За БиХ је веома важно да постане чланица НАТО

"Улазак у НАТО требао бити приоритет за Босну и Херцеговину јер је руска агресија на Украјину, како је поентирао, показала да су чланице Алијансе много сигурније од оних земаља које нису, сматра Јовановић.

Босна и Херцеговина 06.12.2022 | 19:55
За БиХ је веома важно да постане чланица НАТО

Политички коментатор Милован Јовановић у разговору за Н1 оцијенио је да најмоћније земље Европске уније требају да "вуку конкретније потезе" и што "хитније интегришу" државе Западног Балкана јер би то "обесмислило све балканске национализме" и довело би до "уједињења народа" на овим просторима. 

Такође, закључио је како би улазак у НАТО требао бити приоритет за Босну и Херцеговину јер је руска агресија на Украјину, како је поентирао, показала да су чланице Алијансе много сигурније од оних земаља које нису.

Предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић учествовала је на Самиту Европска Унија – Западни Балкан који се одржао у Тирани. Но, постојала је дилема хоће ли се појавити, а све је наводно зависило од Србије – односно, хоће ли Вучић у Тирану. Покушава ли Додик и са мјеста предсједника РС опструисати функионисање државне власти?

Наравно да он то покушава, али то није ништа ново. Својим одлукама и понашањем отворено се руга међународној заједници, практично ради шта жели док се реакције своде на вербалне осуде. Проблем је што Запад не реагује. Додику су уведене санкције и стављен је на “црну листу”, а у пракси то ништа не значи. Он је и даље један од главних реметалачких фактор у региону.

Каква је улога Русије на Балкану?

Русија је изолована и суочава се са никад снажнијим санкцијама. На Балкану она се традиционално такмичи са Западом, њен интерес јесте да остане замрзнути конфликт на Косову и да Босна и Херцеговина остане паралисан и нефункционална. Русија преко Балкана дестабилизује ЕУ.

Ми смо увијек била монета за поткусуривање. Русији прије свега не одговара стабилан Балкан. Главне чланице ЕУ, ту прије свега мислим на Француску, Њемачку, Шпанију и Италију морају да вуку конкретније потезе око Западног Балкана, то значи пусти силна поглавља.

То је све могло пити воде до 24. фебруара када је кренула брутална руска агресија. Неопходна је хитна интеграција свих шест земаља Западног Балкана јер би то обесмислило све балканске национализме и довело би до уједињења народа. Поправио би се стандард грађана и то би оснажило и Европску унију која је ослабила под деструктивним утицајем Русије, Кине и Турске.

Након много двоумљења, предсједник Србије ипак је јучер одлучио да присуствује самиту у Тирани. Да ли би за Србију било погубно да је одустала од учешћа на овом скупу?

Сигурно би то за Србију било штетно, дугорочне би биле посљедице. Вучић је успио ребрендирати савезништво са најмоћнијим земљам Запада попут САД-а и Њемачке. То је за Србију веома важно и битно.

Вучић је љут због тога што је косовска влада за министра изабрала Ненада Рашића, а за његову савјетницу Раду Трајковић. Је ли одступање Срба из косовских институција била грешка коју сада Вучић индиректно признаје?

Тешко је рећи. Вишеслојан је проблем. Бриселски споразум је потписан 2013. године, а централни дио њега је била Заједница српских општина која није имплементирана. Имали смо 2020. године потписивање Вашингтоснког споразума када је Хоти био премијер Косова. Садашњи косовски премијер је тај споразум саботирао на сваком кораку. Курти је један од највећих реметалачких фактор на Балкану.

Његов потез да убаци Рашића у косовске институције сви осуђују. То на неки начин прави штету не само Србији него и цијелом региону.

НАТО министри састали су се прошле седмице на самиту у Букурешту, а посебну пажњу су посветили Босни и Херцеговини, Грузији и Молдавији. И док се Милорад Додик званично противи НАТО путу БиХ, Савјет министара Босне и Херцеговине које предводи СНСД-ов Зоран Тегелтија недавно је једногласно усвојио приједлоге Програма реформи БиХ за 2021. и 2022. годину, два кључна документа који представљају политички и правни оквир сарадње БиХ и НАТО савеза. Како то коментаришете?

За Босну и Херцеговину је веома важно да опстане чланица НАТО. Рат у Украјини је показао да оне земље које су чланице НАТО-а су много сигурније него оне које то нису. Шведска и Финска, двије традиционално неутралне земље, одлучиле су се постати чланицама НАТО-а. Русија је већ добила нових 1.300 километара гранцице са НАТО-ом. Подиже се нова гвоздена завјеса, НАТО је показао хомогеност и јединство. Грађани у земљама НАТО-а се осјећају много сигурније него они који нису. 

(Н1 Фото: Архива)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Нена

06.12.2022 19:20

Ко је још сигуран кад нуклеарке звецкају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.06.12.2022

06.12.2022 19:36

БХА -има дасе усрећи кад ујиђе у НАТО.Тешко оном ко памети нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

06.12.2022 19:55

Хајдемо све земље свјета у НАТО пакт и више нема рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено

07.12.2022 23:50

Неће бити Нацизма и Рата Кад нестане. Агресорског НАТА ,Кад нестане НАТА и Фашиста,бит ће Земља од Нациста Чиста.

Name

Осим сзо ди плацен

06.12.2022 20:09

За тај посао све изрецено везе са везом нема,јер је све управо обрнуто... Какво јединство и бакраци,није могуца ни нормална екононска сарадња са Западом (него боље реци пљацка за стањцани) и свако то "јединство су и због тога русили" изнова и изнова,русе и измедју себе, а изопаценим вриједностима скарадног система су закуцали.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

+++

06.12.2022 20:11

Паметан човек, мислим да је НАТо рјесење за Балкан. Овако смо острво сви су у окрузењу вец у НАТОу и јасна је да је глупо јацати било какве одбрамбене могућности и то би био бумеранг. Зато НАТо и нема ни пријетње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порс

06.12.2022 20:13

Ауууу, баш сам разочаран, нисам очекивао овако нешто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

06.12.2022 20:17

Колико глуп народ мора бити да не види да Американци полако али сигурно цијепају Европу и њен утицај у свијету а у истом тренутку гурају све веци војни потенцијал на тај континент. Њима се не зури методицно и полако раде, паметно, ка распаду Азије, прво раселе њен југоистоцни дио па га асимилирају миграцијама да крезуба стока види како "се зиви" на западу да га касније искористи у "демократска" свргавања са власти као и ова наса покисла Лајка. Многи ови коментатори овдје заборављају нацистицке избјеглице ка Америци за вријеме рата и финансије које су им Американци омогуцили ради надвладавања Совјетског Савеза. Гебелсова пропаганда је евоулирала са проналаском ових мобилних догадјаја. Надам се да Руска Федерација никада неце посустати овим каубојима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,XYЗ

07.12.2022 09:35

Свака част на коментару,тужно је што већина народа остаде без мозга,па повјерова у некакву "сигурност",коју им безбеђује чланство у НАТО савезу.САД,гдје умијешају своје канџе,ту се све цијепа,као што ће се десити са ЕУ,а овај јадни Балкан,се тек,нема чему надати.За све што нам се дешава,криви смо сами,и,нема ни разлога,ни потребе тражити кривца на другој страни.

Name

Мало сутра

06.12.2022 20:20

Турска и Грчка су обе у НАТО-у па их ено заскачу се за врат, само што нису заратовали... Тако би и код нас било, једини је нама спас да коначно помре ова генерација политичара што су били на функцијама још у комунизму, па постали ватрени националисти и вјерници преко ноћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОВИДАН СИ

07.12.2022 12:54

Не могу да вјерујем да стављаш договор на свој коментар. Па стил писања ти се види, лако га препознати - нечеш вјеровати, чак и из Москве. Мора да си поносан! Само ти мени реци колико рубаља си данас добар за коментаре? Мислим, добро збориш, нема шта - Писмен си. Али...

Name

Далеко им куца била.

06.12.2022 20:32

Нато се заглавио у блату у Украјини а ти би са њима. Зар невидис колико су побили људи у свијету???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте

06.12.2022 20:50

Јесте, видите како је Украјина сада сигурна кад је цува и помаже НАТО. Шта прича овај, бре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО

06.12.2022 21:36

А мислиш да би Русија напала Украјину да су били у НАТО? Напали су баш што није у НАТО ето ови опрали су ти мозак као и већини који мисле као ти,а ето ако тако размишљаш ни један Србин неби ишао у њемачку !?а сви у редове чекају визе да иду у проклету ЕУ ?

Name

Рикверц

06.12.2022 21:50

Да је Украјина била у НАТО-у Русија је никада не би напала. И да није НАТО-а давно би је прегазили. А захваљујући НАТО-у Украјина ће опстати и протјерати Руског агресора који је већ у рикверцу.

Name

Нена

07.12.2022 05:58

Никад не заборави да је Зеленски глумац који игра улогу коју му намјени режисер

Name

Коју

06.12.2022 21:02

си ти школу купио главоњо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станари

06.12.2022 21:38

Лош приступ. Веома лош. Лош ти је резон, лош избор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осјечани

06.12.2022 21:47

Ниси ти оно што сам мислио. Ипак, жив и здрав био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

06.12.2022 22:31

Човјек је потпуно у праву. Реално размишљање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само напред

07.12.2022 02:50

Зивели Ким Јонг Ун , Додик , Вуциц и Путин . Наса светла будуцност

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

07.12.2022 05:27

Овај лик прича глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

07.12.2022 17:22

СВИЈУ ВАС ТРЕБА ПЛАЋАТИ ГЛАДАН НАРОД. НАКОТИЛО ВАС СЕМ МНОГО, КОЈИ РАЗЛИЧИТО ПРИЧАТЕ. СРБИЈА НЕУТРАЛНА. И РС ТРЕБА ИСТО. НЕТРЕБА НАМ РАТ. ОТИШЛА МЛАДОСТ У ЕВРОПУ. СНСД РАСЕЛИО МЛАДОСТ. ТАКВЕ КРУПНЕ СТВАРИ ВИ ЛАКО ИЗГОВАРАТЕ. ЧУДНО.

ОДГОВОРИТЕ