Процурило шта су Американци тражили од земаља НАТО-а

“Фајненшел тајмс” пише да би састанци министара земаља чланица НАТО-а, који почињу данас, могли да донесу нову димензију глобалних геополитичких односа.

Свијет 29.11.2022 | 10:36
Процурило шта су Американци тражили од земаља НАТО-а

Тај закључак амерички лист изводи из чињенице да ће високи званичници САД инсистирати на заузимању пуно чвршће политике према Кини.

ФТ пише и да су задњих неколико седмица представници Вашингтона лобирали код других европских чланица НАТО савеза за заоштравање реторике према Кини, као и на конкретне акције обуздавања кинеских власти.

Супротстављање Кини амерички је председник Џо Бајден раније поставио као главни циљ своје спољне политике, али се Америци силом прилика фокус пребацио на рат у Украјини.

То што сада САД инсистирају на стављање конфронтације с Кином у агенду НАТО савеза долази у екстремно осјетљивом тренутку за кинеске власти јер трају масовни протести против политике закључавања , али и Комунистичке партије, као и председника Сија. Отвара се питање и каква би могла бити реакција Кине у случају драстичног заоштравања политике НАТО-а.

Како пише Гојко Дрљача, аутор бројних текјстова у Јутарњем листу, пре инвазије на Украјину, кокетирање с примањем Украјине у чланство НАТО савеза чинило се као логични корак, али је данас вероватније да би већи део чланица одустао од те идеје, ако би тај потез зауставио руски напад.

Зато се поставља питање да ли је дизање притиска на Кину, на којем инсистирају Сједињене Државе, корак према враћању неке врсте хладноратовских односа у глобалну међународну политику, кад су политичке тензије ионако екстремне?

Према писању ФТ-а, високи званичници САД истичу пред састанак у Букурешту како се НАТО још летос договорио око новог "стратешког концепта" како би "адресирали системске изазове" које поставља Кина.

Америка нуди европским савезницима у НАТО-у да на састанку у Букурешту договоре "јачање наше отпорности према изазовима које поставља Народна Република Кина".

Координирање НАТО чланица против Кине, тврди ФТ, високо је на листи приоритета Сједињених Држава. Амбасадорка САД-а при НАТО савезу, Џулијен Смитх, тврдила је да НАТО мора да почне да одговара кинеским изазовима на конкретне начине.

Министри би на састанку у Букурешту требало да расправе нови извештај о Кини па би та земља требало по први пут да се јасно идентификује као изазов у питањима "интереса, сигурности и вредности".

Тај извештај наводно обрађује питања кинеског војног развоја, напора да утиче на чланице НАТО савеза И треће земље, а обрађује и кинеско-руске односе.

Упоредо с тежњама САД, у ЕУ се процењује у којој мери би унија смела да заоштри економске односе с Кином. Већина чланица ЕУ, а посебно Немачка и Француска, не виде се на истој линији према Кини као и Сједињене Државе.

(Б92/Јутарњи лист Фото: ЕПА-ЕФЕ/КЕНЗО ТРИБОУИЛЛАРД / ПООЛ) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Армандо

29.11.2022 10:40

Неки уображени генерал у пензији се зноји док пред картом објашњава како Руси само што нису побјегли из Украјине.И како Хрвати треба да уче Украјинце како да користе топништво..Као Хрвати кад су протерали свw Србе из Хрватске.Да науче Зеленског како да протера и Православље из Украјине За то се Пленковић потрудио,нудио се..Само ви Хрвати заборављате да сте Славени и да вас је Русија избавила из турског ропства а да су Нијемци ,Французи к Енглези одржавали пријатељске односе са Османлијама и баш их је било брига за Хрвате.Ч ак су и војно подржали Турску.Само они Хрвати који су пристали бити коњушари аустроуграској су живјели скромно и усрано ..Хрвати и Словенци су само топовско месо са Америку ,Нијемце и Французе ...То је јавно признао и амерички НАТО генерал..Рекао је да ће Балкан,тј Славени бити тј ударна песница,Америке против Русије..Биће овнови .Запад тврди како се у Украјини брани Запад .Не него се у Украјини брани Православље..А Западд насрће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

29.11.2022 13:05

Браво за коментар!!! А и ово са Кином... срање.. заправо спасавају Сија. Амери су и инсталирали своје био лабораторије у Кини и у договору са Сијом изазвали панику око плаНдемије, а све у циљу дисциплиновања народа. Вец годинама врсе еxперименте над тим јадним народом у Кини. Имају инсталисане камере па скоро и у WЦу. Да Бог да да им то и једнима и другима буде задњи еxперимент који су над зивим цовјеком направили!!!

Name

Украјинска аутокефалија

29.11.2022 22:25

Ми Украјинци одавно имамо своју православну цркву и не треба нам Русију да је бранимо. Додји у Прњавор па види.

Name

Мирослав

29.11.2022 10:43

Слусати се мора. Продузено родитељско старање се наметне кад је у питању ретардација. Ако амери намецу старање над ЕУ,верујем да имају разлог, мозда је у питању деструктивно понасање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

29.11.2022 11:05

Које су ове будаластине, јер ви људи немате појма како ради цовјек или скупак цовјека- организација??!!! Сваки цовјек глуми лојалност и тај сваки цовјек хоце од другог да му је лојалан(да му припада као куцни љубимац): мускарац ➡️ зени, зена ➡️мускарцу, продавац➡️ купацу,....сеф➡️раднику, радник ➡️ сефу. На крају сте сви као онај виц мујо и хасо кад пробају пасје говно за 100 марака. Нема нас много који знамо да нецемо бити лојалани, посто не волим, а и од никога не оцекујем лојалност, ево нпр. овдје у словенији: сви глуме лојалност, ал у сустини нико неце да будевлојалан а и од других тразе лојалност, а на крају и верује, а онда полуди, а такви су и енглези, французи,балкан, ма сви, нема везе висе нација, једино цовјек који конта да неце да има 'куцног љубимца', јер он сам неце да буде, не прави комедије и не глуми, а такав мозе се наци и у енглески, францији, на балкану, ...свугдје али таквих је мозда један на 10000 људи, тако да биц це глума, а на крају сви це да пробају говна као мујо и хасо, мала греска: сви вец једу и јели су говна а и јест це у будуцности. Узивајте у лојалности, којим вам сервира цовјек, маните се мене јер ја нисам лојалан, нисам мујо који једе говна, а ви слободно не забрањујем вам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слозно ударају

29.11.2022 11:06

Али мисле да је двољно лукаво а не прозирно и сви се они на Западу виде на истој линији, проблем је само сто "неце да мозе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

29.11.2022 11:33

Прешли с Руса на кинезе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.29.11.2022

29.11.2022 11:49

Нена---Ко није са Америма и неради по њиховим упуствима,тај је непријатељ Америки.Америка док не исценира 3 Свески рат неће се отканити,а мислим даће Америка ускоро дасе распадне.Њима смета Русија,Кина,Иран,С Кореја.Јер нећу даим се те земље повинују и да раде по њиховом,Ако да бог доће и њима крај.Америка и Британија су увек правили проблем,надам се даће доћи народ памети дајих за векове векова откаче.

Name

Ханибал

29.11.2022 11:59

Спасавајте се Амери како знате! А најисплативије је да када ви потонете, потоне и цијели свијет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

29.11.2022 13:38

Овде ја не прочитах ни један” нормалан” коментар !

Name

Нена

29.11.2022 15:14

Вјероватно утицај осиромашеног уранијума којим су нас гађали па сад зрачимо

Name

Значи

29.11.2022 13:52

Ово није више Еуро-Атлански "одбрамбени савез" , од данас је Свјетски нападачки савез ! "Апокалипса Данас", је никада ближа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИГОР

29.11.2022 15:16

БРАТЕ СИ, БРАТЕ ПУТИНЕ, УДРИТЕ АТОМСКИМ ПО ЛОС АНЂЕЛОСУ, ХОЛИВУДУ...

ОДГОВОРИТЕ