Будистички монаси позитивни на дрогу- храм остао празан!

Мали будистички храм на Тајланду остао је без монаха након што су сви отпуштени због пада на тестовима на дрогу, рекли су локални званичници.

Занимљивости 30.11.2022 | 16:26
Будистички монаси позитивни на дрогу- храм остао празан!

Четири монаха, укључујуц́и и опата, били су позитивни на метамфетамин у северној провинцији Фечабун.

Боонлерт Тхинтаптхаи је рекао да су монаси накнадно послани у здравствену клинику да се подвргну рехабилитацији од дроге.

Упад полиције долази усред националне кампање за борбу против трговине дрогом.

Монаси су, како се извештава, уклоњени из храма након што је полиција у понедељак извршила тестове урина, који су показали да сва четворица мушкараца позитивни на наркотике. Званичници нису рекли шта је привукло пажњу полиције на храм.

Г. Тхинтаптхаи је рекао за новинске медије да је “храм сада празан због ухапшених монаха и да су оближњи сељани забринути да не могу да направе никакве заслуге”.

Иначе, стварање заслуга је важна будистичка пракса у којој верници стичу заштитну снагу кроз добра дела – у овом случају дајуц́и храну монасима.

Међутим, господин Тхинтаптхаи је рекао да су регионални званичници тражили помоц́ од локалног монашког поглавара, који је обец́ао да ц́е доделити неке нове монахе у храм у округу Бунг Сам Пхан у покушају да се позабаве забринутостима верника.

Последњих година, метамфетамин је постао главни проблем на Тајланду, а заплене дроге су достигле највиши ниво 2021. године, према Канцеларији УН за дрогу и криминал извештава ББЦ

Земља је главна транзитна тачка за метамфетамин. Дрога преплављује земљу из Мјанмара – највец́ег светског произвођача метамфетамина – преко Лаоса. Пилуле се затим продају на улицама у вредности од око 20 бахта (0,70 долара).

Прошлог месеца, тајландски премијер Прајут Чан-оча наредио је сузбијање дроге након што је бивши полицајац који је отпуштен из полиције због поседовања метамфетамина убио 37 људи током пуцњаве у вртиц́у.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар