Додик најавио: У суботу разговор са "осморком" о Савјету министара

Предсједник Републике Српске и Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је у Бањалуци да ће страначки преговори о формирању Савјета министара бити настављени у суботу, 10. децембра, састанком СНСД-а са представницима "осморке", а у понедјељак у Бањалуци са представницима ХДЗ-а БиХ.

Република Српска 08.12.2022 | 16:05
Додик најавио: У суботу разговор са "осморком" о Савјету министара

"Свакако ће формирање Савјета министара бити брже него у претходним мандатима. Прецизираћемо наше односе, а након поједничних састанака до краја наредне седмице требало би да имамо заједнички на коме ћемо финализирати ствари", рекао је Додик данас новинарима.

Он је истакао да ће СНСД, ХДЗ БиХ и "осморка" бити основа новог структурисања заједничких институција и да се жели што је прије могуће ускладити буџет ових институција за наредну годину, односно ако не до краја године, онда у првих неколико седмица јануара.

"Очекивати је да до краја ове године БиХ добије кандидатски статус који није оно што је причано раније. То значи да нема аутоматског удаљавања лажног високог представника и страних судија из Уставног суда БиХ. Тражићемо, за шта постоји начелна сагласност саговорника, да буду деблокирани сви пројекти, које је блокирала СДА и њена политика", додао је Додик.

Према његовим ријечима, правосуђе би требало бити одговорније и сви се морају отргнути од мешетара.

"Правосуђе је у БиХ више зависно од амбасада Велике Британије и САД, него од људи који живе овдје. Покушаћемо начинити неки свој приступ који би подразумијевао да парламенти именују судије и тужиоце, а не одметнута група у Високом судском и тужилачком савјету БиХ", рекао је Додик.

Додик каже да се разговара и о заштити домаће производње, јер су слободне границе уништиле сточарску производњу у Српској и БиХ.

"Уколико нешто не учинимо ескалираће цијене до неслућених висина. Прелевмани су код нас веома ниски у односу на Европу, што је недопустиво. Мислим да за ово имамо разумијевање наших партнера", рекао је Додик.

Он сматра да је потребно афирмисати домаћу призводњу и да ће предложити да владе Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ сачине уговор о заједничкој изградњи на ријеци Угар код Кнежева.

Додик је подсјетио да ће бити одржана заједничка сједница влада Српске и Србије.

Он је поновио да се у БиХ треба примјењивати Устав и да је Српска спремна за дијалог.

"Основни принцип сарадње је да нико не спречава пројекте, али ни приједлог кадрова. Повјерење можемо изградити и можемо успоставити нову динамику. Република Српска не блокира ниједан пројекат у ФБиХ. Може се донијети одлука да дио новца из резерви БиХ буде искориштен за инвестиције на добробит свих, чиме ћемо скренути пажњу на заједничке пројекте, а не на свађу", каже Додик.

Он је поновио да је неразумно било заустављање пројеката у Српској, што је чинила СДА. 

(Срна)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

модрицанин

08.12.2022 15:14

Која туга, додик о застити домацег стоцарства ? Па он би могао и докторират и магистрират на тему : Униставање Фармаленда

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДелПо

08.12.2022 15:19

Невјероватно колико овај лик нема образа и досљедности у лажи које непрестано пласира!! Па човјече твој министар уништава не само сточарску него комплетну пољопривредну производњу у БиХ и РС а ти ништа не чиниш осим што из дана у дан лажима слуђујеш народ!! Послије корона партија политички живот твог трофртаљног министра је била готова (твоје речи након скандала твог половинског министра који туче жене јер на мушкарца нити смије нити може), али он и даље зарад увозничког лобија и масних "донација" уништава све око себе осим себе!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

08.12.2022 17:23

Како изгледа фарма у Тополи, тако це изгледати РС, послије додига хрвата и његовог снсд-а.

Name

ВРС

08.12.2022 15:22

Са их нецес питати слуцајно ста би у Мостару с насом црквом или лазес као и обицно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

08.12.2022 15:23

Смјенити кобајаге странце у судству и поставити само чланове снсд-а да они лично кроје судбину народа и спроводе правду. Само тиранију спровести, кога брига за народ? Онда када се иселе сви који нису за снсд, увести нове робове. Само напријед Миле, само гази, цијели свијет је твој...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

08.12.2022 15:28

Не лажи рудоња.Нецес добити дозволу ни од осморке за пројекте који припадају БиХ а да их ти градис као ентитет РС.Пројекти који припадају ентитету слободно гради сви те подрзацају нити могу спријецити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старина

08.12.2022 15:30

Сада друга прича јер има већину у БиХ И колицију са Сда и Хдз,шта ће бити са преносом надлежности и кад ћемо имати референдум о одцјепљењу???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Старина

08.12.2022 18:26

Није више СДА.Ту је Осморка

Name

Бања Лука

08.12.2022 15:45

Браво председнице нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.12.2022 17:31

Сада он то нама исту причу прича као да то неког занима, гдје ће неки његов лопов сједити и млатити велике паре, поред народни животни брига и невоља свих ових година у најгорем режиму до сада у РС.

Name

Пајо

08.12.2022 16:08

Покрао си изборе, а сада као несто најављујес! Кога јос интересује излизана супља прица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моје размишљање

08.12.2022 16:14

Осморка, ХДЗ и СНСД имају могућност формирати Савјет министара БиХ. У чему је онда проблем? Шта има ту да се договара и преговара ако су сви за то. Зна се ко даје предсједавајућег, ред бирања министара и свако предлаже свог кандидата који је ваљда прихватљив за све. Ако су се договорили да буду власт на нивоу БиХ зар је битно ко ће које мјесто имати. Ваљда је нормално да сви раде што је у интересу свих народа (грађана) и оба ентитета и дистрикта Брчко. Шта овдје може бити спорно? Предсједавајући + 3 + 3 + 3 и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

08.12.2022 16:18

Лоповлук по Закону се наставља, свеопшта пљачка буџета и ресурса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

08.12.2022 16:22

Битанго

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

08.12.2022 16:26

Себи си осигурао 56 милиона за годину. Сада си спреман за сарадњу и са куртом ,фашистима и муртом само да останеш на власти. Кад си народ довео да дотане дно биједе сад имаш приједлоге за опоравак. Треба бити крајње беуобразан,подао и лицемјер па се овако понашати. Ал ђаво ће доћи.по своје. Нетреба теби ни Гаврлило од Принципа нити Легенда специјалац,јер ће те стићи казна гора од црне куге. А познато ти је да куга небира младо или старо. Ускоро долази то вријеме Миле. А ти размисли које ,какво и када. Па ти ди свемогућ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Много ста је било неразумно

08.12.2022 16:39

А најнеразумнија је била апсолутна партократија која је омогуцила корупцију и криминал политицких интересних група у свим сегментима друства, нефункционисање институција, нароцито правосудја, негативна селекција кадрова, непостојање одговорности, а једна од посљедица је масовно исељавање становниства. 900 000 или милион људи, на оволикој територији, са овим ресурсима би требало да зиве у миру ( сами са собом и са другима) и благостању. Тридесетак година након рата политацари нам говоре да це покусати нормално да сарадјују и раде , а друствени интерес им је био до сада на последњем мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

08.12.2022 16:39

Један је Милорад тата игрице, мозете само да га мрзите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

08.12.2022 17:52

Јес вала јунаштво му гусле опјеваше

Name

ф60

08.12.2022 19:02

Шта је критериј твог расуђивања ако је девастација друштва у свим сегментима онда си у праву јер осим појединачног богачења све остало је безумље и води народ у огромне проблеме са несагледивим посљедицама у будучности.

Name

Предатор

08.12.2022 16:42

Поквари ми се телефон само од његове слике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

08.12.2022 18:41

Могу само рећи тешко народу и држави којој си ти председник

Name

ћорак

08.12.2022 16:53

Питам се јесмо ли ми толико луду да вјерујемо овој фукари која нас је опљачкала и уништила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На све ово

08.12.2022 18:22

Само се добро исповраћати. Да не помињем на доње отворе људског тијела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

08.12.2022 19:25

У БиХ је крађа избора регуларна ствар, зато је наш Миле регуларно побиједио.

ОДГОВОРИТЕ