Радници ЗИБЛ-а траже плате, надлежни немају рјешење

Радници Завода за изградњу Бањалука и данас су се окупили испред зграде Градске управе. Траже исплату посљедње четири плате, у супротном, помоћ ће тражити и од Владе.

Република Српска 30.11.2022 | 16:49
Радници ЗИБЛ-а траже плате, надлежни немају рјешење

Као главне разлоге окупљања, Радници бањалучког завода за изградњу наводе исплату заосталих примања и повезивање радног стажа. У случају да захтјеви не буду испуњени, не искључују ни генерални штрајак. 

„Ми се надамо да ћемо овим путем успјети и да ће наши захтјеви бити испуњени, тако да се надамо да до тога неће доћи, јер је то задња опција. Што се тиче помоћи, ако не буде могла Градска управа и Скупштина да нам помогну, тражићемо помоћ од предсједника Републике или Владе“, најављује Анђелка Бузаџија, предсједница Синдикалне организације ЗИБЛ.

Из Гранског синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности истичу да подржавају раднике и да проблеми у заводу трају већ годинама. 

„Ја бих само упутила питање и градоначелнику и одборницима у градској скупштини, да ли они знају шта значи не добити једну плату, а поготово 5 или 6 плата? Да ли они знају како људи живе пет или шест мјесеци, на који начин сервисирају обавезе, хране дјецу? Није довољно рећи – ми имамо добру вољу, ми ћемо покушати, ми ћемо дати све од себе. Крените људи, одрадите свој посао, нова година иде, људи морају од нечега живјети. Овдје више времена нема, ово мора да се рјешава хитно“, јасна је Драгана Врабичић, предсједница Синдиката ГСК РС.

Из Градске управе кажу да имају привремено рјешење и да је на потезу скупштинска већина предвођена СНСД. 

„Ми смо предложили рјешење Скупштини града на колегијуму који је одржан у понедјељак и то на начин да смо предвидјели субвенцију Водоводу у износу од 700 хиљада марака и да Водовод откупи подрум зграде ЗИБЛ-а, како бисмо на тај начин обезбиједили текућу ликвидност за ово предузеће.

Наравно да је ово само акутно рјешавање овог проблема, а да тек након тога, када будемо имали одријешене руке ми ћемо представити план за реструктурирање овог предузећа и обезбиједити нову дјелатност за запослене“, менаџер града Бањалука Бојан Кресојевић.

Градски менаџер подсјећа да је од љетос одржан низ састанака и да Градска управа чини све како би се проблеми радника Завода за изградњу што прије ријешили.

(БН   Фото:БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Баш

30.11.2022 16:02

Немате пара па како живите 5 6мј без плата, мора да сте се накупили од прије, виши власник био издашне руке, идите код Миле у Бакинце па се жалите, код нас никад редивније а ево и тринаесте стиже, зграда владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

30.11.2022 16:37

А кад сам ја био све било океј

Name

Наплатили се

30.11.2022 16:42

Тражио сам у ЗИБЛ-у, пројекат стана, да бих видио саставе зидова као и електроинсталације. За један лист хтјели су да ми наплате 100 КМ. То су ми дали написмено. И требају да пропадну. Шта ти људи раде толике године. Знам да пројеката немају а и кад добију, нема им ко радити. Банда неписмена.

Name

30.11.2022 19:24

Залите се острацу нозева.

Name

сепртља

30.11.2022 16:24

Сад це избори па мало паметније гласајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

30.11.2022 16:34

Бандити, пљачкаши грађана Бања Луке. Шта сте само зла наносили људима. Шта сте туђе имовине покрали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИБЛ

30.11.2022 17:47

Упропастили ЗИБЛ.Зна се ко и како.Сад це оголити фирму и натјееати је да некретнине пословни простор да буд посто...савремени бизнисмени типа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.11.2022 17:57

Да им није добро,за толке мјесеце би насли несто друго.Од цега зиве??

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

30.11.2022 18:23

Шта ће вам плате, нед и млијеко тече, златним кашикама једете. Ако не вјерјете мени питајте прву даму Жељку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тата Миле

01.12.2022 03:15

А Жељкин ђувегија је дуго био на челу ЗИБЛ-а и довео га на ове гране.