Самит Савета за сарадњу Кине и земаља у Заливу одржан у Ријаду

Самит Савета за сарадњу Кине и земаља у Заливу (ГЦЦ) први пут је окупио лидере Кине и земаља Савета за сарадњу у Заливу у Ријаду у Саудијској Арабији, чиме је традиционално пријатељство између две стране настављено, а стратешки односи су додатно обогац́ени.

Свијет 10.12.2022 | 12:16
Самит Савета за сарадњу Кине и земаља у Заливу одржан у Ријаду

Кина и земље ГЦЦ-а су природни партнери за сарадњу, рекао је кинески председник Си Ђинпинг у петак у свом говору на самиту, позивајуц́и две стране да буду партнери у промовисању јединства, развоја, безбедности и цивилизација. На самиту је одлучено да се успостави и ојача стратешко партнерство између Кине и земаља ГЦЦ-а.

Савет за сарадњу земаља у Заливу (ГЦЦ) основан је 1981. године и има шест земаља чланица: Бахреин, Кувајт, Оман, Катар, Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате (УАЕ). Земље ГЦЦ-а су важни партнери за Кину у сарадњи са Блиским истоком. Кина одржава контакт са ГЦЦ-ом од свог оснивања.
Си је у свом говору поздравио достигнуц́а која су две стране оствариле током протеклих година, рекавши да Кина и земље ГЦЦ-а треба да наставе традиционално пријатељство и да схвате стратешко партнерство као прилику да обогате стратешку конотацију међусобних односа.
Он је рекао да две стране треба да буду партнери у унапређењу јединства, јачању међусобног политичког поверења и да чврсто подржавају обостране суштинске интересе.

Кинески председник је предложио пет главних области за сарадњу Кине и земаља ГЦЦ-а у наредних три до пет година: енергетика, финансије и инвестиције, иновације и нове технологије, ваздухопловство и језик и култура.

Кина ц́е наставити да увози више сирове нафте и течног природног гаса из земаља ГЦЦ-а, успоставиц́е радни механизам за билатералне инвестиције и економску сарадњу и продубити сарадњу у дигиталној валути, али ће и изградити центар за велике податке и рачунарство у облаку са земљама ГЦЦ-а, наводи се у саопштењу председника.

Према подацима кинеске Генералне царинске управе, Кина остаје највец́и трговински партнер ГЦЦ-а и највец́е извозно тржиште за петрохемијске производе. Билатерална трговина премашила је 230 милијарди долара 2021. године, када је кинески увоз фосилних горива из Саудијске Арабије, Омана и УАЕ достигао 44,9 милијарди долара, 25,4 милијарди долара и 21,3 милијарде долара.

Лидери земаља ГЦЦ-а су похвално говорили о односима ГЦЦ-а и Кине на самиту. Они су истакли да верују да је први самит велики скуп у историји односа ГЦЦ-Кине и важна прекретница.

Земље ГЦЦ-а чврсто подржавају принцип једне Кине и спремне су да раде са Кином на имплементацији резултата самита, продубљивању билатералне сарадње у кључним областима и доношењу веће користи за народе Кине и земаља Залива.

Након самита је такође издато заједничко саопштење и усвојен је акциони план за стратешки дијалог између Кине и земаља ГЦЦ-а за период 2023-2027.

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар