Свједоци о продаји оружја "Скауту" у предмету Цикотић

 - Свједок Тужилаштва Зијад Фазлагић говорио је данас о продаји оружја загребачкој фирми "Скаут" и начину на који су мијењана првобитно уговорена војна средства на суђењу Селми Цикотићу, који је оптужен да је оштетио буџет БиХ за 9,7 милиона КМ док је био министар одбране у Савјету министара.

Босна и Херцеговина 29.11.2022 | 14:27
Свједоци о продаји оружја "Скауту" у предмету Цикотић

Фазлагић је испричао да је Техничко-ремонтни завод Хаџићи, чији је био директор, у октобру 2009. године сачинио уговор и три анкеса за продају наоружања са "Скаутом", те да је та фирма набавила робу од Министарства одбране, а да је завод из Хаџића требао да је спакује и прода купцу којег је "Скаут" нашао.

Свједок је рекао да је "Скаут" био обавезан да им допреми робу, али да то није учинио, те да је он ангажовао своје запослене.

"Ја дајем своја средства како би то могао испоручити, међутим сав метеж, три компоненте… Све је то труло… Све кородирано", присјетио се Фазлагић.

Он је навео да се радило о 20.000 ракета и више од милион метака за које су закључени анекси, те да он није имао обавезу да провјерава на који начин је "Скаут" купио та средства.

Свједок је додао да су у Хаџићима направили нове сандуке како би замијенили труле и изгланцали наоружање.

Фазлагић је рекао да током тих послова није имао комуникацију са Цикотићем.

Свједок Рајко Чкоњевић који је од 2006. године био директор Агенције за промет наоружања и војне опреме Републике Српске, испричао је да су са "Скаутом" потписали уговор о заступању.

Свједок је навео да су постојали анекси уговора, преноси "Бирн".

"Анекс је подразумијевао замјену одређених средстава", рекао је он и додао да мисли да је замјену обавило Министарство одбране у Савјету министара.

Свједок Небојша Суботић, који је био официр за опрему у Заједничком штабу Оружаних снага БиХ, рекао је да је 2010. године био у комисији која је сачинила приједлог у вези са замјеном робе у послу са "Скаутом".

Свједок Дарко Кандић говорио је о пословима које је обављао за "Скаут" приликом добијања дозвола и улазака у складишта, те да су закључивани анекси јер је доста робе било уништено или предвиђено за уништење.

"Увијек је било отворено питање како намирити. Тражили смо у вишковима робе да покријемо вриједност уништене робе", рекао је Кандић.

Оптужница терети Цикотића да је од 2009. до 2011. године ради прибављања користи, искористио свој службени положај и погодовао фирми "Скаут" из Загреба.

Како се наводи, Цикотић је противно Споразуму о коначном располагању свим правима и обавезама над покретном имовином из 2008. године и одлукама Предсједништва БиХ, донио и потписао двије одлуке о одобравању испоруке, односно замјене робе, те четири рјешења о испоруци муниције.

Према оптужници, он је закључио четири анекса на основне уговоре о продаји неперспективног наоружања и муниције закључене 2003. и 2004. године.

Суђење је одгођено на неодређено вријеме због одласка у пензију предсједавајућег Судског вијећа Ненада Шеледе.

Он је рекао да је за новог члана именован Горан Радевић, који се упознаје са предметом, те да ће предсједавање Вијећем преузети судија Мирсад Стрика.

(Срна Фото/Илустрација АА)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реално

29.11.2022 15:55

Јел то бијесе министар безбједности лијепо сверц орузја па.ратни злоћин супер и јос.министар .

ОДГОВОРИТЕ