name

Лака

10.12.2022 17:16

Ре. Па овакви грађани нису боље ни заслужили. У нормалној држави се више окупи народа на протесту за заштиту паса луталица него код нас против ове бандитске власти...

Name

Коколо

10.12.2022 17:35

мој,сад ће ова твоја "способна" навући бијеле чизмице и у Приједор да обузда поплаву.

Name

Лопатас

10.12.2022 17:48

ДОК СЕ НЕКОМ НЕ СМРКНЕ ДРУГОМЕ НЕ СВАНЕ ,,НАСИ ПОЛИТИЦА СЕ САМО РАДУЈУ НЕКОЈ ПРОПАСТИ НАРОДА КАО ОВЕ САД ПОПЛАВЕ И СВА СТРАДАЊА ДО САДА СТО СУ БИЛА ЈЕР У ТОМ СЛУЦАЈУ ОНИ ПРОСЈАКАЈУ ПЉАЦКАЈУ А ЈАДНИ НАРОД ТРПИ СТЕТУ..АЛИ ЗА ТОСМО ГЛСАЛИ САД НЕК НАМ БУДЕ КАДАСМО ГЛУП НАРОД ..ПОПЛАВЕ У ДОБОЈУ 2014 НАРОД ЈЕ СЛАБО СТА ДОБИО А ОНИ СУ ПОКРАЛИ МИЛИОНЕ ДОНАЦИЈА.ЛОПОВИ.ЛОПОВИ..БАГРА.

Name

БАЊА ЛУКА

10.12.2022 17:01

Само народни суд народ устанак против неписмене корумпиране багре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робеспјер

10.12.2022 19:57

На сваки трг и парк по једну масину и ко за француске револуције, празник гомољастих глава!

Name

Слазем се

10.12.2022 17:06

Све рецено је тачно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

10.12.2022 17:37

Празна прица. Све је до народа. Народ одлуцује на изборима. Бирали сте и изволите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ не воли способне

10.12.2022 17:52

Они им набијају комплексе... Какав народ таква власт! Ово је освета лоших ђака која је почела још прије грађанског рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.12.2022 20:39

И најбољи студенти који су запослени су потписивали приступнице снсд-у и сателитима да би добили посао, а онда су и цланови њихових породица такодје гласали за исте криминалце. Па колико је само Дјајић људи назапошљавао, а никада горе у здравству? И сви то знају, и цуте. Како повецати плате медицинарима када је запослио преко хиљаду партијских кретена?

Name

ЛАЖНИ ЦАР

11.12.2022 18:23

Главни "баја" и његова термити репрезентација су неспособни да створе бољу климу за живот напаћеног народа у РС,али су исту опустошили,на том пољу су успјешни!

ОДГОВОРИТЕ