Додику панично треба свака марка: Зашто блокира буџет БиХ?

Шта је проблем због којег се у недоглед одгађа расправа о Нацрту буџета? Свакако нису никакви притисци Савјета за имплементацију мира, како то жели представити Милорад Додик.

Босна и Херцеговина 10.12.2022 | 10:46
Додику панично треба свака марка: Зашто блокира буџет БиХ?

Према изворима „СБ“, посљедњих недјеља челни људи ХДЗ-а БиХ и СНСД-а у више наврата су настојали усугласити ставове гледе висине буџета, али, очигледно, то нису успјели.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске и СНСД-а,  био је бијесан на најновије закључке Савјета за имплементацију мира (ПИК), оптужио је, поред осталог, и власти Сједињених Америчких Држава и Велике Британије да раде против Републике Српске и „граде мишиће“ на њему и СНСД-у.

„Све оно што су чинили биле су промашене политике. Шта ПИК има са буџетом“, запитао се Додик. Потом је наставио: „Чули смо да имамо договор да га усвојимо што прије, да би они били важни, кажу да што прије усвојимо буџет. Ево, ја да кажем, због ПИК-а нећемо усвојити буџет! Доста нам је и њих и њихових сугестија да они нама говоре шта ми треба да радимо“.

Предсједник Републике Српске, међутим, по свом старом лошем обичају у потпуности обмањује јавност оптужујући Савјет за имплементацију мира за неусвајање буџета које ће он иницирати.

Закључци ПИК-а су објелодањени прије два дана, док криза везана за буџет у Савјету министара Босне и Херцеговине траје посљедња два мјесеца! Двије сједнице Савјета министара БиХ отказане су посљедњих недјеља због немогућности да се усвоји дневни ред. Како је саопштио Вјекослав Беванда, министар финанција и трезора у Савјету министара БиХ, „није било воље да се на Дневни ред Савјета министара БиХ стави Нацрт буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2023.годину“.

Како сазнаје портал „Слободна Босна“, буџет за 2023. годину није предвиђен као тачка Дневног реда нити на наредној сједници Савјета министара БиХ која је заказана за 14. децембар. Министар Беванда је поново послао ургенцију тражећи да се та тачка дневног реда нађе пред Савјет министара БиХ, али његов захтјев није прихваћен.

Шта је проблем због којег се у недоглед одгађа расправа о Нацрту буџета? Свакако нису никакви притисци Савјета за имплементацију мира, како то жели представити Милорад Додик. Непремостив проблем је тај што су Вјекослав Беванда, односно његово Министарство, планирали за наредну годину буџет у висини од 1,3 милијарде КМ! С тим се никако не могу усагласити министри из реда српског народа, предвођени Зораном Тегелтијом, предсједавајућим Савјета министара БиХ.

Подсјетимо, буџет Институција Босне и Херцеговине за ову годину износио је 1,07 милијарди КМ. У том износу се кретао буџет БиХ посљедњих неколико година. Због оваквих ригидних отпора његовом увећању немогуће је повећати примања државних службеника, припадника полицијских агенција, Оружаних снага, и бројних других корисника буџета БиХ који годинама живе на рубу егзистенције.

Према изворима „Слободне Босне“, посљедњих недјеља челни људи ХДЗ-а БиХ и СНСД-а у више наврата су настојали усугласити ставове о буџету, али, очигледно, то нису успјели. Милорад Додик не одустаје од свог одавно „закованог“ става да свако повећање буџета БиХ иде науштрб ентитетских буџета. А каса Републике Српске ће у наредној години бити празнија него икада до сада, о чему свједочи грозничаво задуживање Републике Српске, попут најновијег од 214 милиона КМ позајмљеног од Мађарске за финансирање буџетског дефицита и сервисирање иностраних дуговања.

СБ

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Нек позајми милијарду РС

10.12.2022 10:19

Од својих накрадених пара, и све таман хехехехеееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

10.12.2022 11:20

Браво миле лопове.Не може ти нико ништа јачи си и од УСА и НАТО заједно.Да и од миша Шмита Високог представника.Све си нас побједио и грађане и ЦИК и Врховни суд!Да и Шмита!Имаш моћ и заш да је користиш.

Name

Тако

10.12.2022 12:09

Се десава кад годинама одрзавате вјесрацки на власти оне којима је најмање стало до дрзаве коју представлкају и народа цихе би интересw требали да заступају ал њина су битни будзет и новци дрзаве и како да сто висе опљацкају од народа и дрзаве

Name

ух та политика

10.12.2022 12:36

Додице ко це тебе питати за дрзавни будзет,наметну це га Сцхмидт а ти се ода љути ко фол колико хоцес.Неби будзета било ни за изборе да си се ти и цовиц питали,али га наметну Сцхмидт и ти постаде лазни пресједник на основу Сцхмидта којега ти ко непризнајес него кад ти пасе.

Name

Једноставно.

10.12.2022 10:31

Овај само да врати паре насе које је украо од народа Републике Српске она би процвјетала . Тезак је он камен( мозда и најтези икад ) око врата Српском народу и Републици Српској .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

10.12.2022 10:41

Ганула ме брига СБ за живот у Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

10.12.2022 10:55

100% најтежи камен око врата србима у РС,а и шире.Све ради против срба,изборе краде.....ма фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

10.12.2022 11:24

Треба само срачунати колико је његовим одлукама пропало наших пара и дупло можемо вратити духове али народ то воли и подржава такву политику, мјењати док непочне радити бар мало за народ па био нај рођенији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркуз

10.12.2022 13:51

Знаци опет блокира. Види ли то Схмит који забрањује блокаде. А и Цовиц блокира Бакира неће са њим да се висе дружи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

10.12.2022 17:29

Инсистирамо да Шмит наметне буџет, јер је ову битангу и поставио за предсједника Српске. Народ га није бирао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар медју 8 патуљака

11.12.2022 17:50

А зато Сад Додик хоце сарадњу са осморком у том се слазу сто се тице пара и донација али није лахко преварити ЕУ треба испунити 14 задатих тацака за које ни осморку није брига колико ни новог сарадника Додика.

ОДГОВОРИТЕ