Почели преговори Додика и "Осморке": Тајни састанак о јавним пословима

У Бањалуци је почео састанак о успостављању власти на нивоу Босне и Херцеговине између представника странака Осморке и СНСД-а. Локација и термин састанка држе се у строгој тајности, иако ће на њему бити ријечи искључиво о јавним пословима и расподјели јавних ресурса.

Босна и Херцеговина 10.12.2022 | 12:23
Почели преговори Додика и "Осморке": Тајни састанак о јавним пословима

Чему мистификација питање је које се намеће и због тога што је сам састанак у два наврата, јавно, најављивао сам Милорад Додик. Јуче посљедњи пут, након сједнице Извршног комитета СНСД-а, најављујући да ће медији бити обавијештени о свему.

Након јучерашње конференције за медије, дало се наговијестити да ће на данашњем састанку прије свега бити ријечи о тачкама које би могле да окупе “Осморку” и СНСД, те о условима за сарадњу. Додик је рекао да не очекује да се данас у Бањалуци разговара и о расподјели ресора унутар будућег Савјета министара, понављајући да СНСД и даље очекује мјесто шефа дипломатије.

Нагласио је да ће евентуални договор зависити од тога хоће ли се одблокирати пројекти важни за Републику Српску.

“То су Бук Бијела, то је аеродром Требиње, то је свакако гас који треба да прође. Од тих гаранција које ћемо добити зависиће и наше крајње опредјељење. Ако нема деблокаде ми нећемо ићи у власт. Што да тамо сједимо ако представљамо икебане”, рекао је јуче Додик.

Дан послије, кључно је питање зашто је све строга тајна, ако је само дан раније све било транспарентно. Док се то питамо, можемо читати и интервју Нермина Никшића, лидера СДП-а Босне и Херцеговине за Вечерњи лист, издање за Босну и Херцеговину.

Шта је посриједи?
Док увјерава у брзо формирање власти и висок степен повјерења међу странкама чланицама нове већине најављује и да би кључне тачке око којих би се могла постичи сагласност требао бити евроспки пут, “јер Европска унија очекује од Босне и Херцеговине убрзано формирање власти и рјешавање проблема и задатака које стоје на том путу”.

У истом интервјуу Никшић се похвалио и добром сарадњом са Додиком у вријеме док је био премијер Федерације Босне и Херцеговине, “иако је често критиковао његове ставове”.

Да ли је предуслов за мирење ставова сједање за исти сто, али искључиво иза строго затворених врата питање је које се такође намеће. Наши извори кажу да је воља домаћина, односно лидера СНСД-а, да се све држи у тајности те да је они поштују. Ни термин, али ни локацију не одају, уз опаску да је лидерима странака “Осморке” речено да ће их на улазу у Бањалуку сачекати пратња уз коју ће стићи до локације на којој ће разговарати са Додиком на састанку који не би требао трајати дуже од два сата.

Интересантно је и то да би СНСД медијима требао доставити изјаве лидера након састанка, што је такође неуобичајено.

Стиче се утисак да је посриједи покушај строге контроле могуће штете, од стране прије свега СНСД, али и настојање да се избјегну потенцијална неугодна питања. Разлог за такву одлуку, прије свега, треба тражити у датуму. Данас је 10. децембар, дан када истиче рок за враћање надлежности и спровођење одлука Народне скупштине Републике Српске која је Влади, кроз закључке, наложила да повуче све надлежности које су раније дате за формирање институција попут Оружаних снага, Управе за индиректно опорезивање, Високог судској и тужилачког савјета Босне и Херцеговине итд.

Н1

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ре

10.12.2022 11:44

Нема шта бити тајно ,када народ одмах све зна са бурлом да ће бити све криминално у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

10.12.2022 12:47

А засто тајно, ваљда треба народ сва да зна, имовина је дрзавна

Name

Ре

10.12.2022 14:18

Окупили се паразити око плена.

Name

А шта ћеш

10.12.2022 15:35

Покрао човјек изборе у РС, па и у РС и у БиХ ради шта хоће ко да је апсолутни побједник! Нема даље, ово је дно дна!

Name

Мунгос

10.12.2022 11:59

Цим је тајно одмах је сумљиво тако ради мафија. Ста се крије од народа Ја не могу да сјватим овај народ ста јос треба да вам ураде да прогледате. Па имате и ви своју дјецу, родбину, пријатеље, то са све унистава ради диктатуре и странаца који их плацају и подрзавају

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

10.12.2022 12:02

БиХ иде убрзано Нато и ЕУ, велике се ствари десавају иза брда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

10.12.2022 12:24

Подсјети ме шта то бјеше конкурс, и бар на треееееен бити озваничееееен... Сад ће поново ићи на В. Д. из годину у годину. Позивам правнике да поднесу апелацију Врховном и/или Уставном суду Републике Српске да оцјени да ли је то у складу са законом. Боже ти сачувај, приватна прчија пар људи и њихових поданика. Научио Србин под турцима 500 година да подвије кичму и да трпи. Нема више ни хајдука. Отишли у гејеве ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недо

10.12.2022 12:26

Теско це Додик исцупати ова три пројекта? О преносу надлезности нема ни говора,а све до "једног лијепог дана", мозда и касније???!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геџа

10.12.2022 16:51

Ускоро цемо и у ЕУ и НАТО и то није нешто толико ни добро ни лоше поготово кад се узме чињеница да смо скоро празна држава .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

10.12.2022 22:20

Ако неко из политичког ,,нама мрског" Сарајева, хвали неког Србина, па макар он био и никакав и лажни Србин, то значи само једно...издаја...

ОДГОВОРИТЕ