Текстилна фирма из Костајнице отпустила 40 радника

– Текстилна фирма „Каyак“ из Костајнице је отпустила око 40 запослених, што из управе предузећа правдају мањком посла.

Република Српска 30.11.2022 | 08:16
Текстилна фирма из Костајнице отпустила 40 радника

Наиме, друштвеним мрежама кружи информација да је ова фирма претходних дана отпустила око 100 запослених што су из ове фирме демантовали.

„Било је нешто мало отпуштања, али никаквих сто радника, већ нешто сасвим нормално као у свакој фирми“, рекла је за ЦАПИТАЛ директорица ове фирме Милена Левак, која је додала да се ради о „вишку радника због смањења обима посла“ или о радницима који „не задовољавају“ те да у свему томе „ нема ништа посебно“.

Навела је да је од првобитних 270 запослених, без посла остало око 40 радника. Тиме је број радника смањен за око 15 одсто.

Предсједник Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске Данко Ружичић је за ЦАПИТАЛ рекао да нема информације о отказима у овом предузећу.

Исто је додао да у овој текстилној фирми не постоји синдикална организација.

„Покушали смо организовати синдикат, али нисмо успјели због отпора послодавца. То није само случај са овом фирмом, већ се то дешава и у многим другим фирмама“, казао је Ружичић.

Према доступним информацијама текстилна фирма „Каyак“ је основана 2012. година.

Прошле године остварили су добит од 33.122 КМ са 271 запосленим, док су годину раније имали профит од 81.325 КМ са 257 радника.

(Цапитал Фото: Пиxабаy)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Татар

30.11.2022 07:36

Ти не приказује реално зараду. Толику зараду оствари свака трафика.Питање је зашто скривао истину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2022 08:45

Тјерајте раднике вани у ЕУ. За то сте и гласали.

Name

Сyднеy

30.11.2022 07:44

А ста као да има организован синдикат они ми приморали власника да дрзи све раднике иако је досло до смање ја производње. Схватите није висе комунизам вец капитализам и ако власник нема профита немозе га нико натјерат да дрзи раднике за које нема обезбједен посао.Његова фирма,и ако нема обезбједен посао мозе отпустит све, затворит фабрику и ако хоце срусит је, Па неце нико плацат рднике а да они сједе било у фирми или куци. Један мерцедес ако нема рацунице затвори фабрику и распусти раднике а да неце неко ко се бави сивењем гаца и царапа којем је довољно да не ради два мјесеца и да банкротира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниси у праву

30.11.2022 08:39

Ако их отпушташ онда им плати отпремнину као и Душанка Мајкиц сто ради. Како за њу има синдикат а за ову сиротињу нема. Спириц може радити и пензију примати, Радмановић такодје. Шта су они за тебе а шта ове раднице? А бајка да ће неко затворити фирму неће не брини у оваквој држави и оваквом пореском рају. Све су газде заврсили виле и покуповали дјеци џипове и то најновије, свима су отекле вратине а кад случајно умру видимо милионе марака на рачунима.

Name

Ре: Сиднеy

30.11.2022 08:40

Углавном си у праву, али оно капитализам и комунизам, тај црно-бијели аспект је проблематицан, нецу коментарисати зло које је темељ оба та система, али синдикати постоје и на западу, постоје и на истоку, није то никакав аргумент, на страну сто Синдикати и код нас и код њих углавном постоје само због себе, као и овај грански синдикат, довољно је сјетити се уцитељице Ранке Мисиц, докле је догурала као "подобни бунтовник" , унистила радницка права и обезбједила себе и породицу, слицно је то и на микронивоу, само пуно "јефиније" и баналније. Отпуста Босх, Мерцедес...али они кад отпустају радници добију отпремнине, дрзава им плаца накнаду за незапосленост, не због тога сто су они уплацивали кроз допринос то, него зато сто неце да дозволи да људи умиру од глади или смрзавања, минимални износ средстава за особу да се прехрани и плати резије, то утврдјује регионални орган и толико се исплацује сваком ко је незапослен. Нема код њих помоц родбине, рад на црно, продаја намјестаја, несто узгојено у басти или сл. Свако мора имати примање довољно за пуко презивљавање...засто ми уплацујемо у РС доприносе за дјецију заситу? За незапосленост? Хоце ли нам то послодавац објаснити? Ако нема Синдиката, ко це изгањати кад затвара да исплати обавезе? Цекацете инспекцију, суд итд? Пола њих са Лохн пословима нема никакву имовину, раде у закупљеним халама преко ноци затворе и ти онда гањај своје плате, доприносе, регрес итд...

Name

Уб

30.11.2022 07:55

Док Док....и вишковић владају оде све у пећину без дна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба их

30.11.2022 08:08

Овакву фирму одмах треба угасити и послати инспекторат да провјери гдје заврсава зарада,реална....криминалллл чист као суза за истраге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ум

30.11.2022 09:51

Бас си бисерцина да се затвори па да јос 150 радника добију одказ.По томе твом размисљању си сигурно будетлија. Бисер на квадрат

Name

Синдикат

30.11.2022 08:13

У цему је проблем људи тразили сте гледајте . Имате Мисицку годинама и остале нове цланове. Миле све купио ви гласали и продали образ за 100км сто се буните и наравно сад иде прица како нико није гласао за њега вец покрао све . Јесте покрао ал и валики број вас је дао глас њему па сад узивајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

30.11.2022 10:00

Хало колумбо,америка је вец откривена!Наравно да има своје гласаце,јавни апарат и све могуце ухљебе,дементне пензионере итд!И то је максимално 20 посто а остало је покрао!

Name

Истина

30.11.2022 09:49

То је приватна фирма и раде како им одговара.Треба Сваби радника па пут под ноге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мук

30.11.2022 09:53

Није 40 него је око 100 радника добило одказ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

30.11.2022 12:19

Кад радис као посланик, кад останес без посла, једес бијели хљеб 6 мјесеци, то јест 6 мјесеци примас по 3 хиљаде ола ла, свака цаст ко законе доноси

Name

Мање красти

30.11.2022 23:59

Па могао би директор мање красти, мање путних налога писати, мање топлих оброка красти. Отидји на годисњи одмор и одмах це бити боље.

ОДГОВОРИТЕ