Одбијен Комшићев приједлог о одлуци Кристијана Шмита

Формирање власти у БиХ и избор делегата у Домове народа тећи ће по одлукама које је високи представник Кристијан Шмит наметнуо у изборној ноћи. Уставни суд БиХ је одбио приједлог за изрицање привремене мјере да се обустави избор делегата у Дом народа ФБиХ.

Босна и Херцеговина 02.12.2022 | 15:47
Одбијен Комшићев приједлог о одлуци Кристијана Шмита

То је тражио члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић у свом захтјеву за оцјену услкађивања Шмитових одлука о измјенама Устава ФБиХ и Изборног закона БиХ са Уставом БиХ.

Ево одлуке Уставног суда БиХ:

У 27/22 – у овом предмету, у којем су подносиоци захтјева Жељко Комшић, члан Предсједништва Босне и Херцеговине, и Шефик Џаферовић, у вријеме подношења захтјева предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине, затражили оцјену уставности одлуке високог представника за Босну и Херцеговину од 2. октобра 2022. године, Уставни суд је на овој сједници искључиво разматрао и одлучивао о захтјевима подносилаца за доношење привремене мјере.

Уставни суд је одлучио да одбије захтјеве за доношење привремене мјере. Према мишљењу Уставног суда, подносиоци захтјева нису јасно навели, ван апстрактног нивоа, које врсте ненадокнадиве штете би могле настати ако би оспорени акти остали на снази до рјешења спора, нити су доставили доказе о оправданости својих захтјева.

Баш као што подносиоци захтјева претпостављају да би примјена оспорених аката до рјешавања њихових захтјева могла имати негативне посљедице по владавину права, могло би се тврдити и супротно – да би прихватање захтјева подносилаца захтјева за доношење привремене мјере могло имати негативне посљедице по владавину права.

Уставни суд сматра да у овој фази ови аргументи нису конкретизовани. Ипак, на основу члана 64.1. Правила, Уставни суд може, на властиту иницијативу или на захтјев подносиоца захтјева или апеланта, одредити сваку привремену мјеру за коју сматра да је треба донијети у интересу странака или правилног вођења поступка, нарочито ако то може довести до ненадокнадиве штете.

Суд је свјестан могућих посљедица да имплементација изборних резултата на основу оспорене одлуке високог представника може довести до ситуације гдје би се избори или именовања морали поново размотрити ако Уставни суд дође до коначног закључка да одлука високог представника није у складу са Уставом.

Према мишљењу Уставног суда, то не ствара ненадокнадиву штету, зато што се, ипак, може исправити.

Пленарна сједница Уставног суда Босне и Херцеговине биће одржана у јануару наредне године.

 ФОТО: УСТАВНИ СУД БИХ - АРМИН ДУРГУТ / ПИXСЕЛЛ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Никола

02.12.2022 15:00

Господин Кристиан Шмит је поступио правилно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Желимир

02.12.2022 15:23

Комшу нико не слуша .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поткивање

02.12.2022 15:30

Има ли и у уставном суду Поткиваца? Мислим да би их требало бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

02.12.2022 16:00

Па какве ми ово државнике имамо.Све неки проучени нико о закону везе нема.Јели се икад ико од вас удостоио да прочита закон или је најбитније да ви своје гузице сместите у фотеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

02.12.2022 17:05

Овај лик је премашио и Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киwи

02.12.2022 17:11

Е, брате и ти си се попео на ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кули

02.12.2022 18:51

Не дај се комшо најјачи си политичар тренутно у власти БиХ и једини који је бар дијелом Србин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кули, браво!

03.12.2022 18:00

Тако је. Полу Хрват, полу Србин а Босанац!