Детаљи о покушају пуча: Ухапшени кувар и бивши полицајац

​Познати кувар, чија кћерка је дјевојка фудбалера Реал Мадрида Давида Алабе и бивши полицајац који је био задужен за заштиту јеврејских заједница од терористичких напада, ухапшени су због покушаја државног удара у Њемачкој.

Свијет 10.12.2022 | 10:39
Детаљи о покушају пуча: Ухапшени кувар и бивши полицајац

Кувар Франк Хепнер је ухапшен 7. децембра у хотелу с пет звјездица на аустријском скијалишту Кицбил гдје је и радио. Наводно је био припадник командног штаба војног огранка екстремно десничарске групе Реицхсбüргер (Грађани Рајха) коју је власт означила терористичком.

Тврди се да је био задужен за регрутовање нових припадника, набавку оружја и друге опреме, изградњу комуникационе и информатичке инфраструктуре. Осим тога, сматра се да је био задужен да осигура оброке за припаднике тзв. Нове њемачке армије.

Аустријски лист Дие Прессе, позивајући се на тврдње истражитеља, објавио је да је 62-годишњи Хепнер требао да буде лични кувар принца Хајнриха XИИИ, који је постављен за краља самопроглашеног њемачког краљевства.

Према наводима истражитеља, Хепнер је осигурао новац, средства за кување, кампер и генератор за хитне потребе, преноси Гуардиан.

Његова 28-годишња кћерка Шалимар с фудбалером Алабом, који је репрезентативац Аустрије, има сина који је рођен 2019.

Алаба није одговарао на упите аустријских новинара, а коментар од њега тражили су и њемачки новинари.

Бивши полицајац Мајлл Фрич је ухапшен са партнерком Мелание Ритер у близини Хановера. Овај 58-годишњак је 2020. суспендован након што је присуствовао протестима оних који сматрају да коронавирус не постоји. Био је кандидат за парламентарца странке ДиеБасис која је настала из покрета Qуерденкер. Овај покрет негира постојање коронавируса. Фрич је поднио жалбу на суспензију о којој још није одлучено.

Странка крајње деснице Алтернативе фüр Деутсцхланд (Алтернатива за Њемачку) дистанцирала се од бивше чланице Биргит Малсак-Винкеман, судије која је такође 7. децембра ухапшена у свом дому у западном дијелу Берлина.

Тврди се да је она била међу кључним особама које су планирале државни удар и да је намјеравано да она након државног удара буде министарка правде.

Малсак-Винкеман, која је била и парламентарка, наводно је војном огранку Грађани Рајха давала важне логистичке информације о томе како се све може ући у Рајхстаг, зграду парламента.

Лист Дер Спиегел је објавио да су међу заплијењеним предметима пиштољи с калибром од девет милиметара, мачеви, ножеви, омамљивачи, шлемови, опрема за ноћно посматрање и полицијско оружје, преноси Телеграф.

Љевичарски лист Дие Тагесзеитунг је објавио да су истражитељи пронашли листу на којој је 18 особа с њиховим адресама, а ријеч о истакнутим политичарима и новинарима који су били мета Грађана Рајха.

Између осталих, на тој листи су министарка спољних послова Аналена Бербок, шест парламентараца и три телевизијска новинара.

Ријеч је о највећој полицијској акцији против њемачке екстремне деснице икада. За претресе и хапшења на 150 локација широм Њемачке и Аустрије било је ангажовано 3.000 полицајаца. Ухапшено је 25 особа, међу којима је Хајнрих XИИИ, а број осумњичених је до јуче, 9. децембра, порастао на 54 те се очекује да ће он бити већи. Оружје је пронађено на 50 локација.

Идеологија Грађана Рајха подразумијева да савремена њемачка држава нема легитимите и да су њени сљедбеници намјеравали да ухапсе парламентарце, збаце владу и успоставе режим на чијем челу ће бити Хајнрих XИИИ.

Телеграф

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Имагинација

10.12.2022 09:57

Па ови зелени су јос гори од Хајнрих-а XИИИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај кувар

10.12.2022 10:03

Као и онај Путинов кувар. Сви имају своје куваре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

10.12.2022 11:36

Дајте људи, будите паметни. Ово вам је исто као Додиков национални интерес или поврат надлезности. Замислите двадесет пет људи хтјели "окупирати" Њемацку, СТРАСНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордан

10.12.2022 17:06

Хахахахха. Ултра десничар кувар са који има Алабу за зета. То би било исто као да је Хитлеров зет био Џеси Овенс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

10.12.2022 21:38

Неко их је откуцао.На залост...

ОДГОВОРИТЕ