Представништва ће од Владе Српске добити још новца

Влада Републике Српске два пута у посљедња четири мјесеца повећала је основице за обрачун плата у Представништвима РС у иностранству.

Република Српска 01.12.2022 | 19:57
Представништва ће од Владе Српске добити још новца

Влада је 21. јула ове године повећала основице за обрачун плата Представништвима у Београду, Јерусалиму и Солуну, а 17. новембра добила су ново повећање од десет одсто заједно са свим осталим Представништвима.

Посљедњим повећањем запосленима у Београду плате ће се обрачунавати по основици 140, у Јерусалиму у Солуну по 165, а у Штутгарту и Бечу по 185. Запослени у Представништвима у Москви, Вашингтону и Бриселу и даље имају највећу основицу, а посљедњим повећањем она износи 210.

„Шефови Представништава са сједиштима у Србији, Њемачкој, Руској Федерацији, Белгији, Израелу, Аустрији, Сједињеним Америчким Државама и Грчкој обратили Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу појединачним захтјевима којим су тражили увећање личних примања запослених због значајног пораста трошкова живота у наведеним државама, а који имају тенденцију и даљег повећања као посљедица актуелне политичке и економске ситуације на глобалном нивоу“, наводи се у одговорима министарства на наша питања.

Такође, наводи се даље, у претходном периоду посебан утицај на трошкове и стандард живота имала је ситуација изазвана избијањем пандемије вируса корона, што је додатно актуелизовано економском и политичком ситуацијом у Европи и свијету.

„Важно је напоменути чињеницу да основице за обрачун плата шефова представништава и осталих запослених у представништвима РС у иностранству нису мијењане од 2012. године, када је крајем те године вршено и њихово смањење“, наводи се у одговорима и додаје да су се имајући у виду све наведено створиле претпоставке за посљедње повећање основица.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

АР

01.12.2022 19:37

Па људи се прекидосе од посла И стварно нас добро промовису ускоро це мо постати призната велесила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

01.12.2022 19:38

Боже ти помози да нећемо можда бити протјерани па да се нађе ,нормално за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

01.12.2022 20:05

Чиста пљачка и залуд бачене паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

01.12.2022 20:12

Коју корист је имала РС. до сад од тих представништава и шефова пред. Шта су то урадили за земљу и народ??? Подносе ли иком извјештај????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

01.12.2022 21:24

Лично познајем појединца који са тим новцем лумпује по западу, купује аутомобиле, кућне помоћнице, вечере, журке,станове, проститутке... јадан ли си народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шонене

02.12.2022 07:03

Овдје нису порасли трошкови живота , па је у реду што овај глупи народ пљачкају и угњетавају. То је нама наша борба дала.

ОДГОВОРИТЕ