Влада не да гаранције за ново задужење ОЦ „Јахорина“

– Олимпијски центар „Јахорина“ до те мјере грца у дуговима да и Влада Републике Српске одбија да му изда гаранцију за краткорочну позајмицу од 15 милиона марака коју ОЦ „Јахорина“ тражи од Инвестиционо-развојне банке РС, открива ЦАПИТАЛ.

Република Српска 06.12.2022 | 20:00
Влада не да гаранције за ново задужење ОЦ „Јахорина“

Према тврдњама нашег извора из ИРБ-а РС, ОЦ „Јахорина“ је 10. новембра овој институцији поднио захтјев за позајмицу, али Сектор за пласмане ИРБ-а установио је да је „олимпијско чудо“, како ОЦ „Јахорина“ називају директор Дејан Љевнаић и предсједник Надзорног одбора Недељко Елек, презадужено и да није у стању да врати ни тренутне краткорочне дугове.

Упркос таквом мишљењу Сектора за пласмане, министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић покушао је да ово питање уврсти као допунску тачку на дневни ред посљедње сједнице Владе РС одржане 1. децембра, тражећи да Влада РС буде гарант за задужење ОЦ „Јахорина“, али је наишао на оштро противљење.

„Привредно друштво Олимпијски центар Јахорина поднијело је захтјев за одобрење позајмице у износу од 15 милиона КМ на период од 12 мјесеци која би се искористила за улагање у основна средства, односно финансирање инфраструктурног пројекта изградње језера Скочине, те реконструкцију и изградњу система осњежавања Скочине“, наводи се у образложењу ИРБ-а које је потписао директор Дражен Врховац, а у чијем посједу је наш портал.

Презадужен субјект

Међутим, већина министара међу којима је најгласнија била одлазећа министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренке Голић успротивила се давању гаранције, а као аргумент им је послужио став Сектора за ризике ИРБ-а РС који је у својој анализи навео да се ради о презадуженом субјекту.

„Омјер нето финансијског дуга и ЕБИТДА у 2021. години износе 14,28 што показује да се ради о веома задуженом друштву. ДСЦР коефицијент износи 0,93 што говори да друштво није у могућности да у кратком року изврши поврат тренутног краткорочног дуга, а додатно краткорочно задужење од 15 милиона по основу позајмице би значајно погоршало ситуацију“, наводи се у анализи.

ОЦ „Јахорина“ је као инструмент обезбјеђења за тражену позајмицу понудио залог на систем за вјештачко осњежавање на ски стазама Огорјелица, Пољице и Новак Ђоковић. Процијењена вриједност тог система по мишљењу вјештака Драгана Шојића је 26.772.617 КМ, али ИРБ је то довео у питање.

„Одјељење за пласмане правним лицима ИРБ-а је мишљења да је упитна релевантност наведене процјене како би се узела у разматрање у циљу утврђивања минималних инструмената обезбјеђења, јер је рађена од стране процјенитеља архитектонско-грађевинске, умјесто машинске струке, те је сама процјене рађена као да се ради о непокретној, а не покретној имовини“, наводи се у мишљењу ИРБ-а РС.

Ипак, посебно интересантан је став управе, односно директора ИРБ-а Дражена Врховца који признаје да ОЦ „Јахорина“ није у стању да врати тражену позајмицу ако Влада РС не да гаранцију.

„Управа ИРБ се није увјерила у способност измиривање једнократне обавезе од цца 15 милиона КМ, те сматра да би се овај пројекат могао финансирати само уколико се обезбиједи гаранцијом Гарантног фонда РС од 1,5 и гаранцијом РС на преостали износ од 13,5 милиона КМ. Управа сматра да је прихватљив ризик пласмана под условом да се прије исплате изврши упис заложног права на горе наведеном средству обезбјеђења у корист Фонда за развој и запошљавање ИРБ-а РС“, потписао је Врховац.

Упитна процјена

Спорно је што Одјељење за пласмане правним лицима ИРБ-а, као што је горе наведено, сматра да је упитна релевантност процјене система за вјештачко осњежавање, али Врховац наводи да је прихватљив ризик пласмана под условом да се на система за осњежавање упише заложно право у корист Фонда за развој и запошљавање ИРБ-а РС.

Министар Недељко Ћорић није одговарао на наше позиве, док предсједник Надзорног одбора ОЦ „Јахорина“ Недељко Елек каже да је Гарантни фонд РС дао гаранције за позајмицу од 1,5 милиона КМ, а да би за преостали износ од 13,5 милиона, Влада требала дати гаранције на некој од наредних сједница, можда већ у четвртак.

„ИРБ је тражио додатно обезбјеђење за давање гаранције, а колико сам информисан, спорно је нешто у вези процјене нашег система за вјештачко осњежавање који се даје као залог, али то би требало да буде ријешено и ми очекујемо да ће ИРБ добити тражене гаранције већ на наредној сједници Владе“, каже Елек за ЦАПИТАЛ.

Директор ИРБ-а Дражен Врховац кратко је рекао за ЦАПИТАЛ да „колико он зна питање давања гаранција за позајмицу Олимпијском центру није било на посљедњој сједници Владе РС“.

„Ми смо обавијестили Владу РС о томе под којим условима се може дати гаранција, али то питање још није било на Влади“, каже Врховац за наш портал.

Подсјећамо, он је прије два дана био на Јахорини, гдје је присуствовао свечаном отварању зимске туристичке сезоне.

„Могу да поручим да ће ИРБ и даље бити уз ОЦ Јахорина и да ћемо уз Владу РС активно учествовати у свим плановима за које се опредијели руководство Олимпијског центра“, рекао је Врховац на заједничкој конференцији за новинаре са министром Недељком Ћорићем и руководством ОЦ „Јахорина“.

Упумпавање пара

У Захтјеву за позајмицу наводи се да се поврат средстава врши једнократно, те да ће то бити дефинисано уговором о исплати позајмице.

С обзиром на то да се у анализи ИРБ-а прецизно наводи да 15 милиона КМ представља значајан износ у односу на укупан годишњи приход ОЦ „Јахорина“ од нешто више од 21 милион КМ, то практично значи да ОЦ „Јахорина“ од Владе Српске не тражи никакву гаранцију, већ да упумпа додатних 15 милиона КМ у „олимпијско чудо“ чији укупни дуг износи 152.887.930 КМ.

(Цапитал Фото: ОЦ Јахорина)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Др

06.12.2022 19:09

Новаце, ови криминалци користе твоје име са некаквом Огорјелицом, Пољице. Јос само да ти тразе да им посудис 15-так милиона КМ јер у ту рупу (ОЦ Јахорина) нико неда ни фенинг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

07.12.2022 09:37

Сад у стечај,па ће ти купити Милина фамилија.Само тако .

Name

Сретен Марјановиц

06.12.2022 19:09

Врјеме це показати да је Елек унистио предузеце ОЦ Јахирина и да це пропасти исто као и његова приватна фирма доо Недомеx , и њу је закуцао у кредите , остао милионе дузан банкана и добављацима и ником ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

06.12.2022 19:43

Ако је дао коме треба колико треба, све је у реду.

Name

Ре

06.12.2022 19:54

ЗА РАСИПАЊЕ И НИСТАРИЈЕ ДАЈЕТЕ ПАРЕ А БОРЦИ КОЈИ СУ ГИНУЛИ ЗА ОВО СТО ВИ ПЉАЦКАТЕ НЕМАЈУ ЗА ЛИЈЕКОВЕ,СРАМ ДА ВАС БУДЕ ..СВЕ ОВО ЈЕДАН ДАН ОДЕ НА ДОБОС ПОЈЕФТИНО..

Name

ре

06.12.2022 20:16

Покрадене паре је подјелио са Милорадом.Зато је и сад директор и наставља слободно красти.

Name

Приједорцанин М.

06.12.2022 21:15

Неко крчми народне паре.слажем се да пропадају.нема ту домаћина.то ти је исто кад би лисица чувала кокошињац.

Name

Бањалучанин

06.12.2022 19:19

Није "олимпијско чудо" саркастично, него највећи српски потенцијал у туризму. Прошле године је на Јахорини било 400.000 скијаша. Погледајте колико просјечно троше скијаши и све ће вам бити јасно. Да је среће, у Јахорину би се уложило још 150 милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеки

06.12.2022 22:55

Е вала ме насмија за лаку ноц, хвала ти ?

Name

Софокле

07.12.2022 01:03

У Јахорину да...Али , али...дрзава давати гаранцију за несто сто је рупа без дна и трпање у приватне дзепове је ван памети. Интересантан би био на пр. податак да буде јавно доступан колико пореза по било ком основу се прикупи и врати у будзет са те исте Јахорине ! Фрапантно је на такодје да је пут према Јахорини и на самој планини девастиран од силних изводјаца радова који раде за приватнике, не дрзаву..а ко це онда цесту поправити..дрзава са грбаце градјана ? ..итд..итд..Јаваслук је то огроман и слиједи кулминација вјероватно

Name

Борац РС

07.12.2022 02:17

Да друскане, стална задузеност, и немогуцност врацања кредита говори да неко краде или неко у ОЦ не зна ста ради. Тацка.

Name

ДД

06.12.2022 19:19

Миле све издајице око тебе имају виле и апартмане на Јахорини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

06.12.2022 19:25

Сад це багра између себе да се коље за плијен хапсите битанге ста цекате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

06.12.2022 19:30

А ко даје гаранције Влади РС да је способна га гарантује за задужења ОЦ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

06.12.2022 19:52

Даће, даће, нису џаба улагали паре РС у свој лични кутак за зимске чаролије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јахорина

06.12.2022 19:53

Јахорина је добра за скијање али финансијски није одрзива. Резултат це бити то да локалци неце имати пара да скијају или це цијели центар неко откупити. Није требало ици овако мегаломански. Све се то треба одрзавати итд итд. Приход 21 милион… дуг 150 милиона…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоxим глупави

06.12.2022 20:18

А ....ЗБОГ ТОГА ДОДИК ХОЦЕ ДА УВЕДЕ ХАРАЦ ЗА СВАКУ КРЕВЕТ НА ЈАХОРИНИ РАДИО ИЛИ НЕ РАДИО ХОТЕЛ, ХАРАЦ И ЉЕТИ И ЗИМИ , ЗАВУЦИ РУКУ У ДЗЕП СВИМА КОЈИ СУ УЛАГАЛИ И РАДИЛИ 30 ГОДИНС И ТО ДА ДАДНЕ ЕЛЕКУ И ОНОЈ БИТАНГИ ОД ЉЕВНАЈИЦА ДА НОСЕ НАСЕ ПАРЕ У БЕОГРАД А МАЛО И У БАКИНЦЕ , ЗНАЦИ НАРОДЕ ДВА ДУНДЕРА ОНАЈ КОНДУКТЕР ИЗ ИРБ А И КРАДЉИВАЦ СУВОГ МЕСА ИЗ БЈЕЉИНЕ СУ НАЈПАМЕТНИЈИ у РС ПА ЦЕ ЗБОГ ЊИХ БИТИ ОЗАКОЊЕНА ПЉАЦКА СВИЈУ НА ЈАХОРИНИ ЗАРАД ЕЛЕКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радан ВГ

06.12.2022 20:25

Како то, а висеградска власт славодобитно испоруци ОЦ Јахорина Андриц град и туризам комплетан са све цувеним затрпаним базенима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Звиждач са аргументом

06.12.2022 20:40

Кад це тузиластво БиХ провјерити ста је у Приједору у ТЦ Патрија за 500.000 км купио вд дир ИРБ ,Дразен Врховац ?Одакле лова ,је ли мозда гаранције дала управа водовода у Зимбабвеу јер наведени је то искеширао или је сам себи дао гаранцију ? Лако провјерити само је потребна воља и неко попут оне тузитељке из Румуније .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.12.2022 21:12

Време ће још показати како је Милорад Додик највећи рушитељ РС и највећи штеточина српског народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

07.12.2022 06:45

Има он своје удружење без њих не би могао урушити

Name

Жваљо

06.12.2022 22:12

Јаорна планна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан градјанин

07.12.2022 06:17

Као обицан градјанин са просјецним примањима никад нецу видјети Јахорину са својом породицом.То је прескупо за обицан свет.Тако сто се мене тице мозе одмах да пропадне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пз

07.12.2022 16:15

Управо тако обицном грађанину ниста а ботови на рацун насих ниских пензија 'борких додатака 'инвалиднина'школарина проводе се по Јахорини .Ко се сје¢а корона журки јавни набавки 'респиратора и покрадених избора ?Овдје је само важно ухватити се у право коло!Све увезано полиција 'судови 'инспекција 'тзв међународна заједница.Нешто је труло у држави.

Name

Зеница

07.12.2022 06:50

"...Олимпијски центар „Јахорина“ до те мјере грца у дуговима..." Е,ово (ако је заиста тачно) је нешто што би се требало објаснити јавности... Наиме,боравећи на Јахорини,човјек се може увјерити како је веома посјећена од стране бројних гостију из БиХ,а и из других земаља,сасвим сигурно... Такође,менаџмент (иначе подупиран од стране актуелне власти) овог центра је много пута јавно хваљен као веома успјешан у сваком погледу што би требало значити да се и домаћински пословало... И,сада се спомињу велики дугови овог центра !?? Чудно,зар не !!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

07.12.2022 07:18

Не треба им ни марке дати,мајку им па цијене су ко на Алпама а не у пизди материној у БиХ,ја не спорим да то треба одржавати и побољшати гдје се може али ако си у плусу на крају сезоне како су наводили уложи брате паре а не на кампање и друга срања бацати новац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Митра

09.12.2022 10:57

Јел то мислиш да су Алпе љепше од Јахорине, па поредиш, што се тиче цијена, јесте скупо за нас просечне грађане, а јел мислите да просечан Швајцарац или Аустријанац иде на скијање на њихова скијалишта, ма јок и њима је тамо скупо, зато и постоје наша скијалишта која по лепоти не заостају за њиховим, али су цијене за њих прихватљиве и они су ти који ће доћи, а нама као и море љети неко Малдиви, а неко ако успије Зеленика.