Мирна ноћ у Косовској Митровици, возила Еулекса патролирају - Вучић у 19 часова о ситуацији на КиМ

У северном делу Косовске Митровице, после упада косовске полиције у четвртак увече, мирно је, али напето. Мањи број припадника косовске полиције распоређен је у Бошњачкој махали и у насељу Три солитера. Градом патролирају возила Еулекса. О последњим догађањима на КиМ и одговору Београда, председник Србије Александар Вучић, говориће данас у 19 сати.

Србија 10.12.2022 | 08:02
Мирна ноћ у Косовској Митровици, возила Еулекса патролирају - Вучић у 19 часова о ситуацији на КиМ

Косовска полиција ухапсила је на Јарињу Србина М. А. због сумње да је учествовао у нападу ватреним оружјем на полицијске службенике.

Он се сумњичи за тешко убиство у покушају. У полицији не прецизирају када и где се тачно случај догодио, осим да је до инцидента дошло "пре одређеног времена".

Косовска полиција саопштила је да је у четвртак ухапсила још једног грађанина српске националности због напада на полицајце.

У Приштини је Централна изборна комисија одржала синоћ ванредну седницу поводом избора у четири општине на северу КиМ. Разговарало се о безбедности одржавања избора о чему ће обавестити председницу привремених институција, која треба да донесе одлуку о њиховом одржавању.

Више западних земаља позвало је Владу у Приштини да одложи изборе заказане за 18. и 25. децембар.

Брисел осуђује свако насиље и позива на одговорност и деескалацију. Наводе да јединице Еулекса и Кфора патролирају и прате ситуацију, али да је приоритет нормализација односа две стране.

Приштина методично и тврдоглаво јача присуство својих снага на северу Косова и Метохије, сутуација је опасна, оценио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко. Истиче да се наставља кампања застрашивања и угњетавања српског становништва.

Сједињене Америчке Државе позвале су Београд и Приштину на уздржаност и избегавање ескалације тензија. Портпарол Стејт департмента осудио је насиље у инцидентима 6. и 8. децембра.

(РТС/фото: Тањуг) 

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Србо

10.12.2022 08:12

Упад Косовске полиције, да они нису по наговору напустили полицију да ли би ови упали , сигурно да неби али треба народ само газити да не размишља о својој перспективи а ми патриоте ћемо уживати и користити привилегије и богати се а мало ће нас и хеликоптери и авиони возикати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАЦИОНАЛИСТА ДА. ШОВИНИСТА НЕ!

10.12.2022 10:29

не разумеш ти то.

Name

Дане

10.12.2022 09:04

Ово це бит исти сценаријо као са нама Србима из Хрватске! Да није било Београда данас би много нас било у својим куцама! Да није било Туђмана и Загреба данас би Посавина била пуна Хрвата. Цудо је та политика. И дјеца су је вец сконтала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб Роцк

10.12.2022 09:29

И шта ли ће ново рећи? “ пажљиво пратимо ситуацију, ми смо уз наш народ, нећемо дозволити нову олију…..” Иста прича годинама. Као спремни су вратити војску на Косово?! Да…. Десиће се и то један дан можда и дан раније

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛАГО НАМА С ЊИМА...

10.12.2022 10:36

Како то све другачије изгледа, гледајући из Београда. А тек оно што нам поручују из зле енглеске и амерички пси рата. Дакле, браћо Срби, ви што патите и трпите на Космету, останите мирни и суздржани.

Name

Мирослав

10.12.2022 10:37

Свима је дозвољено да цувају делове своје земље полицијом и војском, Спанцима, Французима, Британцима, а ето нама не? Ми морамо преговарати са терористима, морамо разумети њихова хтења, морамо бити коперативни и спустити тензије. То се зове медјународно право, селективно је, али је као медјународно.

ОДГОВОРИТЕ