Сукоб у Украјини борба за превласт свјетских сила

Сукоб у Украјини дефинитивно није грађански рат, већ се иза паравана крије борба за превласт свјетских сила на трону, казали су гости у вечерашњој емисији "Глобално" у програму БН телевизије.

Свијет 07.12.2022 | 23:03
Сукоб у Украјини борба за превласт свјетских сила

Моћне земље не мисле минималистички, оне су мегаломани. Ситни циљеви и побједе неће задовољити Русију.

„Нису очекивали да ће Запад бити тако јединствен у свом ставу да се супротстави Русији и да ће у тој мјери пружити подршку Украјини, па су расположиве мјере и средства са којима је кренула Русија, испоставило се, слаби. Нису остварени главни циљеви а то је демилитаризација и денацификација Украјине, већ тренутно тамо има много више русофобије, Украјина је скоро у НАТО-у, НАТО је потпуно у Украјини, значи десило се све супротно“, каже генерал-потпуковник у пензији Винко Пандуревић.

Русији је увијек био најважнији Крим када је Украјина у питању и било какво угрожавање становништва на Криму доводило је до тензија. Кап је прелила чашу када је Украјина прије двије године, одлучила да степски предио какав је Крим, у потпуности остави без воде.

„Русија је имала и тај проблем јер тамо живи више милиона руских становника и не можете да их оставите да умру без воде. Други проблем је снабдијевање енергијом која иде за Крим из нуклеарке Запорожје. Украјина као незадовољна страна вукла је одређене потезе којима је становништво Крима водила у незавидну позицију“ каже Иван Милетић из Удружење Иво Андрић из Камбере.

"По уставно-правним начелима Русије, Украјина је руско подручје и од тога одустати неће. Одувијек се за Русију говорило да може бити јака свјетска сила, само ако је Украјина њен дио", мишљења је Пандуревић.

Ово је, каже он, руска територија и они то морају бранити, чак неке и ослободити.

"Ја мислим да је то позиција са које Русија може кренути у преговоре. Она те територије напустити неће сем ако се не деси нека нуклеарна катастрофа. Свакако кризно моменат биће увођење нових 200 илил 300 хиљада мобилисаних људи у зону борбених дејстава.“ наглашава Пандуревић.

Припрема терена за увођење нових велесила у игру, одавно је почела. Док Кина и Индија имају циљ да постану свјетски лидери, Америка брани тај исход ситуације, а најбољи начин да ослаби ове двије земље је да ослаби Русију. Украјина је само колатерална штета, како је то била и Југославија деведесетих година.

„Ипак је ово свијет различитих цивилизација које су као тектонске плоче. Кад дође до спајања тектонских плоча, ту долази до потреса. Једна од тих плоча је Балкан, друга Украјина, трећа Румунија. Ми имамо историјско памћење а када код нас дође до тог потреса, земљотрес буде врло непријатан.“ закључује Милетић.

- Запад нас види као ослонац руске културе на Балкану. Боље да се примиримо и сачекамо да нас велике силе обавјесте шта су одлучиле, него да потуримо образ за непријатељев шамар. Нерјешавање сукоба у Украјини може произвести свјетски сукоб, констатовали су саговорници у емисији Глобално БН телевизије.

(БН) 

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Зворник

08.12.2022 05:50

Западњаци (првенствено Енглези) су потискивањем Њемачке приступу колонијама те понижавајучим мировним споразумом након првог свјет. рата довели до другог. светс. рата. При томе су пробудили, зарад својих интереса, код свих народа национализам са невинеђеним последицама по све народе, првенствено Европе. Данас то исто раде покушајима потискивања Русије са свјетског тржишта, а ускоро ће и са Кином. Међутим данас је ситуација много опаснија јер су Руси (и Кинези) нуклеарна сила, тако да западни покушаји могу коштати човјечанство нестанком. Несретна Укрјн и њени народи су само инструмент у покушају слабљења Русије, а на крају ће бити одбачена али у рушевинама и без становника. Свако јутро очекујем да у новинама прочитам да су Руси бацили тактичку нуклеарку негдје уз границу са Пољском, за почетак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зворник

08.12.2022 11:43

Значи, Хитлер је онда недужан, као и Стаљин, јер су заједнички напали Пољску? Хм, интересантно.

Name

Василије

08.12.2022 06:06

Руисја је једина слободна територија у Европи! Била каква била, али је без ове утопистицке, империјалистицке демократије која нам се нуди унутар ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рикверц

08.12.2022 06:59

Видим, си хрле на рад у Русију.

Name

Ре рикверц

08.12.2022 07:21

Сине русија је контонент не држава која има 190 нација у свом саставу. Не хрлиш ти и такви као ти јер ништа о не знаш о русији. Трби је западна пропаганда испрала мозак и мислиш ако одеш тамо јешћеш из златне кашике. У ствари сувишно је то објашњавати некоме ко поставља тако глупа питања као ти.

Name

Тата мата

08.12.2022 07:41

Сто прије Русија разори западне фасисте свијет це бити мирнији и бољи за зивот.

ОДГОВОРИТЕ