СМС слави 30. рођендан: Која је била прва порука?

У поређењу са успоном друштвених мрежа и апликација за слање порука попут WхатсАппа, Мессенгера и Телеграма, изгледа да је комуницирање СМС порукама након 30 година на заласку, али оно ипак није нестало с наших телефона.

Свијет 03.12.2022 | 12:06
СМС слави 30. рођендан: Која је била прва порука?

Први СМС у историји, који је послао оператор Водафоне 3. децембра 1992. године, примио је радник те компаније Ричард Џарвис, а састојала се од 15 знакова: "Меррy Цхристмас" (Срећан Божић). СМС је својом једноставношћу унео револуцију у комуницирање.

"То је технологија европског пореклаа", подсетио је за АФП Марк Антоан Дупоа, син француског инжењера Филипа Дупоа који се сматра једним од проналазача ГСМ-а, мобилне мреже 2Г која је омогућила успон СМС-а крајем 1990-их.

Ограничене на 160 знакова, због чега су корисници развили посебан и понекад криптичан језик попут осмеха од знакова за интерпункцију, СМС поруке данас се размењују у неограниченом броју обогаћене фотографијама, видео порукама и другим мултимедијалним садржајима.

Коришћење је у сталном паду

Међутим, тада је у Француској "једна СМС порука стајала један франак", рекао је Жан Мишел Уе, телекомуникацијски стручњак у консултантској компанији БеарингПоинт.

"То је као да сваки твит данас кочта 15 евроценти."

Иако су биле веома популарне на почетку 2010-их, посебно за честитање Нове године, коришћење СМС порука у сталном је паду. Само у Уједињеном Краљевству број упућених СМС порука у последњих десет година се смањио четири пута, по подацима Офцома, британског телеком регулатора.

Успон слања порука преко интернета

Главни разлог за то је успон друштвених мрежа (Фацебоок, Снапцхат, Инстаграм) и посебно апликација за слање порука као што су WхатсАпп, Мессенгер, иМессаге, Вибер и Телеграм, које избегавају роаминг коришћењем интернета, а уз то су младе нараштаје придобиле иновацијама попут креирања група за разговор и потврда да је порука прочитана.

У Азији, пак, велику популарност имају апликације WеЦхат (Кина), Лине (Јапан) и КакаоТалк (Јужна Кореја). У узтрасту од 16 до 24 година коришћење тих апликација је порасло за дана 53,73 одсто, док је коришћење СМС порука пало за 29 процената, по истраживању европских регулатора за електронску комуникацију (БЕРЕЦ) објављеном 2021. године.

СМС ипак није још поражен у неким деловима свијета, попут Нигерије, најмногољудније државе у Африци. Године 2021. ту је било послато готово 10 милијарди СМС порука, 15 посто више него годину дана пре, по извештају Нигеријске комисије за комуникације.

"СМС поруке су један од два могућа обвезна канала за упозоравање становништва" на природне катастрофе, индустријске несреће, здравствене кризе и тероризам, истакнуо је Марк Антоан Дупоа, попут француске услуге ФР-Алерт.

Други доказ виталности СМС-а су пораст промотивних порука и порука о извршењу неке трансакције, које би 2023. у свету требале да остварити више од 50 милијарди америчких долара прихода, по проценама консултантске компаније Јунипер Ресеарцх.

А СМС поруке повезане с плаћањима, познате јавности преко телевизијских игара или добротворних акција, "имају исто тако потенцијал за развој као дигитални канал за мобилна плаћања у земљама у развоју, посебно Африци", каже Жан Мишел Уе.

(Б92)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Нена

03.12.2022 13:01

Ког датума да нашем предсједнику пошаљемо СМС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

03.12.2022 15:09

Кад цркне али тада це син преузети фирму звану Република српска