Европски и свјетски званичници поздравили договор БГ и ПР

Шеф европске дипломатије Жозеп Борел објавио је синоћ да је,у Бриселу постигнут договор Београда и Приштине о регистарским таблицама.

Србија 24.11.2022 | 09:08
Европски и свјетски званичници поздравили договор БГ и ПР

Овај потез поздравили су бројни евопски и свјетски званичници.

Главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом, Бесник Бисљими, саопштио је да би након договора Београда и Приштине о регистарским таблицама, требало наставити разговоре о предлогу ЕУ.

"Након данашњег договора, требало би да наставимо интензивне разговоре о приједлогу ЕУ, коју подржавају Њемачка и Француска, за пуну нормализацију односа", написао је Бисљими синоћ у објави на друштвеној мрежи Тwиттер.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак захвалио је директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу и главном преговарачу Приштине у дијалогу са Београдом Беснику Бисљимију на постигнутом договору о регистарским таблицама.

"Вечерас захваљујем Бисљими Беснику и Петру Петковићу на њиховом данашњем конструктивном ангажману. И велико хвала Стејт департментуе и америчкој дипломатији на њиховој непроцењивој подршци”, написао је Лајчак синоћ на Тwиттеру.

Предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи је након постизања договора Београда и Приштине у Бриселу о регистарским таблицама захвалила америчком амбасадору у Приштини Џефрију Ховенијеру и Влади САД на њиховом активном учешћу у постизању договора.

"Желим да захвалим амбасадору САД Џефу Ховенијеру и Влади САД на њиховом активном учешћу у постизању данашњег договора у Бриселу", написала је Османи на Тwиттеру.

Она је додала да је подршка САД процесу дијалога Београда и Приштине неопходна.

Портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс изјавио је да САД поздрављају договор који је постигнут између Београда и Приштине око регистарских таблица, што су "мјере којима ће се избећи даља ескалација тензија".

"Похваљујемо споразум двије земље којим ће се у потпуности и хитно нормализовати односи под окриљем дијалога Европске уније. Подржавамо дијалог ЕУ као најбољи пут којим ће Србија и Косово имати европску будућност", навео је портпарол Стејт департмента.

Прајс је казао да САД поздрављају одлуку двије стране да се на прво мјесто ставе интереси народа и побољша квалитет свакодневног живота.

"Двије стране су направиле огроман корак јуче, под окриљем ЕУ, ка учвршћивању мира и стабилности у региону. САД поздрављају конструктивне преговоре и охрабрују даљи напредак", истакао је Прајс.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре саопштио је да је договор Београда и Приштине о регистарским таблицама веома добра вијест и да се сада обје стране могу фокусирати на "нормализацију односа".

"Веома добре вијести из Брисела. Уз помоћ ЕУ постигнут је договор да се избјегне даља ескалација. Сада се дијалог Београда и Приштине може фокусирати на нормализацију односа", написао је Жиофре синоћ у објави на Тwиттер.3

Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг оијценио је да је добра вијест постизање договора Београда и Приштине о пререгистрацији возила са српским таблицама.

Шаленберг је, на свом Тwиттер профилу, написао да је потребна деескалација, а не још један сукоб.

Овај договор Београда и Приштине, према његовим ријечима, важан је да би се одржао замах за даљи напредак у дијалогу.

Посебно се захвалио Жозепу Борељу и Мирославу Лајчаку на уложеним напорима и пренио Борелов твит о постигнутом договору.

(Независне  Фото: Архив)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Асе

24.11.2022 08:27

Баравно да су поздравили. Поздравили би ини и да Србија саму себе бомбардује и уништи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

24.11.2022 09:38

Какав договор овде само попушта Србија , кад је признао личне карте, ово иде према признању мало мало па СР нешто прихвати, значи народ је постао жаба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

24.11.2022 10:26

Гдје це се сада обављати прва регистрација, питам за јарана

ОДГОВОРИТЕ
Name

КиМ

24.11.2022 10:27

Је Србија. Србија је КиМ. И по медјународном праву и не ради се ни о какве двије земље него о вијековној Србији, српској земљи српског народа хиљаде година....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм..

25.11.2022 06:32

Још се ниси пробудио ?

Name

Србо

24.11.2022 10:35

Шта је сад истина, или је пререгистрација или вриједе таблице које издају Срби, два различита договора, нема од тога ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

24.11.2022 11:46

Да тако треба. Па неможемо ми тражити какве таблице нпр. у Мађарској имају да имају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

24.11.2022 11:49

Каки црни договор, онај олош дао још један дио Српске државности шиптарима а није ништа добио

ОДГОВОРИТЕ