Потребно помјерити старосну границу за вантјелесну

Тренд каснијег рађања дјеце и помјерање границе за брак, према ријечима Удружења породица са стерилитетом "Рода", треба да се одрази и на старосну границу жена које остварују право на потпуно бесплатне терапије вантјелесне оплодње, која је у Српској најнижа у региону.

Република Српска 05.12.2022 | 08:57
Потребно помјерити старосну границу за вантјелесну

У Републици Српској жене до 40 година старости имају право на потпуно финансирање терапије вантјелесне оплодње од Фонда за здравствено осигурање, док за оне од 40 до 42 године Фонд финансира само пола, односно 50 одсто.

Казала је ово за "Независне новине" Дајана Кузмановић, предсједница Удружења породица са стерилитетом "Рода".

"Сви имају више права од нас, а нарочита Србија, на коју се морамо посебно угледати", казала је Кузмановићева.

Према њеном искуству, старосна граница би требало да се помјери бар на 42 године са 100 одсто финансирања као што је примјер у Хрватској, а чак и по узору на Србију на 45 година старости.

"Помјера се старосна граница рађања првог дјетета у свијету, а и код нас. Људи се касније одлучују за брак и све су то фактори који траже помјерање старосне границе на горе", казала је она.

У Републици Српској је у три поступка која су обезбијеђена покривена комплетна терапија за жене до 40 година.

"Овдје парови не плаћају ништа. То је фантастично јер се ради о изузетно скупим терапијама, а неке је јако тешко набавити у слободној продаји", казала је Кузмановићева.

Међутим, иако су остварени добри кораци, и даље се може радити на побољшању статуса парова којима је овај вид терапије потребан за зачеће, а како каже Кузмановићева, пракса је показала да три покушаја нису увијек довољна те да би било добро да имамо још један.

"Често је паровима потребно више покушаја да дође до зачећа, а они неријетко након трећег пута одустану јер немају средства за даље", истиче Кузмановићева.

Према њеним ријечима, ова грана медицине се јако брзо развија, а ми, нажалост, не идемо у корак с њом.

Позитиван корак у Српској остварен је измјеном Закона о здравственом осигурању, на основу кога парови са проблемом стерилитета послије два неуспјела поступка у РС могу затражити од Фонда да им одобри одлазак у другу клинику на трећи поступак који ће им Фонд потом рефундирати, али како каже Кузмановићева, ова пракса, нажалост, још није заживјела.

Још један корак напријед остварен је у Бањалуци ове године, и то доношењем измијењеног Правника о суфинансирању једног поступка ВТО.

"Позитивне промјене овог правилника су с једне стране повећан обим права корисника, што нам је био и главни циљ, али с друге стране овим је град показао да слуша наше потребе", каже Кузмановићева.

У Републици Српској ово питање је регулисано Законом о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње Републике Српске, који је релативно новијег датума, а услови су детаљније прописани Правилником о садржају и обиму права на здравствену заштиту из обавезног здравственог осигурања и о партиципацији за 2022. годину.

Такође, нови Закон о обавезном здравственом осигурању РС предвиђа, између осталог, финансирање неинвазивних пренаталних тестова, што раније није било дио обавезног здравственог осигурања.

"Прво је потребно да се усвоји програм којим се утврђују индикације и начин остваривања овог права, те донесе одлука Владе Српске о начину финансирања овог програма. Тренутно здравствена струка, тачније љекари Универзитетског клиничког центра раде на дефинисању критеријума који подразумијевају ко ће имати право на финансирање неинвазивних пренаталних тестова и сл. То је одговоран посао, јер је у циљу да донесени критеријуми обухвате све оне категорије трудница којима ће овај тест у будућности бити неопходан", наводе из Фонда здравственог осигурања РС за "Независне", додајући да је, поред критеријума, циљ да се утврди и процедура одобравања пренаталних тестова гдје ће велику улогу имати УКЦ РС и јавне болнице, јер је планирано да се ова услуга ради у јавним здравственим установама.

"Дакле, тренутно се чека да здравствена струка заврши свој дио посла, односно то значи да ће се ово право у пракси почети примјењивати оног момента када се усвоји програм, што зависи и од других околности, не само од фонда", наводе из ове установе додајући да ће ФЗО РС финансирати ово право када се усвоји програм, тако да није предвиђена рефундација урађених тестова.

Када је ријеч о бирању клинике за трећу вантјелесну оплодњу, наводе да је то посебан и одвојен програм на којем се тренутно ради, како је Закон о обавезном здравственом осигурању РС дефинисао.

(Независне новине)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Младост

05.12.2022 08:14

Не знам. Мени је ово сиљење порода. Разумијем ако су људи дуже од 10 година у браку и не могу да добију дјецу, али ако се узимају са 40 година и сад помама да имају пород...не иде ми у главу. Да су се чекали услови, нико никад не би имао дијете...ако је жеља толика била, што су чекали по 40 и више година да се "остваре" као родитељи. Љубав није филм, није остварење, дешава се. Напомињем, правим разлику између парова у дугогодишњим браковима и ових који хоће дјецу после 2,3 године, а узели се старији од 40. И природа се мора поштовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

05.12.2022 08:42

Вера, не се..!!!

Name

Зеки

05.12.2022 09:23

Ма дај молим те! Среца па нико тебе и људе попуте тебе ниста не пита. Ко год зели да има дјецу, само нека их има, па кад било. Боље да се потомство и наталитет финансира него нпр непотребно скупа кола и сл.

Name

Дарко

05.12.2022 09:38

Лепо си рекао... "Не знам"

Name

Немања

05.12.2022 10:05

Лупаш глупости...

Name

Ре Младост

05.12.2022 17:20

Одлично речено. Не знам зашто ови изливи бијеса на коментар? Ово су аргументи. Нико није исти случај. Чињеница је да је интернет упропастио зближавање људи, борба за преживљавањем, али нису довољно јаки аргументи за жељу родитељства. Чињеница је да млади хоће да проживе, а кад се сјете дјеце, вријеме одрадило своје. Треба помаћи, дати свима да и у седамдесетој рађају дјецу. Што да не? Не треба то ограничавати никако јер ништа љепше нема него имати дијете.

Name

Натура

05.12.2022 08:17

Граница се не помера, него је помјерају. Природне границе су јасне. Иде се против природе ради касног ступања у брак. Зашто се касно ступа? Ту је одговор. У егу. Хоће се паре, стан, кола, скупа путовања, крпице...и кад се све испуца, помјера се граница. Велика је жртва млад родити, али је још већа стар се сјети дјетета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Натура

05.12.2022 12:18

Природа је мозда јасна, али ти ниси. Ако заиста мислис да се на Балкану људи касно одлуцују имати дјецу због себицности, ти ниси нормална особа. Не само зато сто не разумијес да је код нас друство поремецено до те мјере да ниста не моземо остварити млади, вец и зато сто мислис да је потреба да се има стан и аутомобил, или да се путује себицна. То су све апсолутно нормалне ствари, и нису уопсте луксуз. Ја имам дјецу, али сматрам да људи који зеле направити бар основне услове прије него донесу дијете на свијет раде исправну ствар. Засто би производили сиротињу, или препустали слуцају и "среци" зивот једног бица за које це бити одговорни цијели зивот? Само особе без мозга размнозавају се стихијски или слуцајно, без размисљања како це дијете одгојити.

Name

чегртуша

05.12.2022 08:29

Нико не може да суди и другима одређује кад ће постати родитељи. Продужио се животни вијек, тешко је младима доћи до посла и крова над главом, будућност неизвјесна. Није поента само родити, треба и отхранити, одшколовати, васпитати у условима достојним човјека. Већи егоизам је рађати без услова, па други да преузму одговорност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

05.12.2022 10:07

Тако је, све сте у праву...

Name

Која глупост

05.12.2022 08:57

Старије жене радјају пуно више дјеце са уродјеном манама. Данас дјете постаје образовано и самостално тек са 30 година а значи мајка му има тада 75 или је већ болесна или је умрла. Зна се кад се радја и ко то пропусти нема потребе да друштво троши паре на људске глупост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.12.2022 09:59

А старији су и мужеви. Међутим, изгледа да се не смије мислити јер овде нико не даје аргументе, него нападе на мишљење.

Name

Михајло

05.12.2022 10:11

Глуп коментар до бола, ко си ти да одређујеш кад ће ко да роди

Name

Ре Чегртуша

05.12.2022 10:17

Никад није било идеално вријеме за пород да се поклопе све коцкице ја кад сам родила сина нисам о томе пуно мислила жељела сам да се остварим као мајка сто је и природно.Проблем је у томе сто се све касније ступа у брак па се јос годинама одлазе мајчинство а онда кад се хоће,цесто не може.У моје вријеме старија прворотка се сматрала са 28 година.Немозе се се пуно против природе,све има своје границе,али мислим да нема веће жеље за жену од жеље за дјететом...?

Name

За Ре Чегртиша

05.12.2022 15:11

Коментар на мјесту, мислим да смо истих година и истих размишљања. И све стигла у животу, и школа и изласци и одмор и све на вријеме, али у друштву своје дјеце, што ми је представљала задовољство у животу. Нормално да паровима који се не могу остварити као родитељи треба помоћ државе и свих локалних заједница које су у могућности да помогну.

Name

Само водите љубав

05.12.2022 11:49

Мјесецима сваки могуци дан, без прескакања (осим циклуса). Најбољи резултати ако одобе немају озбиљних здравствених проблема. Провјерено.

ОДГОВОРИТЕ