БОЉЕ ГРИЈАЊЕ: Станивуковић издао јасне препоруке

Након ванредне посјете „Еко топланама“ током које је установљено да испорука топлотне енергије није задовољавајућа, формиран је Штаб за енергетску кризу чији ће задатак бити да на основу стварног стања понуди најефикаснија рјешења за превализажење изазова са гријањем у Бањој Луци.

Република Српска 05.12.2022 | 10:50
БОЉЕ ГРИЈАЊЕ: Станивуковић издао јасне препоруке

У том правцу, Штаб је одржао прву сједницу и донио одређени сет мјера.

- Морали смо експресно реаговати зато што „Еко топлане“ грију око 21.000 корисника, што пословних што приватних. Увјерен сам да ће се стање већ данас побољшати и да ће то грађани осјетити – поручио је градоначелник Драшко Станивуковић.

Како је казао, затражено је да свих десет котлова „Еко топлане“ мора бити у максималном капацитету и да се испорука топлотне енергије повећа минимум за пет одсто како би се достигао предвиђени стандард.

- Сада се испоручује пет одсто мање енергије у односу на оно што би требало да буде у складу са нормативима. То је довољно да људи буду незадовољни. Морали смо да видимо зашто се то дешава – казао је градоначелник.

Истакао је да је и број рекламација на гријање у новембру био највећи до сада и да је износио близу 1.400.

- То је неприхватљиво за Град. Анализарили смо то и видјели који су то начини да стање моментално буде боље и квалитетније. Тамо гдје смо радили дистрибутивну мрежу и имали одређене радове или градили нову мрежу нема разлога да не буде квалитетно гријање, а тамо гдје је увијек био изазов потрудићемо се да направимо одређен помак. Увјерен сам да ће већ данас бити побољшање – казао је он.

Такође, како је истакао - Град ће формирати посебну Комисију која ће заједно са представницима „Еко топлана“ на сваку притужбу грађана изаћи на лице мјеста и провјерити разлоге зашто је температура мања и како да се стање поправи.

- Утврђено је и да један дио сјечке није задоовољавајућег квалитета, што се не смије дешавати. Увидјели смо одређене пропусте због чега ће доћи и до промјена чланова управног одбора с једне стране, а с друге стране у управи предузећа мораће партиципирати већи број људи из Града како бисмо имали већу контролу. Такође, потрудићемо се и да бонификација буде правичнија, а све даље информације и саопштења
у вези са кваровима мораће се радити у консултацији са Градом – нагласио је градоначелник Станивуковић.

Напоменуо је да Штаб за енергетску кризу неће бити само Штаб који ће пратити ситуацију у вези са гријањем у граду, него ће сагледавати и ефекте свјетске кризе, за које се Град труди да их ублажи кроз више програма подршке суграђанима.

Штаб ће се опет састати за седам дана, како би сагледао ефекте донесених мјера.

Градски менаџер: Неопходна реконструкција мреже, одлуку ћемо опет упутити Скупштини Града

Градски менаџер Бојан Кресојевић такође је напоменуо да је Штаб за енергетску кризу формиран у циљу предузимања јасних корака како би се побољшало гријање у граду.

- Број рекламација одражава кварове на мрежи који су резулат старе и лоше мреже и то је подсјетник да је у Бањој Луци потребно извршити реконструкцију мреже топловода и вреловода, како би грађани добили оно што заслужују – поручио је он.

Друга страна приче, како је појаснио - је недовољна количина произведене енергије у датим тешким условима у којима се налази мрежа како би грађани добили квалитет гријања који заслужују.

- Због тога смо идентификовали да је 5,7 одсто пад испоручене енергије у односу на прошлу годину и на основу тога је формиран Тим који ће на позив корисника изаћи, утврдити измјерену топлотну енергију односно температуру и поредити на основу претходних искустава. На тај начин ћемо стимулисати и контролисати „Еко топлане“ да испоручују топлотну енергију у складу са оним што је рађено до сада или боље – навео је
Кресојевић.

И овом приликом, нагласио је да је неопходно да Скупштина Града донесе одлуку о реконструкцији мреже, те да ће градска адмистрација опет предложити одлуку која значи боље гријање.

(БН)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Драшкић

05.12.2022 10:01

Фурунџија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није проблем

05.12.2022 12:06

што је фурунџија, али је неспособан за политику... И Тим Аллен је фурунџија па Аппле никад бољи откад је он шеф...

Name

Дјуро из МД

05.12.2022 12:12

Он је тобџија, а ИБ је фурунџија.

Name

ПЕРО

05.12.2022 10:12

ИМА ЛИ ТУ СТРУЦЊАКА ИЛИ ВИ ПОЛИТИЦАРИ РЈЕСАВАТЕ? АКО ВИ РЈЕСАВАТЕ БИЦЕ УПИТНО ГРИЈАЊЕ У БАЊА ЛУЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

05.12.2022 10:14

Кад би комитетске одлуке могле гријати, било би то феноменално

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДелПо

05.12.2022 10:21

Пратим ову сапуницу (додуше домаћа продукција а није Турска, Меxицо....) о гијању станова, приватних кућа, пословних простора......итд.) и очима својим невјерујем!! Па иоле писмен грађанин зна да производња топлотне енергије на једном мјесту (градска топлана) је многоструко јефтиније него ложење на 50000 мјеста колико се сада ложи, троше ресурси РС, загађује околина до те мјере да само за лијечење посљедица дајемо више пара него за енергенте било које врсте!! Да се искључи испумпавање пара из јавних предузећа ( ја сам и лично познавао готово све директоре топлане Бања Лука и знам шта су они узели пара и пара (то је сића у оносу на велике играче који су се дебело омастили о народне имовине плаћајући мазут по највећој цијени на свијету)!!!! Уз дотрајалу топловодну мрежу и огромне губитке топле воде и наведену пљачку народних пара боље и неће моћи!! Одговорно тврдим да је од највишег интереса да се сва домаћинства у Бањалуци (све написано важи и за све градове широм РС и Федерације БиХ) грију користећи услуге градских топлана јер је то најекономичније, са много мањим загађењима ваздуха и воде, али онда нема ИМТ (има ли мене ту) што је и главни проблем у читавој овој сапуници!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

05.12.2022 10:24

Све је исто само њега нема.Све ви то морате да видите са Додиком.Засто ни једном ријеци нисте потврдили да Додик само испуњава обецање дати градјанима Бања луке да се неце моци да грију као до сада јер су Вас бирали.Засто јавно не казете да је то проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај!

05.12.2022 10:35

Размисли те о;<<<<<<2Гео термалним изворима" Бања Лука лежи на топлим изворима ...можда ту лежи будућност и начин еколошког гријања и очувања средине...размислити и анализирати?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеја добра

05.12.2022 12:07

Али су то ОГРОМНА улагања, не остане довољно пара док се накупују џипови, станови, телефони, силикони за цијелу БЛ "елиту"

Name

Дусан

05.12.2022 10:38

Шта ћеш ти коме издати мајмуне један ко тебе изаста пита у БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоцак

05.12.2022 10:48

Симбиоза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали преварант

05.12.2022 10:51

Шупаљ си као кваран зуб. Појма немаш ни о чему. Ти осниваш штаб за "енергетску кризу" умјесто да свој посао раде представници града у Еко топлани. Шупљак и превара и незнање...ето то је Драшко

ОДГОВОРИТЕ
Name

За наивне

05.12.2022 10:58

Каква представа у резији коалиције Драскиц - СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

05.12.2022 10:59

Драле је легенда, али овај јазавац поред њега сто глуми неког “менаџера” града је циркус..

ОДГОВОРИТЕ
Name

свастароси

05.12.2022 11:30

када су 60их година одлазили први на рад вани били су нај гори без посла и не у КПЈ. Данас се кука да одосе најбољи а нису Милине присталице. Свуда иста слика нигдје ниста не фукционисе , како се граде ове зидине ако су без гријања и без дрва и огњиста? и пензионери морају у сјецу .Из опанака у одборнике те продавати политику по селима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

05.12.2022 11:49

Све су то ликови оперисани од те струке....од оних у топлани до ових у градској управи.Катастрофа. Драшко се слзчајно ту нашао и никад више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

05.12.2022 11:55

Засто се градонацелник Бања Луке бави пословима који нису у његовој надлезности? Процитајте статут града. Друго основно сто треба урадити ако зелис да се несто не ријеси је да оснујес комисију или одбор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

05.12.2022 11:59

Па цекајте,је ли треба неко да оде до Топлане да би они пустили гријање како треба.Невјероватно,21.вијек...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

05.12.2022 12:10

У граду постоје изузетни стручњаци за термодинамику. Али одлуке доносе или они без дипломе или они са куповном дипломом права или каквог бизМиса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хладно ми је

05.12.2022 12:14

Е сад нек све коии су на топлани ослоде плацања гријања док не поцну нормално гријати. Хајдуција невидена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшкић

05.12.2022 12:29

те препоруке се дају у јуну и јулу!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакој Лане

05.12.2022 21:05

Ове поправке се односе на идуцу грејну сезону!

Name

брецало

05.12.2022 12:39

И док формиирате те то сто формирате и зима продје све се врти у круг и опет народ луд па цете наплацивати скупље гријање које није ни било током зиме казем све се врти у круг

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

05.12.2022 12:50

Е Драшкић Драшкић лош покушај да сачуваш рејтинг ,ложите гране од бора а лова се узима за право дрво дно дн а није ни чудо што су радијатори хладни држ се ти Дринића рекеташа и бурле србенде фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Право,

05.12.2022 12:57

Домаћинско понашање, сетили се реконструкције, набавке и квалитета сјечке у децембру, сад ће крај зиме, оставите ви то, све почните радити на томе идуће сезоне. Срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паламуд

05.12.2022 13:20

Режија 9, глума 10. Сва забринуте фаце а народу и даље ‘ладно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бан_Босне

05.12.2022 13:48

Прашку је Миле Чермак дозволио да мало “заводи ред” по БЛ (није давно било када је изружио директора Градског гробља) али све остане на којој ружној ријечи (и Миле допусти да му компањони свашта кажу, дебео му је образ)! Сјетимо се како је у почетку било смиењивања директора (Водовод, Аqуана…)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старцевица

05.12.2022 15:15

Изгледа да он и ти око њга поготова тај сто је стално уз њга у све се разумју..они су и кризни стаб..и ревизија за нист...они су у ствари го q..ац..мали лепрсави са својим науцницима..опет ти мали нема Аqвана плату..нису добили..бар ми тако буразер казе..сад опет дугујете две..за октобар а ето и новембар..ви сте обицне нуле..

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали Додо

05.12.2022 19:27

Станивуковицу, цутис о поскуппљењу. Да неце бити као са градским превозом? Бањалуцани то неце моци плацати па цес свецано затворит Еко топлану сљедеце године.

ОДГОВОРИТЕ