Ове године убијено 40 одсто више новинара него 2021.

Број новинара и медијских радника који су убијени док су обављали свој посао 2022. је порастао за више од 40 одсто у односу на прошлу годину, показује нови извјештај Међународне федерације новинара. 

Свијет 10.12.2022 | 09:48
Ове године убијено 40 одсто више новинара него 2021.

Међународна федерација новинара (ИФЈ) каже да је 67 медијских професионалаца убијено на послу у циљаним нападима ове године, у односу на 47 годину раније, што је преокрет након пада забиљеженог посљедњих година.

“Раст броја убистава новинара и других медијских радника озбиљан је разлог за забринутост и још један позив на буђење владама широм свијета да предузму мјере у одбрани новинарства, једног од кључних стубова демокрације”, рекао је у изјави главни секретар ИФЈ-а Антхонy Беллангер.

Рат у Украјини, грађански немири на Хаитију, као и дјеловање криминалних организација у Мексику највише су допринијели порасту убистава, истакнула је организација са сједиштем у Бриселу која представља око 600.000 новинара из 146 земаља.

Најсмртоноснија земља за медијско особље била је Украјина, с 12 пријављених смртних случајева, док су Сјеверна и Јужна Америка биле најсмртоноснија регија, са 29 смртних случајева.

Извјештај, објављен уочи Дана људских права, такође указује на пораст политичке репресија и биљежи најмање 375 затворених новинара због обављања свог посла, што је 10 више него лани. Највише их је у Кини, Мјанмару, Турској, Ирану и Бјелорусији.

(Хина, фото: Фена)

Коментари / 0

Оставите коментар