Минут до 12: Инвалиди очајни и у тешкој ситуацији

Испред зграде Владе Федерације Босне и Херцеговине у Сарајеву с почетком у минут до 12 почео је протест особа с инвалидитетом. Изнијели су своје захтјеве за које се надају да ће нова влада, када се формира, имати више слуха. С протеста је поручују: "И ми смо људи", те "с потешкоћама се можемо носити, али с неправдом не".

Босна и Херцеговина 03.12.2022 | 13:18
Минут до 12: Инвалиди очајни и у тешкој ситуацији

Едо Челеби, представник Савјета родитеља Завода Мједеница и члан Уније особа с инвалидитетом ФБиХ казао је како су људи очајни и у врло тешкој ситуацији.

“Тражимо да се одређени приједлози закона које је Влада ФБиХ упутила у парламентарну процедуру повуку и чим се формира нова влада  да ступимо у преговоре у вези креирања нових приједлога. Тражимо да се за једнократну помоћ особама с инвалидитетом промијени обрачун накнада за инвалиднину и туђу његу и помоћ. Заиста је минут до 12. За инвалиде прве категорије 100 одсто инвалидности, инвалиднина и туђа и њега и помоћ износе 384 КМ. Замислите као имате самохрану мајку која је незапослена и има дијете с потешкоћама, а још под киријом”, рекао је Челебић.

Раифа Шећеркадић је остала инвалид у рату. Рањена је када је кренула на посао. Имала је поруку за власти

“Да сви који су сутра у влади изабрани нека добро воде рачуна о нама. До сада није нико ништа водио рачуна. Уопште не знају како ми живимо. Моја туђа њега и помоћ је 403 КМ. Ја сам остала доживотни инвалид у рату идући на своје радно мјесто 12.4.1994. Никада нисам остварила право као цивилна жртва рата. Рекли су ми немате ране, питала сам какве ране госпођо драга. Највећа рана је када човјек не види. Имала сам 15 операција. Све је моја фирма 'Енергопетрол' и добри људи то платила. Никада држава ми није дала ниједна динар осим моје фирме. Од 2009. имама 403 КМ и никада нису повећали”, казала је.

(СБ)

Фото: СБ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мисо

03.12.2022 12:43

Свака част тако су се њихови борци изборили да имају примања на мјесечном нивоу без опструкција и десет пута су им већа примања него код нас у РС али зато док је код нас била скупштина и тема Пељешки мост исти дан су усвојени закони у Федерацији да борци имају право на борачки додатак без обзира на године старости у нас је све лакрдија невиђена од категоризације до приватизације.Нека је добро нашим политичарима а народ нека пасе траву није боље ни заслужио кад гласа за ову лоповски незаситу багру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

03.12.2022 13:25

Подрска овим храбрим људима!!! Бог да им да снаге, а дрзава подрску достојну цовјека. Код нас у РС изгледа свиме и свацим људи задовољни. Нити се буне нити иста тразе. Ваљда је онда све у реду?

Name

?

03.12.2022 13:10

Подршка инвалидима. Само да се зна 384 КМ, 100% инвалид + куцна њега + помоц. То није тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кашљо

03.12.2022 13:59

Само да се зна да су код нас у Српској задовољни и инвалиди као и остали народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре касљо

03.12.2022 15:16

Наравно да је тако када на власти имамо политицаре који не мисле о себи, него о свом народу који их је и довео на власт. Све цвјета у Реп.Српској, нема незапослених, сиромасних, болесних, старих и немоцних, нема јавних кухиња,инвалида, ма све у свему, боље се зиви него у ЕУ.

Name

Дјеца са потескоцама

03.12.2022 15:48

Само да се зна мјесецно 100 км у РС..Фуј

ОДГОВОРИТЕ