Си се састао са краљем Саудијске Арабије Салманом

Кинески председник Си Ђинпинг састао се у четвртак са саудијским краљем Салманом бин Абдулазизом ал Саудом у палати Ал Јамама у Ријаду.

Свијет 09.12.2022 | 10:35
Си се састао са краљем Саудијске Арабије Салманом

Рекавши да му је драго што је поново у посети Саудијској Арабији, после шест година, Си је изразио задовољство што се важан консензус који су тада постигли о развоју односа Кине и Саудијске Арабије претвара у конкретну сарадњу.

''Сарадња Кине и Саудијске Арабије има широке изгледе. Кина види Саудијску Арабију као важну силу у мултиполарном свету и придаје велики значај развоју свеобухватног стратешког партнерства са Саудијском Арабијом'', рекао је Си.

''Кина је спремна да даље јача стратешку комуникацију и продубљује свеобухватну сарадњу са Саудијском Арабијом како би испунила развојне интересе две земље и заштитила светски мир и стабилност'', рекао је Си.

Краљ Салман је изразио топлу добродошлицу Сију због поновне посете Саудијској Арабији и рекао да је Сијева успешна посета Саудијској Арабији 2016. године била заиста незаборавна.

''Кина и Саудијска Арабија су последњих година оствариле одличан напредак у стварању синергије између стратегија и вођењу билатералне сарадње у различитим областима. Две стране су постигле важне заједничке споразуме о многим питањима, а оно што су интереси Кине су и интереси Саудијске Арабије'', рекао је краљ Салман.

Краљ Салман је истакао да високо цени односе са Кином и да је спреман да ради са Сијем на унапређењу свеобухватног стратешког партнерства Саудијске Арабије са Кином и да пружи више користи за оба народа који деле пријатељске односе. 

Двојица шефова држава су лично потписали Свеобухватни споразум о стратешком партнерству између Народне Републике Кине и Краљевине Саудијске Арабије и договорили се да ц́е наизменично бити домаћини двогодишњих састанака шефова држава двеју земаља.

(КМГ/ фото: КМГ)

Коментари / 0

Оставите коментар