Еуропол у Дубаију ухапсио нарко-боса из БиХ

Четрдесетогодишњи бх. држављанин ухапшен је у Дубаију у оквиру велике међународне полицијске акције усмјерене против кријумчара кокаина.

Босна и Херцеговина 28.11.2022 | 12:21
Еуропол у Дубаију ухапсио нарко-боса из БиХ

Нарко босс Един Гачанин Тито ухапшен је у Дубаију, сазнаје Истрага из више међународних полицијских агенција. Еуропол и холндска полиција јутрос су саопћили да је проведена велика међународна полицијска акција против супер картела. 

Четрдесетогодишњи бх. држављанин ухапшен је у Дубаију у оквиру велике међународне полицијске акције усмјерене против кријумчара кокаина. ЕУРОПОЛ је саопћио да је током ове истраге ухапшено укупно 49 осумњиченика. Њих су европске полиције и америчка ДЕА означиле “високим метама” које су формирале супер картел формирали оно што је познато као ‘супер картел’ који је контролирао око једне трећине трговине кокаином у Европи.

Како сазнаје Истрага, у питању је Един Гачанин Тито. Холандска полиција је саопштила да је у Дубаију ухапшен Холанђанин који има четрдесет година те да исти посједује и бх- држављанство. Управо то одговара опису Едина Гачанина Тита. Он је рођен 1982. године у Сарајеву, а посједује држављанство БиХ и Холандије. Гачанин годинама живи у Дубаију одакле контролише трговину кокаином.

“Ова хапшења су врхунац паралелних истрага које се воде у Шпанији, Француској, Белгији, Холандији и Уједињеним Арапским Емиратима уз потпору Еуропола. ОВа криминална мрежа укључена је у кријумчарење дроге великих размјера и прање новца”, саопштено је из ЕУРОПОЛ-а.

“Опсег увоза кокаина у Европу под контролом и командом осумњичених био је огроман, а полиција је током истраге заплијенила преко 30 тона дроге, саопштено је из ЕУРОПОЛ-а.

Истовремено, холандска полиција је саопштила да су у Дубаију ухапшене двије особе, а да је међу њима један Холанђанин који је, такође, држављанин Босне и Херцеговине. Против њега је такође покренута истрага на темељу пресретнутих Скy порука. Казнени предмет против њега воде тужиоци државног тужилаштва БиХ.

Мушкарац није осумњичен само за увоз великих пошиљки кокаина. Сумњичи га се и за (при)прему увоза готово 8000 килограма сировина за производњу амфетамина. Сировине за производњу дроге долазиле су преко луке Антwерпен, а крајње одредиште је била фирма у Холандији.

Вјерује се да је осумњичени имао важну водећу улогу у увозу забрањене робе. Ријеч је, међу осталим, о пошиљци од око 1800 килограма кокаина која је 2020. увезена преко луке Хамбург с одредиштем у Холандију.

Због Скy цхатова сумња се и да је мушкарац као организатор, посредник и финанцијер судјеловао у увозу 739,5 килограма кокаина из Дурбана (Јужна Африка) у Роттердам, наведено је у саопћењу низоземске полиције.

(Истрага.ба Фото: Еуропол)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Соколац

28.11.2022 11:39

А сада смо ми на реду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко БЛ

28.11.2022 12:05

Ста је са Нешићем,Кострешевићем,Игором Додик,ста се цека на њихово хапсење,цекају да нагуле у Русију и да тамо узивају !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фантом

28.11.2022 17:19

То це да одраде ОСА, СИПА, ФУП, МУП РС, али мало сутра…?!

Name

Ђед

28.11.2022 12:36

Ухапсили су једног од ријетких посетиоца који је био на радном мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ријешит ће то

28.11.2022 12:46

Ако га препустите ДРЖАВНОМ ТУЖИЛАШТВУ БиХ,све је ријешено у његову корист.Не хапсе се код нас криминалци,нити убице,него невини.То је слика нашег "државног"уређења!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.11.2022 12:56

Хоће ли и код њих пацови појести заплијењену дрогу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

28.11.2022 13:15

Паде јос један бизнимен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарзо

28.11.2022 14:00

Неске је краљ он стаоwре то не мозе ни једна масина за веш.

ОДГОВОРИТЕ