Све скупље задуживање Српске на тржишту капитала

– Република Српска се све скупље задужује на тржишту капитала, па је тако за најновију емисију дугорочних обвезница спремна да плати камату од чак шест одсто.

Република Српска 29.11.2022 | 09:20
Све скупље задуживање Српске на тржишту капитала

Влада РС донијела је прошле седмице Одлуку од 53. емисији обвезница РС од 20 милиона КМ с циљем обезбјеђивања новца у буџету.

Ријеч је о десетогодишњим обвезницама које Влада планира да емитује по фиксној каматној стопи од шест одсто.

То је највећа камата у посљедњих неколико година по којој ће се Српска задуживати на тржишту капитала.

Међутим, аналитичари истичу да су прилике на тржишту такве да је планирање веће камате него што је то било претходних неколико година реалност.

Директор Адвантис брокера Бранко Кецман за ЦАПИТАЛ каже да су повећани ризици на тржишту, да су каматне стопе генерално расле и да је било за очекивати да ће се повећавати и за задужења влада.

„По мени је логично планирање такве каматне стопе. То је чак и реалнија варијанта него да се ишло са мањом каматом у овим условима. На крају крајева, ако тражња буде већа, цијена ће бити мања“, рекао је Кецман.

Српска је у току ове године имала и седам емисија дугорочних обвезница јавном понудом којима се задужила укупно 249 милиона марака.

Иначе, Република Српска је половином ове године измијенила одлуку о дугорочном задуживању којом је камату по којој може дугорочно да се задужи на домаћем финансијском тржишту у овој години повећала са четири на шест одсто, док је за емисију обвезница на међународним финансијским тржиштима границу за камату подигла са пет на девет одсто.

(Цапитал Фото: Цапитал)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Адвокат

29.11.2022 08:39

Одличне вијести

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

29.11.2022 08:41

Гули кожу Игоре овцама, Бурло је само шишао, а ти гули наредне четири године. Нико не може издржати такву пљачку, али Србин може за свога принца и краља и кожу са леђа дати. Гули милијарде, отимај хљеб од српске дјеце и породица. Анте Павелић нас није уништио, али богами, ви хоћете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2022 08:44

Ј...ш све са бурлом сељачким криминалцем и свијетским мафијашем за вијеке вјекова у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кристина

29.11.2022 08:52

Финанцијске проблеме једино мозе ријесити предсједник ДНС-а, ненад несиц, а то је показао висе пута..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.11.2022 09:27

Овај размажени бурле криминалац ради своји папака у хоботници криминалној све је с...о у РС да не може ништа функционисати у будућности без сваког мјесеца задужени кредита нас пропали и још нерођени у бурлином хаос криминалу РС.

Name

Стана

29.11.2022 16:05

Нешић само може направити веће проблеме и лоповлук, јер он је једини алавији на паре од Бурлета.

Name

Србо

29.11.2022 09:04

Зато на запаљеној мљекари у БЛ стоји билборд Жељке и Додика, купиће то вјероватно неки блиски тајкун,постоји онај виц о Додику кад шета па ово ради сестрић ово сека и бато и кумићи, па имали неко да ради овде осим мојих, распитајте се ко је власник десне стране од Боске до те мљекаре и онда се чудимо што је толико на власти па Радмановић са више од 70 година иде у нови мандат од 4 год и то је нормално за обичног грађанина кои ради за 700км и он се свађа са људима кои нису за власт, за мене ненормално шта мене брига ко је на власти ако неради да нама буде боље а није ,сваки дан је горе, само пратим гориво и знам да на мјесечном нивоу трошим дупло пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.11.2022 10:29

Генералу није битно по којој каматној стопи се задужује Битно је паре ставити у џеп а он сигурно неће враћати кредит.Зато камата није битна

Name

Опа

29.11.2022 09:30

Љуљај само нек се зна ко је Баја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоцак

29.11.2022 09:57

Имали да мијењамо,узели по стоју насих пара,једва цекам да касне плате и пензије!!Цркни стоко,за боље и ниси!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

29.11.2022 12:31

Само напријед! Што више кредитних задужења то боље! Јер је изгледа једини наћин да ова актуелна власт оде, да нас што прије утјера у дужнићко ропство, и онда објави банкрот државе! Надам се да ће тада морати да препусте власт неком другом!??

ОДГОВОРИТЕ